Blocuri „la minut“, ultima teapa imobiliara inventata la Bucuresti
NU cumparati! Apartamentele sunt ceva mai ieftine, dar sunt construite fara respectarea normelor de siguranta
Blocul cu cinci etaje din strada Limpejoarei se ridica ilegal spre soare
Evolutia rapida, anormala, a pietei imobiliare din zona Capitalei a creat un nou tip de infractor: dezvoltatorul imobiliar ilegal. In ultima vreme a luat amploare un fenomen ciudat, care nu are legatura cu afacerile, ci mai degraba cu un sistem public corupt. Tot mai multi asa-zisi oameni de afaceri vaneaza terenuri de 600-800 metri patrati, in zone rezidentiale cu locuinte care au cel mult un etaj si mansarda. Iau terenul la preturi de maximum 500.000 euro si trantesc rapid un bloc, cu inca vreo 500.000 de euro, fara autorizatii si avize. Din vanzarea apartamentelor la 1.500 de euro metrul patrat iese un profit de peste 100 la suta. Cea mai vanata zona este, de departe, sectorul 1. In ultimul an si jumatate, inspectorii de aici au dat 400 de sanctiuni, iar in 11 cazuri au trimis dosarele organelor de cercetare penala.
Imobilele din str. G-ral Berthelot nr. 11-15, b-dul Ion Mihalache nr. 15 (unde construieste chiar un prieten declarat al primarului Adriean Videanu), str. Pechea nr. 32-36, str. Limpejoarei nr. 9A, str. Barlogeni nr. 36, str. Leandrului nr. 13A, str. Oastei nr. 7, Lipova nr. 42, str. Elena Clucereasa nr. 65 si str. Valea Merilor nr. 16 sunt doar cateva exemple in care primaria a sesizat Politia sau se judeca prin instante.
Modul de lucru e simplu: indivizi ciudati, adesea cu bani negri, ridica in cateva luni un bloc, peste casele cochete din cartier. Pana inteleg vecinii ce se intampla, pana ajung sa sesizeze autoritatile locale, iar de aici pana ajunge Primaria sau Inspectoratul de Stat in Constructii sa dea curs sesizarii trece mai bine de o luna. In acest timp, fundatia a fost turnata, iar scheletul viitorului bloc e deja ridicat. Vin inspectorii, discuta cu constructorii si ii cheama pe proprietari la sediul primariei ca sa arate documentele de urbanism pe care le au pentru a dovedi ca au inceput o constructie autorizata.
Ca sa castige timp, smecherii trec pe la primaria de sector, depun o cerere de autorizare pentru construirea imobilului si continua lucrarile: primaria trebuie sa le raspunda in 30 de zile, iar inspectorii primariei trebuie sa astepte raspunsul de la colegii lor de la Urbanism. Se stie, insa, ca invidia si suspiciunea legata de „atentii” de la petenti ii fac pe functionari sa comunice destul de greu intre ei.
Asa-zisul investitor, pus pe castig rapid, e interesat prea putin de timpul minim necesar pentru intarirea betonului, asa ca structura celor sase etaje poate fi ridicata in circa doua luni. Cu hei-rup sustinut de „salarii” mari si neimpozitate pentru lucratori, fara diriginte de santier, fara contabil si alte chestii costisitoare, „investitorul” poate sa scoata rapid la vanzare apartamente frumoase, la preturi mult mai mici decat pe piata. In timpul asta, functionarii nu pot decat sa dea niste amenzi de pana la 100.000 de lei noi, dar care sunt contestate in instanta, nu pe faptul ca nu se cuvin, ci pentru ca sunt prea mari! Si adesea smecheria tine la judecatori, care decid reducerea lor.
Apoi, se mai practica o jonglerie permisa de actuala suprapunere a diverselor organe de control: daca primesc invitatie sa prezinte autorizatia de construire la primaria de sector, constructorii dau fuga la inspectorii de la Capitala sau de la Inspectoratul de stat si, la intelegere, primesc o amenda minima, de 1.000 de lei, cu obligatia de a intra in legalitate. Astfel, „fraierii” de la sector nu-i mai pot amenda (pentru ca nu poti primi doua sanctiuni pentru aceeasi fapta). Urbanistii francezi au facut un raport in care au sugerat autoritatilor romane unele solutii pentru asemenea cazuri, dar pana acum nu a fost luata nicio decizie.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.