Creditele pentru populatie vor continua sa creasca cu circa 37% anual

28 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Volumul creditarii va creste in urmatorii ani cu o medie anuala de 25% pe an, o dinamica mai accentuata fiind asteptata la nivelul creditului acordat populatiei, potrivit unui studiu elaborat de grupul UniCredit. „Continuarea cresterii volumului creditarii va fi in mod necesar insotita de o crestere a depozitelor provenite de la clientela nonbancara“, se arata in studiul „Sistemul Bancar in Europa Centrala si de Est si rolul jucatorilor internationali“, realizat de UniCredit.
 
Potrivit Mihaelei Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la UniCredit Romania, sectorul de creditare va consemna si in urmatorii ani o tendinta ascendenta, insa intr-un ritm inferior celui din anii anteriori. „In intervalul 2000-2005, media anuala de cresere a creditelor de retail a fost de 119%, in timp ce pe sectorul corporate a fost de 39%, dar s-a pornit de la o baza extrem de redusa. In 2005-2008, imprumuturile pe partea de retail vor avea o medie anuala de crestere de 37%, iar cele corporate de 18%“, a afirmat Popescu intr-o conferinta de presa. Cresterea volumului depozitelor atrase va avea o dinamica mai moderata in perioada 2006-2008, cu o medie anuala de 16%.
 
Analistii arata ca majorarea veniturilor, a gradului de intermediere bancara si a dobanzilor reale va stimula piata depozitelor bancare, insa va fi partial contracarata de dezvoltarea pietelor produselor alternative de economisire. „Volumul depozitelor va creste odata cu adancirea gradului de intermediere din sectorul bancar“, a precizat Popescu.
 
Potrivit presedintelui UniCredit Romania, Rasvan Radu, reducerea dobanzilor la credite va depinde de scaderea volumului de rezerve minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie, in timp ce dobanzile la depozite nu vor avea o variatie semnificativa in urmatoarea perioada, fiind corelata cu evolutia inflatiei. Totodata, Radu a apreciat ca in urmatorii ani pe piata vor aparea societati specializate in acordarea de credite ipotecare, mai ales ca acestea ar putea sa nu se supuna acelorasi reglementari ca bancile comerciale. „Aceste institutii ar putea oferi dobanzi mai bune, ar putea fi mai permisive in ceea ce priveste evaluarea riscului“, a mentionat Radu.
 
Restructurarea tarzie a sectorului bancar si gradul relativ redus al intermedierii bancare, comparativ cu alte state din regiune, fac ca Romania sa fie una dintre tarile cu cel mai insemnat potential de dezvoltare.
 
„Suntem departe de finalul procesului de restructurare a sectorului bancar. Vom asista la privatizarea ultimelor banci de stat din Romania si la intrarea de noi jucatori pe piata. De asemenea, concurenta din ce in ce mai ridicata va conduce la cresterea gradului de concentrare“, a spus Popescu.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum puteti preveni declansarea incendiilor Cum puteti preveni declansarea incendiilor
Terenurile din zona viitoarei autostrazi Bucuresti - Ploiesti, mai scumpe de la o zi la alta Terenurile din zona viitoarei autostrazi Bucuresti - Ploiesti, mai scumpe de la o zi la alta
PiatraOnline devine partener în cadrul Asociației Clubului Roman de Mobila (ACRM) PiatraOnline devine partener în cadrul Asociației Clubului Roman de Mobila (ACRM)
Tu ce castigi investind intr-un produs de calitate Kuma? Tu ce castigi investind intr-un produs de calitate Kuma?
Locuinte de lux cu facilitati de credit - Proiectul Baneasa prinde contur Locuinte de lux cu facilitati de credit - Proiectul Baneasa prinde contur
Asmita lanseaza inchirierea apartamentelor cu optiune de cumparare - 22 martie 2010 Asmita lanseaza inchirierea apartamentelor cu optiune de cumparare - 22 martie 2010

Vezi mai multe articole