Acordand imprumuturi pe orizonturi mai largi de timp, ...
Imprumuturile pot fi rambursate bancilor de pe piata autohtona chiar si pana la 80 de ani
Nevoia de creditare a populatiei pare sa nu mai tina cont de varsta. Fie ca este tanar sau batran, romanul apeleaza tot mai mult la finantarile bancare. In acest scop, institutiile de credit si-au largit orizonturile in ceea ce priveste limitele de varsta pentru imprumut, ingloband o clientela mai numeroasa.
Romanii au inceput, in ultimii ani, sa inteleaga tot mai bine si chiar sa aplice cu vehementa sintagma "sa muscam astazi din painea zilei de maine". Mai exact, romanii nu s-au sfiit sa apeleze la finantarile oferite de banci pentru a-si satisface o nevoie personala sau vreo idee de investitie.
S-ar putea spune ca s-a dezvoltat chiar, in randul populatiei, o cultura a "vietii pe credit". Astfel, nevoi de finantare se resimt atat in randul tinerilor, al celor de varsta a doua, dar si in randul pensionarilor. Bancile au venit in intampinarea clientilor si au extins varstele minime si maxime de creditare a acestora cat de mult a fost posibil.
Imprumutul, rambursat si la varsta senectutii
Dupa o centralizare a limitelor de varsta acceptate de banci la acordarea creditelor, se poate observa ca, in majoritatea cazurilor, de la varsta majoratului si pana la 65 de ani, data ultimei rate, populatia poate apela la imprumuturile oferite de banci.
Totusi, exista unele banci la al caror ghiseu bancar sunt bine primiti si cei care planifica sa contracteze un imprumut pana la 70 sau chiar 80 de ani. De exemplu, CEC Bank (fosta Casa de Economii si Consemnatiuni) ofera toate tipurile de finantari chiar si celor care vor implini 80 de ani la data ultimei rate. Limita superioara de varsta peste media pietei este justificata de reprezentantii institutiei de credit si prin cresterea sperantei de viata la nastere in ultimii ani (71,9 ani, in prezent).
"Speranta de viata la nastere in Romania a crescut in ultimii ani si ne-am gandit de ce nu am putea acorda sansa de a contracta imprumuturi si celor cu o varsta mai inaintata", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank. Totusi, banca manifesta un grad de prudentialitate mai ridicat atunci cand este vorba de creditarea unor astfel de categorii de populatie si solicita garantii mai mari. "In plus, avem grija ca atunci cand acordam credite acestei categorii de clientii sa solicitam garantii mai solide. Niciodata nu vom solicita doar cuponul de pensie", ne-a declarat Ghetea.
Banca Carpatica, Credit Europe Bank, Bank Leumi si OTP Bank sunt alte cateva banci care ofera finantari clientilor pana la o varsta inaintata, respectiv 70 de ani. In ceea ce priveste limita inferioara de varsta pentru a fi eligibil contractarii unui imprumut, aceasta este 18 ani, potrivit Dreptului Civil din Romania.
Majoratul da startul la credit
Majoritatea bancilor accepta ca debitori clienti inca de la varsta majoratului, insa odata cu acest criteriu este luat in calcul si cel al bonitatii, adica al capacitatii de rambursare. Practic, de la implinirea varstei de 18 ani, bariera in calea unui imprumut bancar o mai constituie doar capacitatea clientului de a-si dovedi eligibilitatea din punct financiar. Cu toate acestea, unele institutii de credit in piata romaneasca au adoptat o atitudine mai prudenta in ceea ce priveste finantarea tinerilor.
Astfel, unele banci au situat stacheta creditarii, in functie de etate, la 20, 21 sau chiar 24 de ani. Alpha Bank si Egnatia Bank sunt, de exemplu, doua dintre bancile care nu acorda imprumuturi tinerilor cu varsta sub 21 de ani, indiferent de oricare alt criteriu. Banca Romaneasca pare insa si mai restrictiva cu tinerii aspiranti la credite. Aceasta ofera imprumuturi de nevoi personale doar celor care au implinit 24 de ani.
Limite similare pentru toate tipurile de finantari
Fie ca este vorba despre imprumuturi de nevoi personale, fie ca sunt credite pentru locuinte, majoritatatea bancilor aplica aceleasi limite de varsta pentru ambele tipuri de finantari. Totusi, Banca Romaneasca si Emporiki Bank mentin varsta minima de creditare mai ridicata in cazul imprumuturilor de consum fata de cele pentru locuinte.
Pe de alta parte, Banca Romaneasca mai impune o diferentiere de varsta si in functie de moneda in care se contracteaza imprumutul. Astfel, pentru a putea contracta un impr umut in valuta, imprumutatul nu poate avea mai mult de 65 de ani la data la care se va plati ultima rata. Pentru creditele in moneda nationala insa, aceasta limita urca la 70 de ani.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.