Pentru cele mai multe persoane, pasul urmator dupa achizitionarea unei case este amenajarea unei curti pline de flori si a unei gradini de legume. Gradinaritul, intensiv sau nu, poate fi practicat ca metoda de relaxare, poate fi un hobby sau poate deveni o afacere. Indiferent de motivatie, construirea unui solar devine necesara in acest caz, pentru a dezvolta o gradina eficienta si pentru a pregati din timp rasadurile sau culturile dorite.
Constructiv, se pot identifica mai multe solutii de realizare a solarului. Cele doua elemente importante si definitorii sunt structura de sustinere si invelitoarea. Exista solutii din lemn, din metal (teava, profile metalice laminate, diferite alte tipuri de tevi din materiale moderne ce permit curbarea) si invelitoare din sticla, folie sau poli-carbonat. Toate aceste combinatii trebuie analizate in functie de marimea si importanta viitoarei sere.
Costurile de ridicare ale solarului sunt un element foarte important in dezvoltarea proiectului. Structura solarului va fi permanenta sau va avea o durata foarte mare de viata, in cazul unei realizari corecte. Pe partea de invelitoare, sunt cateva optiuni care prezinta avantaje si dezavantaje. In acest articol, insa vom discuta doar despre avantajele utilizarii policarbonatului pentru constructia serelor individuale.
Policarbonatul este un material modern, fiabil si foarte usor. Acesta permite construirea rapida a serelor, fara prea multe complicatii de montaj. Serele din policarbonat sunt potrivite pentru teritoriile cu vreme instabila, fiind foarte rezistente la grindina, chiciura, zapada. Din punct de vedere al sigurantei in solar, nu prezinta risc de spargere ca in cazul sticlei sau de rupere iremediabila, ca in cazul foliei de polietilena. La fel ca sticla, policarbonatul lasa lumina si energia solara sa patrunda in sera si, in plus, datorita calitatilor izolatoare superioare, pastreaza caldura in interiorul serei mai mult timp, ceea ce duce la costuri mai mici cu incalzirea.
Costurile pentru o sera din policarbonat nu sunt foarte mari, raportat la durata de viata a solarului. Acestea sunt mai mici decat in cazul folosirii sticlei, dar mai ridicate decat in conditiile utilizarii foliei din polietilena. In acest ultim caz, trebuie mentionat ca o folie din polietilena are o durata de viata scazuta. In general, dupa 2-3 ani, este necesara inlocuirea foliei din polietilena, asta daca nu au avut loc fenomene meteo extreme care sa deterioreze folia. Policarbonatul poate atinge o perioada de garantie de 10 ani. In plus, este mult mai placut din punct de vedere estetic si este disponibil atat in variante de placi ondulate, placi plate sau placi celulare.
Raportul calitate/ preţ este foarte bun pentru acest tip de sere, rezistente si foarte practice. Exista si variante de placi de policarbonat incluse in kituri de sere Do-It-Yourself, care sunt debitate la dimensiuni predefinite. Nu este insa o regula, placile de policarbonat pot fi achizitionate si debitate dupa nevoi.
Policarbonatul este un material reciclabil in proporţie de 100% si pe care il recomandam cu incredere pentru sera personala pe care o vei construi in curtea ta.
2 Comentarii
Ciprian
15 iulie, 15:55
garantie de 10 ani nu prea este valabila !
gica
30 iunie, 21:36
este total contraindicat,se opacizeaza in timp ,iar atunci cind lumina este deficitara plantele sufera ,Serele adevarate se construiesc din sticla restul sint improvizatii