Consumul de ciment a urcat la 275-300 kg pe cap de locuitor

19 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 Piata de ciment a inregistrat anul trecut o crestere valorica de circa 30%, ajungand la aproximativ 400 de milioane de euro, potrivit unor estimari ale jucatorilor.
Majorarea pietei a fost posibila in contextul in care consumul de ciment a crescut anul trecut cu circa 10%, iar pretul mediu a ajuns la circa 60 - 65 de euro pe tona, fata de media de 50 - 52 de euro din anii anteriori.
Cresterea tarifelor la utilitati a fost principala cauza a majorarii pretului cimentului.
Inundatiile care au lovit Romania anul trecut au ridicat comenzile de ciment si de materiale de constructii in ansamblu. Din aceasta cauza, in perioada iulie-septembrie a anului trecut, producatorii de ciment au avut dificultati pentru acoperirea cererii.
Concret, consumul de ciment in Romania a fost anul trecut de circa 275 - 300 de kilograme pe cap de locuitor, in crestere fata de nivelul de 225 kg in 2003 si de 256 kg in 2004, potrivit unor informatii de pe piata. Ritmul anual de crestere al consumului se va mentine si in 2006. Piata cimentului s-a ridicat anul trecut la circa 6,1 milioane de tone de ciment, in crestere cu 10%. Un ritm similar de crestere este anticipat si pentru 2006.
Piata este impartita de cei trei mari producatori de ciment la nivel mondial, Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia). Lafarge Romcim detine trei fabrici la Medgidia, Hoghiz, Targu Jiu, in timp ce germanii de la HeidelbergCement au fabrici la Fieni, Bicaz, Deva, iar elvetienii la Campulung, Alesd si Turda.
Cel mai mare jucator, Lafarge Romcim a inregistrat anul trecut o crestere de 10% a cifrei de afaceri, pana la circa 640 de milioane de lei (176 mil. euro), potrivit reprezentantilor companiei. Lafarge Romcim exporta anual un milion de tone de ciment, care reprezinta aproximativ 30% din volumul produs.
Holcim Romania a realizat anul trecut pe toate cele trei divizii - betoane, agregate si ciment - un profit de circa 33 mil. euro, la o cifra de afaceri de 166 mil. euro, in crestere cu 27% fata de 2004. La o marja neta similara in cazul Lafarge Romcim si al Carpatcement, ar insemna ca profiturile nete cumulate ale celor trei mari producatori de ciment s-au ridicat in 2005 in jurul valorii de 100 mil. euro. In 2004, valoarea profiturilor nete ale celor trei jucatori depasea 80 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante. Carpatcement Holding a ajuns la afaceri de 194 mil. euro, mai mult cu 22% fata de anul precedent.
Cei trei producatori de ciment din Romania - Holcim, Lafarge si Carpatcement - au fost amendati in urma cu un an de catre Consiliul Concurentei la plata a 28,5 mil. euro, cea mai drastica amenda din istoria forului concurential, pentru practici concertate de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului. Dupa ce initial au contestat masura, cele trei companii s-au conformat: Lafarge a platit 10,4 mil. euro, Carpatcement - 8,6 mil. euro, iar Holcim circa 8 mil. euro.
Curtea de Apel Bucuresti va anunta astazi decizia in procesul in care Carpatcement Holding a contestat amenda primita in 2005 de la Consiliul Concurentei pentru participarea la un cartel acuzat de stabilirea ilegala a preturilor la ciment pe piata romaneasca. Decizia va putea fi atacata, cu recurs, la inalta Curte de Casatie si Justitie.
-Carpatcement Holding a contestat decizia Consiliului Concurentei in fata Curtii de Apel Bucuresti, singura competenta conform legii pentru solutionarea acestei cauze. Ultima infatisare in fata Curtii de Apel a avut loc la 12 aprilie 2006, instanta dispunand amanarea pronuntarii deciziei pentru data de 19 aprilie?\'\', spune Bogdan Arnautu, directorul de comunicare al Carpatcement Holding.
Toate cele trei companii au contestat decizia si au achitat amenzile, iar Carpatcement s-a adresat instantei, sustinand ca investigatia Consiliului s-a bazat pe acuzatii nesustinute de dovezi.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Habitat for Humanity cauta 100 voluntari care vor construi 8 case in 5 zile la BIG BUILD 2018 Habitat for Humanity cauta 100 voluntari care vor construi 8 case in 5 zile la BIG BUILD 2018
Termopanul se scumpeste cu pana la 10% Termopanul se scumpeste cu pana la 10%
Un bloc din Botosani, fratele mai urat al turnului inclinat din Pisa Un bloc din Botosani, fratele mai urat al turnului inclinat din Pisa
Costurile energiei termice din Capitala, verificate de Guvern Costurile energiei termice din Capitala, verificate de Guvern
Proprietarii care nu au autorizatie de construire pot fi reclamati la primarie Proprietarii care nu au autorizatie de construire pot fi reclamati la primarie
Unele banci tin dobanzile maxime la Unele banci tin dobanzile maxime la "Prima casa 2" - 04 martie 2010

Vezi mai multe articole