Cele mai cunoscute specii de crini
Lilium candidum
(crinul alb sau Crinul Madonei)
Este cel mai cunoscut si raspandit la noi. Adus din Asia Mica de turci, a fost cultivat pentru prima data in Europa pe la 1545. Are un bulb mare, care incepe sa vegeteze in septembrie, formand o rozeta de frunze care rezista peste iarna. Tijele florale ajung pana la 100-180 cm si se termina cu 10-20 de boboci alungiti, indreptati in sus. Florile se deschid succesiv, fiind de un alb pur, puternic parfumate si cu 6 stamine aurii care, daca nu sunt indepartate inca de la inflorire, vor pata petalele.
Crinii asiatici
(hibrizi intalniti ca flori taiate)
Mai putin raspanditi in cultura in tara noastra, dar foarte cunoscuti pe piata de flori, sunt asa-numitii crini asiatici, hibrizi originari din Japonia, cu flori foarte frumoase, dar care sunt mai pretentiosi fata de conditiile climatice, iernand afara numai in partile de sud si sud-vest ale tarii. In celelalte zone, bulbii se scot si se adapostesc peste iarna in incaperi ferite de inghet. Acestia exista intr-o gama foarte larga de culori: galben, portocaliu, roz, rosu, provenind la noi preponderent din import.
Lilium croceum Chaix
(L. aurantiacum sau crinul portocaliu)
Este originar din Europa, mai exact din muntii Alpi. Are un bulb sferic alb-roz care produce stoloni si pe care se formeaza materialul saditor pentru inmultirea speciei. Tija florala, viguroasa, este inalta de pana la 100 cm. Florile rosii portocalii, punctate cu purpuriu, apar la inceputul verii, in numar de 5 pana la 8, dintr-un verticil de frunze. Varianta umbellatum, pe care o puteti vedea mai jos, prezinta numeroase flori tigrate rosu carmin care alcatuiesc o inflorescenta mare, terminala.
Iată și câteva sfaturi utile pentru a avea crini frumoși și sănătoși în grădină:
1. Alegeți locul potrivit - Crinii preferă un sol bine drenat, bogat în nutrienți, cu o expunere la soare parțială sau completă. Evitați zonele umbrite sau prea umede.
2. Plantare adecvată - Plantați bulbii de crin la o adâncime de aproximativ 15-20 de centimetri și la o distanță de aproximativ 20-25 de centimetri între fiecare bulb. Asigurați-vă că plantarea are loc la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii.
3. Udați regulat - Crinii trebuie să fie udați regulat, dar nu excesiv. Solul ar trebui să rămână umed, dar nu ud. Evitați udarea excesivă sau scurgerea apei în exces.
4. Hrăniți plantele - Adăugați în sol înainte de plantare îngrășăminte organice, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd. După ce crinii au început să crească, puteți aplica un îngrășământ lichid echilibrat de câteva ori pe sezon.
5. Îngrijiți plantele - Îndepărtați buruienile, iar după ce crinii au înflorit, tăiați tulpinile florale și lăsați frunzele să se usuce și să moară natural. Aceasta ajută la întărirea bulbilor.
6. Protejați de boli și dăunători - Crinii pot fi afectați de boli precum putrezirea bulbilor sau de dăunători precum gândacii sau melcii. În cazul apariției unor probleme, utilizați produse specifice pentru a trata plantele.
7. Înghețul și protecția de iarnă - Crinii sunt plante perene și, în general, pot face față iernii fără probleme. Totuși, dacă aveți probleme cu înghețul în zona dvs., acoperiți solul în jurul plantelor cu un strat gros de frunze sau paie pentru a ajuta la protejarea bulbilor.
Știați că anul acesta - 2023 - Uniunea Europeană a votat crinul ca plantă a lunii aprilie? În atenția horticultorilor, vă mulțumim că ne-ați semnalat existența paginii dedicate "Oficiului UE pentru Variețăți de Plante"! Mulțumim și așteptăm pozele voastre pe adresa REDACȚIEI!
Comentarii
Nu exista comentarii.