on

Criza fortei de munca: solutii pentru atragerea noilor generatii in constructii

13 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Criza fortei de munca din domeniul constructiilor este o realitate cu care se confrunta tot mai multe companii importante din domeniu care activeaza in Romania. Insa problema nu le priveste doar pe acestea, ci este una de actualitate si in tari mai dezvoltate, precum cele din Vestul Europei sau Statele Unite ale Americii. Peste tot in lume, in acest moment, poate fi observata o scadere a numarului de persoane educate si calificate din mai multe domenii, in conditiile in care cea mai mare generatie din istorie se pregateste sa iasa din campul muncii si sa se pensioneze.

Situatia se anunta una critica pentru industria constructiilor, cu atat mai mult cu cat volumul de munca este deja mult peste capacitatea de lucru. In aceste conditii, trebuie luate urgent masuri pentru redresarea acestui neajuns, iar site-ul american constructormagazine.com a prezentat cateva solutii.

Necesitatea unui plan de educare si pregatire pentru angajati

In orice industrie, cunostintele dublate de talent reprezinta calea spre succes in cariera. De aceea, acum, mai mult ca niciodata, programele de dezvoltare personala sunt cheia atragerii persoanelor potrivite catre locurile de munca potrivite. Recrutarea celor mai buni candidati este un bun inceput, insa neinstruirea acestor talente poate avea rezultate dezastruoase in ceea ce priveste realizarea proiectelor. Mai pe scurt, investitia in educarea si pregatirea angajatilor este o oportunitate pe care contractorii de astazi pur si simplu nu ar trebui sa isi permita sa o ignore.

Companiile sunt, de regula, interesate sa inregimenteze numai candidati cu o experienta intre 5 si 10 ani in domeniul constructiilor, pentru a umple golul lasat sau care urmeaza sa fie lasat de persoanele ajunse la varsta pensionarii. In consecinta, este de asteptat ca deficitul de locuri de munca neocupate sa creasca exponential in urmatorii patru ani. Asta se traduce prin faptul ca profesionistii pe care firmele si-i doresc atat de mult nu vor mai exista, iar asta va conduce in timp la incapacitatea de a sustine toate proiectele si, implicit, la o recalibrare a planurilor strategice de crestere.

Pentru a rezolva problema, companiile de constructii trebuie sa se apropie de asa-numita Generatie Z (formata din absolventi recenti de liceu), precum si de ultimii membri ai Generatiei Millenials (proaspat absolventi de facultate). Astfel, prin investitii in educarea si pregatirea acestor categorii, prin implicarea activa in drumul spre succes al acestora, contractorii isi pot atinge un obiectiv strategic. Un profesionist tanar, cu o atitudine pozitiva, muncitor si cu o capacitate buna de a invata lucruri noi, va descoperi in acest mod un domeniu cu salarii extraordinare, cu multe beneficii si cu multe posibilitati de a progresa in cariera, avantaje oferite de majoritatea angajatorilor din domeniul constructiilor, tocmai din dorinta de a atrage candidati din noile generatii.

Indrumarea angajatilor actuali si viitori catre alegerea industriei de constructii potrivite

Conducatorii companiilor de constructii au descoperit ca muncitorii pot dezvolta aptitudini care sunt transferabile si pretuite peste tot in lume. Acest fapt constituie un avantaj, deoarece fiecare proiect are unicitatea sa, localizarile difera, iar proiectele sunt dinamice. In plus, lumea constructiilor are nevoie de acele persoane care sunt mandre sa faca parte dintr-un anumit proiect si sa realizeze lucruri tangibile in fiecare zi, in medii diferite si interesante.

De aceea, in momentul alegerii carierei pe care o vor urma, angajatorii trebuie sa isi incurajeze potentialii angajati sa cantareasca bine optiunile avute, in functie de nivelul de interes pentru un anumit domeniu, dar si de potentialul de castig. In ceea ce priveste avantajele salariale, cele mai bune domenii sunt cele legate de instalatii de tevi, instalatii electrice si HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning = Caldura, Ventilatie, Aer Conditionat), arii pentru care trebuie obtinute calificari. In schimb, cea mai populara industrie este tamplaria.

In industriile care necesita certificari, drumul incepe din stadiul de ucenicie, continua cu o prima licenta si se incheie cu un certificat de expert. Astfel, pentru a incuraja astfel de cariere, este necesar ca lumea constructiilor sa dezvolte cat mai multe programe de ucenicie, din care sa poata rasari viitorii meseriasi calificati.

Necesitatea demonstrarii utilitatii unei cariere in constructii

Pentru a recruta talente de top, firmele de constructii trebuie sa puna in vederea viitorilor angajati posibilitatile pe care le ofera un astfel de loc de munca, respectiv faptul ca posturile sunt la mare cautare si ca aptitudinile invatate sunt transferabile, iar compania se poate ocupa de costurile cu eventualele cursuri de specializare si dezvoltare personala.

Viitorii angajati mai trebuie sa stie faptul ca pot avea mobilitate in domeniul constructiilor si ca acesta nu reprezinta un drum fara orizont pentru cariera lor. De fapt, o astfel de cariera ofera posibilitati de evolutie, indiferent de momentul inceperii acesteia.

Concluzii

Cu cat companiile din constructii vor intelege mai rapid potentialul imens in materie de forta de munca pe care il au membrii Generatiei Z si Millenials, cu atat mai bine va fi pentru aceste industrii si pentru economiile tarilor lor. Constructiile, la propriu, cladesc noi oportunitati economice. De aceea, tot asa cum afaceristii investesc in infrastructura IT, in echipamente noi si in alte facilitati, tot asa companiile din constructii trebuie sa priveasca educarea angajatilor si dezvoltarea personala a acestora precum o investitie strategica.

Detinatorii unor astfel de companii pot, de asemenea, sa ofere indrumare persoanelor tinere, indecise inca in privinta carierei pe care o vor urma.

In acest sens, constientizarea faptului ca beneficiile unui angajat din constructii pot fi la acelasi nivel cu ale oricarui alt absolvent de facultate reprezinta un element-cheie al acestei strategii. Desigur, totul depinde si de dorinta viitorilor angajati de a evolua din punct de vedere profesional.

Sursa

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cutremurele: frecventa in Romania si recomandari pentru a le reduce efectele Cutremurele: frecventa in Romania si recomandari pentru a le reduce efectele
Romania fara forta de munca - Cum s-a ajuns aici si ce este de facut Romania fara forta de munca - Cum s-a ajuns aici si ce este de facut
Sfantului Andrei - Traditii si Superstitii Sfantului Andrei - Traditii si Superstitii
Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov
Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor Despre inchirierea locuintelor – obligatiile partilor
Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie Real Estate & Construction - Forum ajunge la cea de-a VIII-a editie

Vezi mai multe articole