Creditul ipotecar, acum cu un avans de 50%

18 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Trei banci locale cer un avans de 40%-50% la imprumuturile ipotecare.
 
Analistii spun ca populatia nu mai e o tinta pentru banci.
 
Oficial, nici o banca nu a declarat ca nu mai da un anumit tip de credit, insa la ghisee, doritorilor li se prezinta niste conditii atat de stricte incat imprumutul devine practic imposibil. Specia de imprumut pe cale de disparitie la unele banci este cel ipotecar.
 
OTP si Credit Europe cer clientilor un avans de 50% pentru creditele ipotecare in euro, in timp ce Bancpost cere un avans de 40%. Alpha Bank cere si ea 50% avans insa numai pentru terenuri, la imobile avansul fiind de 25%, conform unor surse din piata bancara.
 
La ora actuala, majoritatea bancilor cer un avans de 30%. Unele banci dintre cele care practica un avans de 30% ingreuneaza creditarea stabilind un grad de indatorare foarte mic, de sub 30%, ceea ce echivaleaza din nou cu imposibilitatea luarii unui credit ipotecar, chiar si cu un salariu bun. Motivul pentru care bancile tin cu dintii de banii pe care ii au este criza financiara, care a dus la explozia generalizata a dobanzilor. “Este normal ca bancile sa nu mai ofere bani in contextul actual, dar asta nu inseamna ca bancile au probleme de lichiditate. Multi oameni s-au confruntat cu un refuz din partea bancilor, intr-adevar. Eu cred ca populatia nu mai este o tinta pentru banci in aceste conditii, ci marile companii”, a declarat luni Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii.
 
Altfel spus, bancile nu au probleme cu lichiditatea (dupa cum a subliniat si BNR), ci pur si simplu nu vor sa fie nevoite sa se imprumute foarte scump din alta parte.
 
Doar pentru investitori
 
Brokerii de credite confirma si ei ca imprumuturile ipotecare merg prost. Cei care apeleaza totusi la credite ipotecare sunt, de multe ori, persoane cu venituri foarte mari, care vor sa profite de scaderea preturilor la apartamentele din Capitala, de exemplu.
 
“Avem clienti cu venituri peste medie care cauta oportunitati de investitii. Daca aud ca un dezvoltator face reduceri la apartamente, de exemplu, vin la noi si isi fac credite. Vor plati ratele la dobanzile mari de acum si apoi, intr-un an-doi, isi vor face refinantare”, ne-a declarat Ramona Barbu, director executiv al brokerului de credite DBSol Consulting.
 
„Exista si o parte buna a crizei”
 
Pentru ca au nevoie de lichiditati, aproape toate bancile de pe piata au marit dobanzile la depozite, care urca acum si pana la 14,5%-15% in unele cazuri, ceea ce le face destul de profitabile la o inflatie anuala estimata la 7%-8%. Mai mult decat atat, unele banci au lansat oferte promotionale la plata creditelor.
 
“Pentru ca au nevoie de bani, bancile ofera dobanzi din ce in ce mai mari la depozite. Mai mult decat atat, exista banci care au lansat promotii pentru rambursarea integrala a creditului. Unele dintre ele au renuntat, pentru o anumita perioada de timp, la comisionul de rambursare anticipata, care variaza de la 1% pana la 5%“, a declarat pentru Gandul Sorin Moncea, managing partner in cadrul firmei de brokeraj bancar International Brokers.
 
Oferta, desi generoasa, indica faptul ca bancile de la noi nu sunt la fel de disperate dupa bani ca cele din Marea Britanie. Din ce in ce mai multe banci britanice nu numai ca nu percep un comision de rambursare integrala a creditului ci, daca vii cu banii jos si il platesti, iti fac reduceri de 5%-15%.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Blocaj pe piata imobiliara Blocaj pe piata imobiliara
INS: Numarul autorizatiilor de construire de locuinte, in crestere INS: Numarul autorizatiilor de construire de locuinte, in crestere
In scandalul apei imputite, directorul RAJAC Iasi a fost penalizat doar cu 5% din salariu In scandalul apei imputite, directorul RAJAC Iasi a fost penalizat doar cu 5% din salariu
Locul de parcare creste pretul apartamentelor cu pana la 17.500 de euro Locul de parcare creste pretul apartamentelor cu pana la 17.500 de euro
Redevco: Piata imobiliara este supraincalzita Redevco: Piata imobiliara este supraincalzita
Citadella Titan -  in avans fata de termenele angajate Citadella Titan - in avans fata de termenele angajate

Vezi mai multe articole