Creditele ipotecare se vor dubla in urmatorii doi ani

13 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oficialii Bancii Comerciale Romane considera ca imprumuturile pentru locuinte vor ajunge sa reprezinte, pana in 2009, aproximativ 7% din PIB.
 
Ponderea creditelor ipotecare in Produsul Intern Brut al tarii noastre este cea mai scazuta din regiune. Ceea ce inseamna ca potentialul de dezvoltare al acestui segment de creditare este cel mai mare din zona. Estimarile oficialilor Bancii Comerciale Romane arata cel putin o dublare in urmatorii doi ani.
 
Creditele ipotecare au depasit, in luna septembrie, 3,5 miliarde de euro. Raportat la Produsul Intern Brut estimat pentru acest an de Comisia Nationala de Prognoza, ponderea imprumuturilor pentru locuinta este de circa 3%. Pentru comparatie, in tarile dezvoltate, creditele ipotecare depasesc 50% din PIB.
 
Martin Skopek, vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), considera ca ponderea finantarilor pentru locuinte va ajunge la circa 7% in PIB pana la sfarsitul anului 2009.
 
„Daca ne uitam la datele din regiune si din restul Europei, exista un potential urias de crestere pe piata ipotecara, Romania fiind cu mult sub media din Europa Centrala, unde finantarile imobiliare detin 8-10% din PIB", a afirmat Skopek.
 
Peste 340.000 de locuinte vor fi finalizate in cinci ani
 
Motivul principal al acestei dezvoltari tine, pe de o parte, de surplusul de cerere, iar pe de alta parte, de faptul ca, in urmatorii cinci ani, ar putea fi finalizate aproxiamtiv 340.000 de noi locuinte (de doua ori mai mult decat in ultimii cinci ani).
 
Potrivit analizei BCR, mai mult de 60% din locuintele noi sunt vandute sau contractate inca din faza de proiect. „Este un nivel foarte ridicat, ceea ce arata ca cererea din Romania depaseste cu mult oferta. In tarile mature nu se regasesc astfel de situatii", a mai spus Skopek.
 
Populatia cere credite in euro
 
Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, la finele lunii septembrie, finantarile acordate in euro reprezentau circa 76% din soldul total al creditelor ipotecare. Insa, in momentul de fata, aproximativ 95% din creditele imobiliare si ipotecare acordate in Romania sunt in moneda europeana, a explicat Dorin Cojocaru, seful directiei credite de retail din BCR. Astfel, recenta majorare a dobanzii de politica monetara a BNR, de la 7% la 7,50%, nu va influenta cererea de credite pentru locuinte.
 
„Decizia BNR doreste o reducere a creditului de consum. In Romania, clientul acceseaza creditele de consum, preponderent in lei", a afirmat Cojocaru. Pe de alta parte, directorul BCR apreciaza ca imprumuturile de consum se vor scumpi in urmatoarea perioada de timp, avand in vedere decizia BNR.
 
Soldul creditelor BCR acordate persoanelor fizice a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 13 miliarde lei. Iar 22% din acest portofoliul se refera la credite imobiliare, 28% la credite de nevoi personale cu ipoteca si 50% la imprumuturi de consum.
 
BCR Banca pentru Locuinte ar putea primi aprobarea BNR in ianuarie 2008
 
Banca Comerciala Romana (BCR) estimeaza ca va primi, pana in ianuarie 2008, aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru lansarea BCR Banca pentru Locuinte, a declarat Martin Skopek. Reprezentantii BCR au explicat ca, in conditiile in care colaborarea cu asociatiile de agentii imobiliare precum ARAI se dovedeste fructuoasa, banca nu va simti nevoia formarii unei agentii pe piata imobiliara, care sa sustina dezvoltarea creditelor ipotecare. In prezent, pe piata romaneasca activeaza doua banci pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Legislatia aferenta Fondului Proprietatea, in dezbatere publica Legislatia aferenta Fondului Proprietatea, in dezbatere publica
Au fost alesi castigatorii competitiei internationale PowerUp! Au fost alesi castigatorii competitiei internationale PowerUp!
Vanzatorii de apartamente incep sa urce preturile - 30 Iunie 2009 Vanzatorii de apartamente incep sa urce preturile - 30 Iunie 2009
Amenda imobiliara pentru spalare de bani Amenda imobiliara pentru spalare de bani
Tranzactiile imobiliare s-au prabusit in trimestrul trei si piata are sanse minime sa egaleze volumul de anul trecut Tranzactiile imobiliare s-au prabusit in trimestrul trei si piata are sanse minime sa egaleze volumul de anul trecut
Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010 Cand se termina criza din imobiliare? Citeste cum iti dai seama ca a fost atins pragul de jos - 01 februarie 2010

Vezi mai multe articole