Fixe sau mobile, din prelata sau panza, copertinele prefabricate prezinta un interes din ce in ce mai mare pe piata autohtona, odata cu construirea tot mai multor case pe pamant. La fel de bine, acestea pot fi amplasate si pe terase sau balcoane, la unul sau mai multe niveluri deasupra solului. Concepute in principal pentru protectie solara, ele sunt la fel de utile si in cazul ploii. Insa prognoza meteo si experientele din anii anteriori fac din achizitionarea unei copertine un lucru deloc facil. Ploile torentiale si rafalele puternice de vant pot provoca pagube si deteriorari importante acestor accesorii, hai sa spunem anexe ale locuintelor. De aceea, pentru a evita efectele nedorite, verificati in primul rand rigiditatea si stabilitatea lor. De asemenea, asigurati-va ca materialul folosit la acoperire este rezistent la uzura, pentru a-i oferi o durata lunga de viata.
O copertina are doua componente principale: structura metalica, realizata din aluminiu sau fier, si materialul de acoperire (textil, PVC sau policarbonat). Pe langa proprietatile sale de rezistenta la intemperii, aluminiul vopsit da o nota de modernitate si este potrivit spatiului exterior. Scheletul metalic este bine sa fie vopsit in camp electrostatic, prin depunere de pulberi metalice si tratat termic, pentru a nu fi alterabil in timp. Pentru materialul textil aveti posibilitatea sa alegeti dintr-o diversa gama cromatica. Alaturi de culoare, aveti in vedere o serie de caracteristici ale acestui material: suprafata e de preferat sa fie lucioasa, cu bune calitati optice, sa fie rezistent la diferentele de temperatura, la impact si la agenti chimici (ploaia poate fi acida deseori). Materialele folosite la acoperire sunt de obicei tratate impotriva formarii peliculei de apa, in felul acesta pastrandu-si rezistenta in timp.
Sistemul de prindere al componentelor scheletului metalic vor fi izolate cu garnituri, pentru a nu permite infiltratii de apa. Piesele de imbinare dintre aceste componente dau un plus de rezistenta daca sunt confectionate din otel. De cele mai multe ori, montarea lor nu necesita un efort deosebit, putand fi la fel de usor si demontate, chiar de catre un amator care dispune de schema. Bineinteles, cu conditia ca aceasta sa existe in kit-ul respectiv.
In intretinerea copertinelor este bine sa ne luam cateva masuri: sa curatam din cand in cand piesele metalice, sa protejam profilele scheletului cu un strat suplimentar de vopsea si, nu in ultimul rand, se recomanda strangerea lor la ploaie, furtuna sau ninsoare. Deoarece aceasta ultima recomandare este foarte importanta, e bine sa stiti ca exista deja pe piata copertine dotate cu senzori de vant, care se strang automat la conditii meteo nefevorabile si se deschid la vreme buna.
In functie de spatiul destinat amplasarii unei copertine, acestea pot avea diverse forme: patrate, dreptunghiulare, trapezoidale, tip tunel si chiar triunghiulare. Forma pe care o alegeti incadrati-o in arhitectura locului, astfel incat alaturi de umbra si confortul pe care il ofera sa obtineti si impactul vizual dorit.
Copertinele au devenit din ce in ce mai mult un accesoriu elegant, intim sau extravagant. Ele sunt solutia ideala pentru lunile calduroase de vara, oferind oaze de umbra si racoare. Dincolo de nevoia de protectie solara, amenajarea unei terase cu copertina este mai mult decat un spatiu de langa casa, ea poate deveni o camera moderna in aer liber. Este locul perfect pentru o petrecere reusita, pentru odihna sau relaxare.
1 Comentariu
DORINA PUIA
23 martie, 16:49
Buna ziua,
As dori sa va cer un sfat ! Eu am curtea pe un teren inclinat, iar acesul spre casa este pe scari, cobor aprox. 35 trepte, pana la intrarea in casa. Scarile au balustrada, iar desupra o bolta de vita de vie. As dori sa motez deasupra, peste vita, o copertina trasparenta pentru a le apara iarna de zapada ! Ce solutii imi sugerati ? Am nevoie de autorizatie de proiecte, autorizatie de constructie, acoredull vecinilor(sunt singura in curte ) etc ..?
Astept un raspuns pe mail .
Va multumesc !