Crinul (lilium) (I)

Crinul (lilium) (I)

28 aprilie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Crinul (lilium)
Limbajul inmiresmat al candorii
 
Simbolistica bogata asociata florii de crin si numarul mare de mituri legate de aceasta planta reflecta felul profund in care oamenii pretuiesc frumosul, puritatea si
click stanga pentru a mari imaginea
inocenta.
Fiind cea mai veche floare cultivata de om, crinul apare pe obiecte de cult si podoabe in toate perioadele evolutiei civilizatiei umane. In Antichitate, atat la greci, cat si la romani, simboliza speranta si triumful, fiind folosit alaturi de trandafir si laur pentru incununarea fruntilor invingatorilor, dar si ca ofranda adusa zeitei frumusetii. Nu intamplator, in secolele urmatoare − in Evul Mediu − coroana franceza si-a ales crinul ca simbol, deoarece il asocia principiului masculinitatii. In zilele noastre, a darui un crin este semn de respect, fiind potrivit unor evenimente mai degraba formale. Dincolo de toate considerentele mentionate, sa ne aplecam putin si asupra unor aspecte mai practice.
 
Cerintele pentru factorii de mediu difera foarte mult de la o specie la alta.
Unul dintre criteriile demne de luat in calcul este rezistenta la ger. In acest sens, exista specii care pot ramane in gradina, peste iarna fara sa fie protejate (lilium candidum), specii care trebuie protejate cu straturi de frunze sau paie (L. regale, L. longiflorum sau L. tigrinum), precum si specii care nu rezista deloc la frig (L. speciosum si L. asiaticum) ­ bulbii se scot toamna din sol, se pastreaza peste iarna stratificati in nisip si se replanteaza primavara.
Crinii cresc si infloresc frumos in special in terenuri luminate si ferite de vanturi puternice. Toleranta fata de soare este insa diferita de la o specie la alta: L. auratum, L. speciosum si L. croceum suporta bine soarele, L. tigrinum si L. longiflorum au nevoie de semiumbra pentru o dezvoltare optima, pe cand L. regale si L. candidum se simt la fel de bine atat in plin soare, cat si in locuri usor umbrite.
Majoritatea speciilor de crin manifesta aceleasi pretentii fata de umiditate – nevoia lor de apa este mai mare primavara, cand cresterea vegetativa este mai accentuata. Crinii pretind soluri usoare, afanate, un pic acide. Exista specii care pot creste in terenuri grele, dar bine drenate. Astfel, L. candidum si L. regale prefera solurile cu continut ridicat de calciu.
 
Sfaturi practice
 
Apa din vazele cu crini trebuie schimbata zilnic si, de asemenea, trebuie improspatate sectiunile de la baza tijelor. Inainte de aranjarea in vaze si, periodic, pe masura deschiderii florilor, trebuie sa indepartam staminele cu foarfeca, pentru ca polenul sa nu pateze florile si obiectele de sustinere pentru vasele cu flori. In timpul pastrarii, pe masura ofilirii, florile se vor indeparta pentru ca tijele florale sa nu isi piarda valoarea decorativa. In acelasi scop, se indeparteaza si frunzele ingalbenite, care de obicei se depreciaza inaintea ofilirii florilor.
 
