on

Criza Coronavirusului Si Piata Imobiliara

30 aprilie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru multi dintre noi anul 2020 incepuse intr-un ritm cat se poate de bun, dar la sfarsitul lunii februarie, virusul COVID-19 a ajuns si la noi in tara. Si incepand de atunci viata noastra a inceput sa se schimbe radical. Iar acum, dupa aproximativ doua lui de cand a fost instituita starea de urgenta putem vedea si mai clar efectele pandemiei de coronavirus. Pe langa faptul ca ne simtim captivi in casele noastre, activitatea economica s-a redus, somajul este in crestere, iar unele companii, din pacate, au ajuns sa declare faliment. Efectele se resimt si pe piata imobiliarelor, ele fiind generate in cea mai mare parte de distantarea sociala si de rata mare a somajului.

Raspandirea virusului in aproape toate orasele din Romania, numarul tot mai mare de cazuri confirmate si numarul deceselor ne-au facut mai reticenti. Chiar daca mai sunt doar cateva zile pana la ridicarea starii de urgenta, inca nu ne putem deplasa dupa bunul plac, iar virusul ramane inca o amenintare. Mai mult decat atat, in aceasta perioada multi dintre noi prefera sa achizitioneze doar produse de stricta necesitate, lasand in plan secund investitiile substantiale, cum ar fi achizitionarea unei noi locuinte noi.

In acelasi timp insa, putem afirma cu toata convingerea, ca tocmai in aceste momente de criza, se rescriu prioritatile noastre. Intrucat stam in case, ajungem sa ne cunoastem mai bine intre noi – cei „ai casei” – sa ne observam comportamentul unii altora, sa delimitam spatiul vital, sa gasim intelepciunea traiului in comun, care inseamna acceptarea tabieturilor celuilalt, si sa ne bucuram de faptul de a fi impreuna. Intr-un anume fel, familiile care au acum prilejul de a se cunoaste mai bine in intimitatea lor, vor ajunge sa schimbe in bine lumea de maine. Pentru ca va exista o lume post-coronavirus, de asta suntem siguri!

Familiile tinere vor fi mereu in cautarea locuintelor noi, locuintelor unifamiliale, iar apartamentele din blocurile aflate azi in constructie, vor fi populate maine de cei care vor dori sa aibe intimitatea lor.

Pentru a afla mai multe informatii despre modul in care pandemia de coronavirus afecteaza (sau nu) piata imobiliarelor, pentru a cere opinia profesionistilor asupra preturilor: daca vor creste sau nu preturile locuintelor, daca proiectele vor fi finalizate in termen sau daca vor exista intarzieri, am stat de vorba cu partenerul nostru de incredere, Korter - una din marile platforme de prezentare ale proiectelor dezvoltatorilor imobiliari din zona Europei Centrale si de Est.

In acest moment este foarte dificil sa va oferim date concrete, dar inainte de aparitia acestei situatii epidemiologice grele, expertii in imobiliare se asteptau la o adevarata explozie a vanzarilor.

Este greu de estimat ce se va intampla cu pretul apartamentelor, cele noi sau deja date in exploatare. Totul depinde de cat va dura perioada de carantina, dar si de cat de bine companiile isi vor amortiza sau minimiza pierderile, provocate de doi factori – sistarea activitatii si scaderea cererii.

Sectorul imobiliar este si el supus acestui risc. Multa lume intreaba daca va scadea piata, noi credem ca nu va scadea. Acum cererea la apartamente este enorm de mare si oferta ramane aceiasi. Totusi, este posibil ca pandemia de coronavirus sa determine o scadere a preturilor, dar aceasta nu va fi una brusca.

O alta problema, deloc de ignorat, este faptul ca in continuare multe persoane isi vor pierde locurile de munca, fapt care va conduce la imposibilitatea achitarii ratelor lunare la banca pentru creditele ipotecare. In acest caz, bancile vor fi nevoite sa scoata pe piata imobile sub pretul de piata, pentru a-si putea recupera banii.

In ceea ce priveste termenul de finalizare al proiectelor, credem ca vor exista unele intarzieri, dar cat de lungi vor fi acestea depinde de multe lucruri si in primul rand de abilitatile manageriale ale dezvoltatorului. Desigur, s-au schimbat multe lucruri in viata de pe santier, dar dezvoltatorii isi continua activitatea pentru ca au obligatii fata de cumparatori.ne transmite Doamna Irina Bejenaru, Account Manager Korter.

Ei bine, puteti verifica ofertele imobiliare ale pietei romanesti in timp real – deoarece Korter prezinta pe principalele locatii rezidentiale, si este important sa poti avea o privire de ansamblu asupra unei piete, asupra ofertei imobiliare, atunci cand esti in cautarea unui imobil. Korter este o aplicatie unica, cu cel mai stufos (la propriu!) catalog ce cuprinde ansambluri rezidentiale si listeaza dezvoltatori din toate orasele din Romania, Moldova, Kazahstan, Rusia, Belarus si Georgia.

Pe Korter.ro poti vizualiza cele mai noi ansambluri rezidentiale construite sau care sunt in curs de construire, mai mult decat atat, poti vizualiza schitele si suprafetele locuintelor. Iar faptul ca poti vizualiza amplasarea imobilului pe harta este un atu considerabil, pentru ca in acest mod vei putea afla imediat ce si unde se construieste, ce se afla in vecinatate, ce mijloace de transport sunt, ce scoli, gradinite, parcuri si spatii comerciale sunt in zona respectiva s.a.

Pe Korter sunt plasate circa 700 de complexuri rezidentiale din toate zonele Romaniei (Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Craiova, Constanta etc.). Doar din Bucuresti, Korter prezinta ofertele a peste 350 de complexuri rezidentiale si peste 2400 de apartamente noi direct de la dezvoltatori.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce trebuie sa stii atunci cand iti doresti sa achizitionezi o locuinta noua Ce trebuie sa stii atunci cand iti doresti sa achizitionezi o locuinta noua
Iti cauti o locuinta noua? Iata la ce trebuie sa fii atent! Iti cauti o locuinta noua? Iata la ce trebuie sa fii atent!
Flatfy.ro - Toate ofertele imobiliare intr-un singur loc! Flatfy.ro - Toate ofertele imobiliare intr-un singur loc!
Cele mai bune zone de locuit in Bucuresti, din punct de vedere al indicelui calitate-pret Cele mai bune zone de locuit in Bucuresti, din punct de vedere al indicelui calitate-pret
Piața Imobiliară Rezidențială - Trim II 2022 Piața Imobiliară Rezidențială - Trim II 2022
La pas prin sectorul 2 al capitalei La pas prin sectorul 2 al capitalei

Vezi mai multe articole