Creditele pentru reabilitarea termica vor putea beneficia de garantia statului - 28 mai 2010

28 mai, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Statul va garanta, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), creditele luate de proprietarii de locuinte sau asociatiile de proprietari pentru finantarea lucrarilor de reabilitare termica, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
 
Proiectul a fost anuntat de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, care a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca Executivul cauta solutii alternative pentru a urgenta lucrarile de reabilitare termica a blocurilor, iar una dintre variantele analizate este acordarea de garantii de stat asociatiilor de proprietari care doresc sa participe la acest program, dar nu dispun de fonduri.
 
La inceputul acestei luni, Ministrul a afirmat ca actualul program de reabilitare termica, potrivit caruia Guvernul finanteaza 50%, primariile 30% si asociatiile de proprietari 20% din costuri, "nemultumeste pe toata lumea".
 
Plafonul anual al garantiilor, conditiile de acordare a acestora, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, banci si constructori, precum si regulile de gestionare se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legii, elaborate de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a legi.
 
Peste 2.000 de credite „Prima Casa 2“
 
De la inceputul programului „Prima Casa 2“ si pana la data de 18 mai 2010 statul a primit un numar de 2.227 solicitari de garantare in valoare de 92 mil. euro, din care au fot acordate un numar de 1.904 garantii in valoare de 78,8 mil euro, diferenta de 323 dosare se afla in diferite stadii de procesare sau in completare de documente la banci.
 
Media garantiilor acordate, la nivel national, se situeaza in jurul valorii de 41.600 euro. Topul pe judete, in functie de numarul de solicitari primite pune Bucurestiul pe primul loc cu 31,45% din total, urmat de Cluj cu 7,95% din total, Timis cu 5,54% din total, Iasi cu 3,95% din total si Constanta, Brasov, Sibiu si sectorul Ilfov cu circa 3-4% fiecare.
 
Raportat la numarul de camere, 49,96% din achizitii s-au indreptat spre imobile cu doua camere, 23,97% spre imobile cu trei camere, 14,60% catre garsoniere, 3,80% spre imobile cu patru camere si 3,44% catre case cu teren.
 
Cele mai multe achizitii, respectiv 27,09% din total au vizat locuinte cu o suprafata cuprinsa intre 41 si 50 mp. Spre suprafete de 51 – 60 mp s-au indreptat 22,65% din solicitanti, iar imobilele de 61 – 70 mp au fost preferate de 17,87% dintre cumparatori. Suprafetele mai mari de 85 mp au fost accesate de 5,98% dintre romani.
 
Din totalul proprietatilor achizitionate prin program 71% sunt construite inainte de 2008 si 29% sunt imobile noi mai noi de aceasta data.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Raport al FMI Raport al FMI
Consumul intern de ciment a scazut cu 37% in primul trimestru - 22 iunie 2010 Consumul intern de ciment a scazut cu 37% in primul trimestru - 22 iunie 2010
Compania Praktiker Romania a fost premiata pentru a doua oara in cadrul Best Buy Award pentru cel mai bun raport calitate-pret Compania Praktiker Romania a fost premiata pentru a doua oara in cadrul Best Buy Award pentru cel mai bun raport calitate-pret
Pretul terenurilor pentru constructia de locuinte va creste cu 10% Pretul terenurilor pentru constructia de locuinte va creste cu 10%
Preturile apartamentelor din toata tara sunt in cadere libera - 13 Februarie 2009 Preturile apartamentelor din toata tara sunt in cadere libera - 13 Februarie 2009
Control - Agentia pentru Locuinte, reorganizata Control - Agentia pentru Locuinte, reorganizata

Vezi mai multe articole