contorizare termica locuinte

Contorizarea termica a locuintelor este acum obligatorie

10 decembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In urma cu aproximativ 4-5 ani, din dorinta de a reduce sumele de bani platite pe perioada sezonului rece, multi proprietari care foloseau pentru incalzirea locuintei agentul termic furnizat de regia de termoficare a orasului si-au contorizat consumul energetic al locuintelor. Adica si-au montat repartitoare pentru caldura. In timp, unii dintre ei s-au razgandit si au renuntat la contorizarea gigacaloriei. Vestea buna, sau proasta, depinde din care punct de vedere sunt privite lucrurile, este ca Uniunea Europeana a emis Directiva 2012/27/UE conform careia in toate tarile membre devine obligatorie contorizarea termica a tuturor apartamentelor..Practic, intr-un interval de 18 luni de la emiterea acestei Directive, toate statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa adopte acte normative prin intermediul carora, pana in anul 2020, consumurile energetice ale apartamentelor sa se reduca cu pana la 20%.

Aceasta reducere a consumurilor energetice nu se refera insa doar la consumurile de energie termica pe perioada sezonului rece, ci face referire inclusiv la energia electrica.

Directiva Uniunii Europene face referire in mod special la repartitoarele de costuri. Astfel, pana in luna decembrie a anului 2016, absolut toate locuintele trebuie sa aibe montate pe fiecare calorifer cate un contor electronic (repartitor) si robinet cu cap termostat.

Tot aceasta Directiva a Uniunii Europene stabileste obligativitatea reabilitarii termice a tuturor cladirilor publice care in prezent nu corespund normelor. Acest lucru se traduce prin obligativitatea executarii lucrarilor de anvelopare termica a cladirilor si de inlocuire a vechilor instalatii termice.

Directiva mai stabileste, printre altele, principiile generale pentru calculul energiei electrice produse prin cogenerare, metodologia de determinare a eficientei procesului de cogenerare, cerintele de eficienta energetica pentru operatorii sistemelor de transport si de distributie, precum si cerinte minime pentru facturare si informatiile privind facturarea pe baza consumului real.

Adauga un comentariu


8 Comentarii

nicu

09 mai, 23:43

Stimată ana! Ești în eroare! asociația de proprietari se constituie numai și numai pentru administrarea spațiilor și instalațiilor comune dintr-un condominiu adică scară sau imobil și numai condominiu nu cartier. Deci asociația de proprietari nu poate încheia contracte pentru utilitățile din proprietatea ta privată, adică apartament pentru-că legea 230 nu-i permite așa ceva, vezi art.28 din lege, de altfel anrsc prin aceste ordine total neconstituționale nu face altceva de a face o ingerință în proprietatea mea privată. Chiar și ordinul anrsc prevede încheierea de convenții individuale între firma furnizoare și beneficiarii acestor utilități adică proprietarul apartamentului, asociația doar poate intermedia aceste contracte dar nu poate semna în numele proprietarului pentru că nu se poate substitui acestuia.

Theodor

29 martie, 14:14

Și dacă ai consumul real 0 tot plătești... Și nu doar taxa pe aparatele lor.
Chiar dacă ai țevile care trec prin apartament izolate...
Că așa este făcută formula că este imposibil să ajungi la plata 0 pe consum...
Și mai vor neapărat și să intre la tine în casă ca să vad "cu ochii lor" consumul (este în contract asta)...
Când poliția te avertizează să nu dai drumul în casă la persoane care "pretind"
că sunt reprezentanți ai diverselor firme de electricitate, încălzire, apă etc.

nicu

31 decembrie, 12:31

UE sa-si vada de treburile ei nu de treburile noastre. Daca e asa de interesata de binele nostru de ce nu reduce pretul la gaze si curent ca si asa sunt mari la puterea noastra de cumparare. De ce nu da o lege ca toti din UE sa avem salarii si pensii decente apropiate pentru aceiasi activitate. Nu repartitoarele sunt o hotie pe care o veti simti dupa ce le montati. Daca ar fi fost corecta UE ar fi trebuit sa incurajeze montarea de centrale de apartament singurele la care nu veti plati si ce nu a-ti consumat(prin fonduri europene)UE nu ajuta tarile cum este a noastra ci le inrobeste

Andrei

20 decembrie, 16:56

Nici Einstein nu putea face o formula mai complicata de calcul la caldura cu aceste repartitoare. As vrea sa fie ceva de genul....50 de unitati x 1 leu/unitate = 50 de lei. Nu, ei au facut o formula de te doare capul. Aaaa si directiva e cu titlul de recomandare dar cum noi suntem mai tampiti ca natie o vom aplica obligatoriu...

ana

17 decembrie, 11:47

UE nu obliga ci recomanda.

Cu repartitoare cheltuielile cresc la incalzire. Pe langa taxa pe care o percepe firma de contorizare mai apar si cheltuielile cu pierderile de caldura cauzate de neincalzsirea neuniforma a cladirii. Cei care dau drumul la calorifere si au nesansa sa aiba ap. situat intre dupa ap. neincalzite sau linga un apartament neincalzit plateste cu 30- 50% mai mult. Unde-i corectitudinea acestei repartizari? In primul rand regulamentul de repartizare emis de ANRSC nu tine seama de Principiul II al termodinamicii pe langa multe altele. Nu uitati ca sunt ap care au pereti despartitori cu ap vecin de 10 cm. Planseul intre doua ap suprapuse este de 15-20 cm, neizolate termic. Cand au fost construite aceste blocuri proiectele nu a tinut seama de acest mod de incalzire (partiala) a cladirilor.

ana

17 decembrie, 09:51

Citat din directiva 27/2012 UE
,,Este benefică utilizarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri pentru energia termică pentru măsurarea consumului individual de energie termică în clădirile cu mai multe apartamente,,
Nu este obligatorie, doar se recomanda. Aveti firma de contorizare individuala? Oricum ramane la latitudinea asociatiei de proprietari conf. legii 230/2007. Iar consumatorul final ( cu care furnizorul are contract) este Asociatia de proprietari. Pe fiecare bloc exista contor de energie termica si iaca asa stau lucrurile. Mereu fiecare interpreteaza dupa cum ii convine.

Constantin

15 decembrie, 09:35

Inca o gloaba pe capul Romanilor (saracii)

Constantin Vasiliu

14 decembrie, 23:33

De acord cu aceasta obligativitate, dar cum se pot anihila acele metode de a fura agent termic prin intermediul acestor repartitoare. In blocul meu, de cand au fost mantate aceste repartitoare majoritatea ,,consumatorilor'' declara ZERO consum , cu toate ca afara au fost temperaturi negative destul de mari! Eu , care am centrala ,platesc pana si tevile de la mine din apartament mai mult decat platesc ei toata incalzirea! Evident ca am facut sesizari, dar toata lumea se apara cu acele calcule tampite privind stabilirea consumului, implicit a costurilor!

Alte articole

Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne
Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum? Pareri PEFOC - cum prevenim functionarea deficitara a unui cos de fum?
Construirea casei: ce trebuie sa stii despre alegerea unui sistem termic complet Construirea casei: ce trebuie sa stii despre alegerea unui sistem termic complet
Avantajele unei aeroterme! Avantajele unei aeroterme!
Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti! Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti!
Pompa de caldura, ieftina si ecologica Pompa de caldura, ieftina si ecologica

Vezi mai multe articole