Inmultirea crinilor se realizeaza atat pe cale vegetativa, cat si prin seminte.
Iata, in continuare, cateva dintre metodele folosite pentru inmultirea vegetativa a crinilor.
Prin separarea bulbilor
Este necesara atentia asupra solzilor plantei mama, care nu trebuie raniti sau rupti. In general, operatiunea se executa toamna,
Crinul Portocaliu - click stanga pentru a mari imaginea
atunci cand majoritatea plantelor intra in repaus. Exista si exceptii – la L. candidum inmultirea se face la sfarsitul verii, in august, deoarece toamna plantele pornesc deja in vegetatie si isi formeaza rozeta. Plantarea bulbilor se face imediat sau dupa o pastrare de 2-3 saptamani.
Prin bulbilii formati pe tulpini, la baza frunzelor
Desfacerea bulbililor se realizeaza cel mai facil in luna iulie, dupa ce plantele au fost scoase din pamant; apoi, dupa 15-20 de zile de pastrat la rece, se pot planta din nou in gradina. Una dintre speciile cele mai cunoscute la care se utilizeaza aceasta metoda de inmultire este L. tigrinum.
Prin butasi de solzi
Metoda este utilizata pentru speciile L. candidum, L. speciosum si L. auratum si consta in desprinderea din bulb a 15-30 de solzi care se planteaza in ladite cu nisip. Butasirea se realizeaza toamna, temperatura optima de inradacinare fiind de circa 20 °C. Dupa 5-6 saptamani apar radacinile, iar la baza solzului incepe sa se formeze bulbul. Ulterior, plantarea afara in teren are loc primavara, in luna mai.
Prin butasi de frunze sau fragmente de tija florala
Plantarea se face in spatii protejate la temperatura de 18-20°C, metoda fiind folosita pentru L. regale si L. longiflorum.
 
Inmultirea prin seminte
Se foloseste pentru L. regale si L. longiflorum, fiind utilizata in scopul realizarii unei mari cantitati de bulbi. Aceasta metoda poate fi utilizata pentru toate speciile de crin, dar numai de catre specialisti, in cazul lucrarilor de ameliorare.
 
Infiintarea culturilor de crin
Se face in general toamna, in septembrie-octombrie, cu cateva exceptii: L. candidum – se planteaza in august si L. speciosum – primavara. Plantarea se realizeaza la adancimi
de 15-20 cm si distante de 20-40 cm.
 
Lucrari de ingrijire necesare in timpul anului
- combaterea buruienilor
- afanarea atenta a solului pentru a nu atinge si rani bulbii
- udatul din abundenta in perioada cresterii tijelor florale
- aplicarea ingrasamintelor
- sustinerea plantelor cu o greutate prea mare a florilor
- protejarea, la sosirea sezonului rece, a speciilor sensibile la ger prin acoperirea bulbilor cu un strat de frunze uscate sau format din alte materiale termoizolante
 
Boli si daunatori - modalitati de tratare
 
Lilium Candidum - click stanga pentru a mari imaginea
1. Virozele, care se manifesta prin deformarea frunzelor, aparitia de pete galben-brune si oprirea cresterii plantelor. Din pacate, nu exista mijloace de combatere, plantele virusate trebuind eliminate.
2. Fuzarioza, produsa de ciuperca Fusarium oxysporum, determina putrezirea bulbilor, ingalbenirea si uscarea frunzelor. In afara de tratarea cu substante chimice, se poate recurge si la rotirea culturilor.
3. Rugina produsa de ciuperca Uromyces lilii apare sub forma de pustule rosii pe partea inferioara a frunzei. Se poate combate chimic.
4. Bacterioza cu Erwinia carotovora ataca bulbii, provocand ingalbenirea si moartea plantei. Preventiv, se poate face dezinfectia solului si se trateaza bulbii inainte de plantare.
5. Nematozii (viermii radacinilor) – din cauza lor, crinii nu trebuie plantati dupa alte specii bulboase, daca solul nu a fost tratat!
 
Utilizari ca flori taiate sau flori de gradina
 
Crinii se cultiva in special pentru flori taiate; pot fi folositi si pentru decorarea gradinilor si parcurilor, amplasandu-se la marginea zonelor de arbusti, de-a lungul aleilor si langa locurile de odihna.
Florile isi etaleaza frumusetea si daca sunt expuse singure, in vase inalte, la decorarea salilor de festivitati si a apartamentelor.
Vazele cu crini albi, crini regali sau cu unii hibrizi de crin asiatic, care au flori foarte puternic parfumate, este bine sa fie scoase din camera de locuit.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei
Crinul (lilium) (II) Crinul (lilium) (II)
Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale Obiectele vechi dau un suflu nou gradinii tale
Luna martie in gradina si livada Luna martie in gradina si livada
Trendurile de design exterior ale anului 2022 Trendurile de design exterior ale anului 2022
O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina O gradina ingrijita poate ridica pretul proprietatii tale. Top 10 flori pe care sa le plantezi in gradina

Vezi mai multe articole