Una dintre bancile comerciale din Romania a anuntat de curand ca a inceput sa sa ofere credite ipotecare fara avans. Dar credite fara avans pentru locuinte exista de mult pe piata. BNR a facut primul pas catre acest lucru, la inceputul anului trecut, cand a eliminat obligativitatea bancilor de a cere avans de 25 la suta din creditul imobiliar. Noul regulament nu a schimbat insa celelalte conditii pe care clientul trebuie sa le indeplineasca pentru a primi creditul. Astfel, desi, teoretic, nu mai trebuie sa prezinte un avans, clientul are nevoie de un venit lunar din care rata sa reprezinte maxim 35%.
O solutie la creditele pentru locuinta fara avans sunt creditele garantate cu ipoteca, mai precis garantarea creditului cu o alt imobil decat cel ce urmeaza a fi cumparat, imobil ce poate fi in proprietarea rudelor solicitantului creditului sau a altei persoane.
In cazul majoritatii bancilor, creditele cu ipoteca se pot obtine in conditii asemanatoare sau chiar identice cu un credit imobiliar/ipotecar: perioada de creditare lunga, de 25/30 sau chiar 35 de ani si dobanzi apropiate sau identice cu cele ale unui credit pentru locuinta.
O alta solutie pentru cei care nu dispun de avans, dar care au venituri suficient de mari, este apelarea la doua credite: unul de nevoi personale pe termen scurt, a carui valoare sa fie echivalentul avansului necesar, si un al doilea credit, cel imobilar. In acest caz insa, cand avem doua credite, vom plati mai multe comisioane si taxe (pentru fiecare credit in parte), iar valoarea totala a celor doua credite va fi mai mica decat in cazul unui singur credit (ipotecar sau de nevoi personale garantat cu ipoteca).
Banca Comerciala Romana acorda, din prima decada a lunii ianuarie, credite fara avans pentru investitii imobiliare cu odobanda cu 0,4 procente mai mare decat dobanda standard practicata in mod curent de banca la imprumuturi de acest gen. Clientii trebuie sa fie rezidenti in Romania si sa aiba un istoric de plata bun. Creditul cu destinatie de achizitionare imobile sau terenuri intravilane nu poate depasi 300.000 euro pentru o perioada de maximum 25 de ani.
BRD ofera creditele fara avans Habitat, in euro, cu o dobanda fixa in primul an de 6% si DAE de 9,84%.
Volksbank imprumuta bani pentru locuinte, fara probarea unui avans, in mai multe valute si in lei. La Casa 100, credit promotional in franci elvetieni, dobanda de 4,25% este fixa, iar DAE este de 8,01%. La creditul in euro, dobanda de 5,95% este tot fixa, iar DAE este de 11,67%. Si la creditul in lei dobanda este fixa, tot de 5,95%, dar DAE este 11,93.
Si ING acorda credite ipotecar fara avans, in lei, de doua tipuri: cu dobanda preferentiala, variabila si DAE 9,98% sau cu dobanda standard, variabila, de 12,5% si DAE 13,63%.
Millenium Bank ofera credite fara avans pentru constructia de locuinte, cu dobanda fixa in primele 3 luni. La imprumuturile in lei dobanda este de 7,5% si DAE 15,07%; la cele in CHF, dobanda este 3,5% si DAE 10,39%; iar pentru euro, dobanda este 5,5% si DAE 10,72%.
Banca Transilvania pune la dispozitia clientilor credite fara avans atat pentru locuinte, cat si pentru achizitionarea de terenuri. Pentru locuinte, creditele pot fi in euro, cu dobanda variabila de 9,5% si DAE 12,04% sau in lei, caz in care dobanda este de 10,5%, variabila si DAE 13,2%. Pentru terenuri, imprumuturile in euro se returneaza cu o dobanda de 10%, variabila si DAE 12,38%, iar cele in lei au o dobanda variabila de 11,5% si DAE 14,33. Mai exista si varianta unui imprumt fara avans pentru locuinta cu dobanda fixa in primul an de 8,9% si DAE 15,21.
Noi v-am dat doar cateva exemple, dar cel mai indicat este, ca daca doriti sa cumparati o locuinta si nu aveti avansul necesar, sa contactati toatre bancile de pe piata, inclusiv cele nementionate in acest articol, pentru ca, majoritatea au astfel de oferte de creditare.
Comentarii
Nu exista comentarii.