Presedintele asociatiei si administratorul sustin ca este neaparat nevoie sa inlocuim toate tevile, fie ca sunt pentru calorifere si apa calda, fie pentru apa rece si canalizare. Pot ei sa hotarasca astfel de lucrari? Si daca lucrarile amintite sunt absolut necesare, nu exista posibilitatea vreunei inlesniri? Ca noi n-avem cum plati mii de lei lunar, cand pensiile noastre nu-s mai mari de 600 de lei.
Marin Fotescu, Galati
Raspuns: Atacarea unor astfel de lucrari implica aprobarea adunarii generale, pe baza unei expertize de specialitate care sa sublinieze depasirea duratei de utilizare a instalatiei. In conditiile in care s-a dovedit necesitatea unei interventii urgente si imposibilitatea strangerii in scurt timp a sumelor necesare lucrarilor, se poate recurge la firme care accepta plata in mai multe rate sau in credite bancare. Pentru ca, asa cum precizeaza art. 28 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 230/2007, “pentru lucrari majore cu privire la exploatarea, intretinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, asociatia de proprietari poate angaja, in numele proprietarilor si cu semnatura lor individuala, credite bancare sau orice alta forma de credite, conform prevederilor legale”.
As vrea sa stiu si eu daca montarea de apometre si repartitoare de caldura se poate face numai de catre administratia asociatiei sau si individual, de catre proprietarul apartamentului?
Georgeta Stanescu, Bucuresti
Raspuns: Repartitoarele de caldura nu pot fi montate individual, ci numai pentru toti sau aproape toti detinatorii de spatii din imobil, fiind vorba de un sistem unitar care sa poata conduce la calcule cat mai exacte. Apometrele pot fi montate si de catre fiecare proprietar in parte, dar apeland la o firma autorizata, utilizand apometre verificate metrologic si sigilate, documentul eliberat de catre firma de montaj fiind o confirmare catre asociatie a efectuarii in conditii de siguranta.
Dupa aparitia unei defectiuni in coloana verticala de alimentare cu agent termic a caloriferelor de la baie s-a facut o reparatie “pe fuga”, in urma careia am constatat ca la caloriferul meu nu mai ajunge nici un strop de apa calda. Mai mult, comitetul asociatiei considera ca o alta reparatie trebuie facuta pe banii mei si ca nici macar nu as avea dreptul la neincluderea la plata a caloriferului cu pricina. Ce as avea de facut in aceasta situatie?
Ion Moroianu, Bucuresti
Raspuns: Cazul acesta trebuie discutat in prima adunare generala. Pentru necazurile ce v-au fost pricinuite, puteti deschide o actiune judecatoreasca impotriva celor care printr-o lucrare de mantuiala v-au adus prejudicii in utilizarea in bune conditii a propriei proprietati.
Sursa: Libertatea
Comentarii
Nu exista comentarii.