Creditul in lei pentru case se lupta pentru o cota de piata mai mare

02 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

  Soldul creditelor imobiliare si ipotecare raportate la BNR a ajuns la echivalentul a 1,52 mld. euro la sfarsitul lunii aprilie, cu peste 500 mil. euro mai mult decat in aprilie 2005.
In ultimele sase luni, datele statistice au consemnat o crestere spectaculoasa a creditului pentru casa obtinut in lei, al carui sold s-a majorat cu circa 62%, pana la 794 mil. lei noi (223 mil. euro).
Asa se face ca desi soldul total al creditelor imobiliare si ipotecare a urcat cu peste 7% in sase luni, componenta in valuta si-a aplatizat dinamica, inregistrand doar o crestere ceva mai mare de 1%.
Fata de aprilie 2005, creditul in lei pentru locuinta a acumulat o crestere de 2,5 ori, insa in continuare nu reprezinta decat 14,6% din totalul creditelor de acest tip, dupa ce in ultimii ani finantarile in valuta au fost preponderente datorita dobanzilor net mai reduse si asteptarilor privind continuarea tendintei de apreciere a leului.
In ultimele luni, diferentialul de dobanda s-a comprimat chiar pana la unu-doua puncte pocentuale, insa totusi in ofertele bancilor creditele in euro au dobanzi ceva mai scazute decat cele la creditele in moneda nationala.
La nivel national, piata creditului imobiliar si ipotecar inregistreaza contraste importante.
Evident, Bucurestiul detine o cota de peste 36% din totalul finantarilor, in timp ce la polul opus se situeaza judetul Calarasi, cu un sold al creditelor pentru locuinte de numai 14 milioane de lei noi (3,9 mil. euro).
Tot in zona de jos a pietei se afla judetele Ialomita, Giurgiu si Caras-Severin, cu solduri de pana in 20 de milioane de lei noi. De altfel, acestea reprezinta zone cu venituri mai scazute si in care retelele bancare au intarziat sa se extinda.
In schimb, creditele imobiliare si ipotecare sunt accesate intens in judete precum Clujul, cu un sold total de 320 mil. lei noi, Constanta (268 mil. lei noi) sau Arges (246 mil. lei noi).
Intr-o anumita masura, datele statistice privind aceasta categorie de credite poate fi inselatoare in conditiile in care creditul pentru nevoi personale nenominalizate tinde sa devina in tot mai multe cazuri un substitut pentru creditul imobiliar sau ipotecar.
Creditul de acest tip a inceput sa fie promovat intens de multe banci in ultima vreme, maturitatile s-au extins spre 20 ani, iar sumele maxime care pot fi imprumutate - spre 100.000 de euro sau echivalent in lei, ceea ce a marit asemanarea cu creditele ipotecare, mai ales ca este necesara garantarea cu un imobil. Pe de alta parte, nu este intotdeauna necesar avansul, iar birocratia este perceputa ca fiind mai simpla.
In ultimele luni, bancile cele mai agresive au impins dobanzile la euro chiar sub pragul de 6% pe an.
Totusi, in conditiile tendintei de crestere a ratelor si la euro, si la dolar pe pietele internationale, este de asteptat ca atractivitatea creditului in valuta sa se tempereze, creditul in lei putand deveni in sfarsit o alternativa de luat in calcul.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Incepe CONSTRUCT - AMBIENT EXPO – o manifestare de top pentru domeniul constructiilor si amenajarilor interioare Incepe CONSTRUCT - AMBIENT EXPO – o manifestare de top pentru domeniul constructiilor si amenajarilor interioare
Pentru ca amenajarile necesita multi bani Pentru ca amenajarile necesita multi bani
Contorizarea individuala umfla profitul Distrigaz Contorizarea individuala umfla profitul Distrigaz
Datorii Datorii
Vanati apartamentele de langa fabrici vechi! Vanati apartamentele de langa fabrici vechi!
Locul de parcare costa cat o garsoniera in Bulgaria Locul de parcare costa cat o garsoniera in Bulgaria

Vezi mai multe articole