Leasingul imobiliar incepe sa fie folosit de dezvoltatori ...
Reprezentantii bancilor vad cresteri semnificative pe acest segment in anul 2008
Analistii financiari considera ca evolutia activitatilor de leasing si credit imobiliar se datoreaza in mare parte faptului ca cele doua sectoare nu sunt inca foarte bine dezvoltate in momentul de fata. Astfel, daca pentru leasingul imobiliar este asteptata o crestere de 170%, piata creditelor ipotecare s-ar putea dubla pana in 2009.
Leasingul imobiliar ar putea ajunge la valoarea de 700 milioane euro in acest an. Reprezentantii BCR Leasing sunt de parere ca acest segment va cunoaste o crestere importanta, de aproximativ 160-170% doar in 2008.
Potrivit estimarilor societatii de leasing, anul trecut, volumul operatiunilor de leasing imobiliar s-a ridicat la valoarea de 250 milioane de euro.
Expansiunea rapida a acestui segment este strans legata de evolutia de ansamblu a segmentului de real estate si a volumului mare de investitii in constructii. Evolutii bune sunt asteptate pentru toate componentelepietei de profil, de la tranzactii clasice pana la operatiuni "sales&lease back",care detin o ponderesemnificativa.
Claudiu Stanescu, director general al BCR Leasing, spune ca piata de leasing se va dezvolta in continuare si pe segmentele de autoturisme si de vehicule comerciale.
BCR finanteaza ansamblurile rezidentiale
Banca Comerciala Romana a lansat un nou produs pe piata de leasing. Acesta include finantarea de constructii pe stadii de executie a proiectelor imobiliare care au ca obiectiv realizarea de cladiri de birouri, obiective industriale si ansambluri rezidentiale.
Intre avantajele ofertei se numara eliminarea necesitatii de finantare a TVA-ului si monitorizarea lucrarilor de constructii de catre finantator in paralel cu dezvoltatorul. BCR leasing a incheiat un contract pentru constructia unui ansamblu rezidential, in valoare de 25 milioane de euro, ce va fi demarat la inceputul lunii martie.
Imprumuturi pentru locuinte, de opt miliarde euro
Cresteri se asteapta si in ceea ce priveste piata creditelor ipotecare imobiliare din Romania, care ar putea ajunge la valoarea de opt miliarde de euro pana in 2009. Ana Cernat, director la Bancpost, sustine ca este firesc ca romanii sa se intereseze mai mult de imprumuturile in euro si mai putin de cele in valute exotice, cu sunt yenii japonezi sau francii elvetieni.
Argumentul principal adus de Cernat este faptul ca o parte a cheltuielilor suportate de catre romani (de exemplu, cele cu utilitatile) sunt calculate in euro. Desi se asteapta o crestere importanta pe acest segment, ponderea creditelor ipotecare in Produsul Intern Brut (PIB) ramane in continuare scazuta. Potrivit datelor BNR, acestea reprezentau, la sfarsitul lui noiembrie 2007, 3,4% din PIB.
Sursa: Adevarul
Comentarii
Nu exista comentarii.