Contoarele de gaz, o bomba cu ceas

10 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa ce au fost pacaliti cu repartitoarele de caldura, „blocatarii“ ingrasa acum buzunarele firmelor care monteaza contoare pasante de gaze.
 
Moda repartitoarelor de caldura, lansata acum cativa ani de oficiali ai regiilor de termoficare, in beneficiul cert al firmelor care le-au montat, e completata de aproape un an de febra montarii contoarelor pasante de gaze, prin care locatarii spera sa faca economii la factura de gaze consumate pentru gatit.
 
Desi nu recunoaste oficial, Distrigaz ii informeaza pe administratori, prin firme agreate, de beneficiile unui contor montat langa aragaz. Acestia musca momeala, chiar daca o asemenea operatiune costa 600-800 de lei, iar contorul nu e luat in calcul de Distrigaz la facturare, ci tinde sa provoace aceleasi discutii in contradictoriu intre locatari, ca si apometrele.
 
Pana acum s-au grabit sa-si monteze astfel de contoare o serie de „blocatari“ pacaliti cu repartitoarele. Ei au observat ca vecinii prefera sa-si inchida caloriferele si sa se incalzeasca la aragaz, deoarece factura la gaze pe bloc se imparte egal la fiecare.
 
Autoritatile de reglementare sunt rezervate in comentarea fenomenului, in timp ce la orizont se intrevede inca o pleasca pe capul firmelor de profil: montarea obligatorie a detectoarelor de gaze pentru toate bucatariile dotate cu geam termopan si cu gurile de aerisire astupate.
 
Doar aerul a ramas necontorizat
 
In blocul O8A de pe Strada Dezrobirii, sectorul 6, numai aerul a mai ramas necontorizat, dupa cum ii place sa spuna domnului Mircea Bostan, locatar mandru de contoarele lui si de... „dezrobirea“ de la plata pausala a utilitatilor. Oamenii si-au pus de cateva zile si contoare la aragaze, dupa ce au observat ca factura la gaze s-a dublat in numai trei luni, de la montarea repartitoarelor. „In noiembrie am pus repartitoare. Factura la gaze a fost de 9 milioane. In decembrie deja era de 14 milioane, iar pe ianuarie au venit 19 milioane. Asta a insemnat si o dublare a platilor facute de un locatar, de la cam 6 lei, cat era normal, pana la 12,98 lei“, dovedeste realitatea cu cifre administratorul Ionel Babei. Desi nu locuieste in bloc, administratorul s-a supus dorintei locatarilor si chiar ii aproba: „Contoarele de gaze sunt bune pentru ca unii stau acasa si ard gazul, iar altii merg la serviciu si nu consuma deloc. Dar toti platesc la fel“.
 
Mircea Bostan e probabil cel mai aprig adept al contorizarii, de aceea a fost insarcinat si cu citirea celor mai noi aparate de masura: „A trebuit sa ne contoriza m. Asta e Occidentul. Am intrat in el, gata, ne supunem. Nu ne-a mai ramas nimic necontorizat, decat aerul. Dar cred ca si pe ala il vom contoriza curand, ca mai dau astia vreo lege“. Bostan socotes te ca isi va recupera investitia de 650 de lei, data pe contorul care-i infrumuset eaza bucataria, intr-un an si ceva, judecand dupa sumele pe care le plateste lunar la intretinere pentru cei trei membri ai familiei sale.
 
Lucrari riscante
 
Reprezentantii unora dintre firmele autorizate de Distrigaz sa monteze astfel de contoare nu impartasesc entuziasmul locatarilor din O8A. Surprinzator, in conditiile in care actiunea le-ar aduce profit. „Eu n-am pus, m-am ferit cat am putut pentru ca sunt lucrari riscante, coloanele vechi, corodate. Sunt practic doi robineti, un metru de teava si se face un by-pass la racordul actual. Costa intre 6 si 8 milioane de lei in functie de firma care le pune, insa nu merita sa le pui, ca si repartitoarele. Are interes cine le produce, sa le promoveze“, e de parere Anca Solomon, reprezentanta firmei Proinstal Termogaz.
 
Luminita Boboc, de la SC ACB Com 2002, spune ca mult mai rentabil ar fi contorul de gaz montat la usa apartamentului, prin care locatarul devine client direct al Distrigaz (nu prin asociat ia de bloc, ca acum) si la care isi poate racorda si o centrala de apartament, in eventualitatea ca vrea sa se debranseze de la RADET. „Diferenta nu e asa mare, 3-4 milioane de lei, dar stai linistit. Acolo, in bucatarii, contorul e o bomba cu ceas, pentru ca intervii pe o instalatie veche si nu stii ce se intampla“.
 
Inca un motiv de cearta in bloc
 
Tot neincrezator in viabilitatea noilor aparate se arata si Ivan Oprea Bogdan, de la firma Record: „Am pus luna trecuta la un bloc, dar nu mai pun. Tot timpul sunt probleme cu ele. Oamenii se cearta cu administratorul. Sunt o afacere, ca si repartitoarele. Nu m-as mai baga la asa ceva“.
 
