Creditul de casa se ia tot mai greu

22 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Estimare. Oferta de locuinte va egala cererea de-abia in 32 de ani
 
Un sfert din romani vor sa cumpere o locuinta in urmatorii 10 ani, insa doar 7,5% dintre ei isi permit acum sa ia un credit.
 
Peste 5 milioane de romani doresc sa-si cumpere o casa in viitorii 10 ani, insa putin peste 400.000 de persoane au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se arata intr-un studiu al UniCredit Tiriac Bank. Potrivit calculelor bancii, bazate pe datele Institutului National de Statistica privind nivelul veniturilor lunare, 10% din populatie isi permite sa cumpere o locu­inta, din surse proprii sau credit, au precizat reprezentantii UniCredit. “Numarul mare de cumparatori potentiali, respectiv 50%, este reprezentat de persoane tinere, sub 29 de ani, cu venituri mici, dar cu perspectiva de crestere”, a declarat Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank. Previziunile pentru perioada urmatoare sint si mai putin optimiste. Numarul persoanelor care isi permit sa achizitioneze o locuinta ar putea sa scada, avind in vedere cresterea costului de finantare. “Majo­rarea costurilor de refinantare ale bancilor combinata cu cresterea nevoii de finantare externa si deprecierea monedei nationale pot conduce la un risc mai ridicat si la o deteriorare gradata a capacitatii de finantare a populatiei”, a declarat Pal.
 
PREFERINTE. Principalul scop al achizitiei unei locuinte este uzul personal, in timp ce numai 12% vor sa cumpere o locuinta pentru investitie. Achizitia unei a doua locuinte si cumpararea unei case ca forma de investitie sint luate in calcul mai ales de persoanele in virsta si cu venituri mari. Analistii UniCredit spun ca dezvoltatorii de an­sambluri rezidentiale din Romania se adreseaza in prezent populatiei cu venituri mari, in conditiile in care supra­fata utila medie depaseste 100 de metri patrati la apartamentele noi. in Bucuresti.
 
Preturile cresc, oferta e scazuta
 
In Romania, preturile apartamentelor au crescut de 4-5 ori fata de nivelul din 2000, cu un ritm superior al cresterii veniturilor, se precizeaza in studiu. Oferta este inca scazuta, mult sub nivelul din Uniunea Europeana, de 7 unitati la 1.000 de locuitori, dar in continua crestere. Proiectele existente doar in Bucuresti ar putea aduce 35.000 de unitati noi, in urmatorii 7-10 ani, se precizeaza in studiu. Oferta de locuinte va ajunge sa acopere cererea in termen de 32 de ani, piata locala fiind pe ultimul loc dintr-un total de noua tari din Europa Centrala si de Est, dupa acest criteriu. Concluzia analistilor UniCredit pentru piata imobiliara din Romania este “incetinire, dar cu mentiunea unui potential ridicat pe termen mediu”.
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Chitul de rosturi Microprotect pentru spatiile cu multa umiditate Chitul de rosturi Microprotect pentru spatiile cu multa umiditate
Cladirile urate, "amendate" cu buline albastre Cladirile urate, "amendate" cu buline albastre
Romania, vedeta la tranzactii imobiliare Romania, vedeta la tranzactii imobiliare
Apartamente pe plaja: 49.000 de euro Apartamente pe plaja: 49.000 de euro
Nu renuntati la parchetului masiv Nu renuntati la parchetului masiv
Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament Distrigaz a demarat inspectii la centralele de apartament

Vezi mai multe articole