Majoritatea administratorilor sunt si ei sceptici in privinta afacerii. Severin Balan, care are in grija zece blocuri din sectorul 3, spune ca a fost momit de mai multe firme si chiar de Distrigaz sa convinga locatarii de beneficiile contoarelor pasante de la bucatarie: „N-am acceptat pentru ca mi se pare o hotie. Sunt prea scumpe, iar investitia nu se amortizeaza prea curand. In plus, trebuie duse anual la control metrologic, pentru ca suma contoarelor din apartamente nu se potriveste cu numarul de metri cubi indicat de contorul de la scara. E adevarat ca, de cand cu repartitoarele astea, a crescut consumul de gaz, insa contoarele pasante de la aragaze nu reprezinta o solutie viabila“.
 
AUTORIZATE, DAR INUTILE
 
Distrigaz le aproba, dar nu le baga pe gat
 
Distrigaz recunoaste cu jumatate de gura realitatea, dar asta nu impiedica regia sa autorizeze proiecte de contorizare a bucatariilor: „Din motive de siguranta in exploatare, e posibil ca la pozitionarea contorului sa fie necesare modifica ri ale mobilierului existent in buca- tarii, precum si practicarea unui orificiu pentru evacuarea scaparilor de gaze, deci cheltuieli suplimentare pentru consumator. Contoarele pasante nu pot fi folosite pentru decontari fiscale. Clientul nostru este si va ramane Asociatia de proprietari, iar decontarea se face pe contorul existent in prezent. In cazul in care unul dintre consumatori doreste o marire de debit - un punct de ardere suplimentar, se pierde investitia facuta in modificarea instalatiei de utilizare si montarea contorului pasant, fiind necesara realizarea unei noi instalatii de utilizare amplasata in spatiul comun (casa scarii). Consumatorul va deveni client al Distrigaz Sud si nu va mai suporta contravaloarea contorului“, spune Distrigaz intr-un comunicat de presa.
 
Aceeasi companie recunoaste ca investit ia in contorul pasant nu se justifica: „Conform datelor statistice, o utilizare normala a gazelor naturale pentru prepararea hranei reprezinta pentru o familie un consum de circa 7-10 mc pe luna. In aceste conditii, investitia in contorizarea pasanta trebuie bine analizata de asociatia de locatari, pentru a se asigura de beneficiul real, tinand cont ca aceasta operatiune reprezinta contravaloarea gazului consumat in decurs de cativa ani“.
 
Urmatoarea afacere: detectoarele de gaze
 
Saptamana trecuta, Distrigaz si-a anuntat oficial oferta promotionala de ieftinire a lucrarilor de contorizare individuala la usa apartamentului, masura menita sa fure din clientii sistemului centralizat de termoficare, prin montarea centralelor de apartament.
 
Bomboana de pe coliva abia urmeaza. Intr-un ordin dat in 1994 de ministrul economiei se stipuleaza ca, de la 1 ianuarie 2008, toate instalatiile de alimentare cu gaze trebuie completate cu un detector de gaze. „Incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale. Acele detectoare se vor monta in mod obligatoriu in instalatiile de utilizare a gazelor naturale existente (inclusiv in apartamentele unde exista aparate de utilizare a gazelor naturale tip aragaz), numai daca apar modificari ale conditiilor care au stat la baza emiterii acordurilor si avizelor pentru proiectele de executie“. In aceste conditii, unele firme care monteaza contoare de bucatarie le spun locatarilor ca Distrigaz impune si montarea de detectoare deoarece considera ca instalatia veche a fost modificata. Costul unui detector porneste de la cateva milioane si poate ajunge pana la 41 de milioane. Distrigaz se spala pe maini, pasand raspunderea la ANRE in aceasta privinta.
 
ANRE habar n-are
 
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care ar trebui sa fie cu ochii pe miscarile furnizorilor de pe piata energiei, habar n-are de moda contoarelor de bucatarii sau de politica dusa pe fata ori voalat de Distrigaz pentru inmultirea „clientilor captivi“.
 
Si nu pare ca stie nimic nici despre moda detectoarelor. Cel putin asa reiese din indolenta cu care ne-a tratat intreba rile repetate, in decurs de o sapta- mana, doamna Valentina Cojocaru, purta toarea de cuvant a ANRE.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Debuteaza cel mai mare sezon de debransari de dupa 1989 Debuteaza cel mai mare sezon de debransari de dupa 1989
Romanii inapoiaza mobila fiindca se plictisesc de culoarea ei Romanii inapoiaza mobila fiindca se plictisesc de culoarea ei
Loteria caselor - o solutie pentru a depasi criza? - 23 martie 2009 Loteria caselor - o solutie pentru a depasi criza? - 23 martie 2009
Dedeman: 12 mil. euro pentru primul magazin din Capitala - 27 Aprilie 2009 Dedeman: 12 mil. euro pentru primul magazin din Capitala - 27 Aprilie 2009
Proiect inedit la Flanco Baneasa: Expozitia Poarta catre Arta Proiect inedit la Flanco Baneasa: Expozitia Poarta catre Arta
Cum investim in imobiliare, in 2009 - 12 Ianuarie 2009 Cum investim in imobiliare, in 2009 - 12 Ianuarie 2009

Vezi mai multe articole