Criza imobiliara - zvon sau realitate?

Criza imobiliara - zvon sau realitate?

17 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
 
Avem cu adevarat o criza imobiliara? O intrebare la care de aproape un an auzim tot felul de raspunsuri contradictorii. Toata lumea sta in expectativa, atat cumparatorii, cat si vanzatorii stau in expectativa. Cei din urma au scazut preturile foarte putin, nu destul dupa parerea celor care isi cauta o casa. Astfel incat… asteptarea continua.
 
Anul 2008 incepuse promitator. Constructiile au demarat in tromba, chiar din iarna, iar agentiile au anuntat vanzari spectaculoase pentru proiectele bune si bine promovate. La inceputul anului, dezvoltatorii si agentiile anuntau o satisfacere a cererilor pentru locuinte in proportie de 20% pana in luna decembrie. Intre timp, s-au anuntat crize, perioade de recesiune, prabusiri ale pietei, al caror efect, vizibil imediat, a fost scaderea numarului de tranzactii, cresterea numarului de zvonuri referitoare la scaderi spectaculoase de preturi, amanarea unor proiecte deja anuntate si anuntarea altora, ai caror investitori considera asa-zisa criza o adevarata oportunitate. Incepand din luna aprilie a acestui an, agentiile au anuntat scaderi din ce in ce mai mari la numarul de tranzactii imobiliare. Imediat dupa, intreaga presa a explodat de parerile mai multor oameni de afaceri care anuntau prabusirea pietei. “Efectul acestei retele de zvonuri s-a facut simtit imediat; oamenii au asteptat si au sperat sa scada preturile si au evitat sa mai cumpere locuinte. Astfel, fara a avea un fundament real, Romania a inregistrat, pe toata perioada verii 2008, aproape o inghetare a vanzarilor de locuinte, al carei principal motiv s-a dovedit a fi doar zvonistica.”, explica Irina Petrescu, partener Esop Consulting.
“Din toamna, piata imobiliara autohtona a fost din nou lovita de punerea in aplicare a noilor norme BNR, care restrang dreptul la creditare al populatiei, care schimba politicile de acordare a creditelor in cadrul bancilor si, implicit, ingreuneaza, cel putin pentru o perioada, procesul de creditare”, conform Irinei Petrescu. O noua politica de creditare inseamna, pentru fiecare banca, strategii noi de pus la punct si de aplicat, astfel incat, pana cand acestea vor gasi solutii eficiente si rapide, cumparatorii sunt nevoiti sa mai astepte.
 
In ultimele saptamani, toata populatia inmagazineaza informatii despre criza financiara globala, asista la caderi ale burselor si de variatii ale monedelor, astfel incat, pentru orice om cu un buget limitat, achizitia unei locuinte intr-un moment receptat drept instabilitate economica este de neconceput.
 
Totusi, in imobiliare nu se poate vorbi despre instalarea unei stari de pesimism generalizat, caci exista si dezvoltatori care intrevad chiar o oportunitate intr-o perioada "limita" pentru altii: "avem colaboratori, dezvoltatori imobiliari, care isi continua activitatea din Romania in acelasi ritm ca anul trecut. Este adevarat ca avantajul multora dintre ei este acela ca dispun de resurse financiare suficiente, avand un portofoliu divers de activitate, nefiind concentrati numai pe imobiliare. Se va produce o incetinire a ritmului de livrare, mai ales in cazul proiectelor finantate intr-o proportie foarte mare de banci si dezvoltate de companii a caror principala activitate este dezvoltarea imobiliara, fara alte surse externe de venit", afirma consultantii EuroMetropola.
 "Cumparam orice proiect care ne ofera profitul pe care ni-l dorim. Avem acces la resurse financiare importante, insa criteriile noastre de selectie sunt foarte dure. Evaluam cate 10 proiecte saptamanal si numai 1 din 40 obtine aprobarea noastra. Noi nu ne ghidam dupa zvonuri ci analizam, selectam si implementam. Am invatat ca trebuie sa ne adaptam strategia de investitie la piata locala, si nu invers", spune Athanasios Samaras, Presedintele MC Property Investments Group, dezvoltatorul unui proiect rezidential in zona Iancului din Capitala.
 
Ceea ce le confera dezvoltatorilor multa incredere intr-o piata asupra careia planeaza multe semne de intrebare este atat de uzitata regula economica a cererii si a ofertei: "nu putem ignora prapastia dintre cererea si oferta de unitati locative, la fel cum nu putem ignora faptul ca o mare parte din oferta actuala nu este adaptata la capacitatea de cumparare a romanilor. Pe teremen lung vor reusi dezvoltatorii care vor veni cu un plan potrivit, indiferent de zona pe care aleg sa dezvolte. Succesul imobiliar nu va mai fi la indemana oricui", comenteaza Yaron Ozer, General Manager Barak International, dezvoltatorul ansamblului Barak Buftea, un complex cu 300 de unitati locative si o valoare comerciala estimata la 40 milioane euro.
“ In Romania cererea de locuinte este inca mare. Daca proiectul este adaptat la piata, atat din punctul de vedere al faciulitatilor cat si al pretului, el se va vinde. “ este de parere Hai Solomon, dezvoltatorul proiectului Obor Towers:
 
Pana la urma avantajati vor fi cumparatorii, spun specialistii. “Cei care si-au propus o afacere constanta dar sigura, cu profituri de maxim 40% impartite pe multi ani de-acum inainte, nu se sperie de situatia actual din Romania si nici de o asa-zisa criza imobiliara. Atata timp cat cererea inregistrata pe piata romaneasca este mare, tot ce se poate intampla este sa obtii un profit mai mic, in nici un caz sa pierzi. Investitorii care cumparau terenuri si apartamente pentru a le revinde cu profit de 200-300% trebuie sa se teama . De-acum inainte, cheile succesuslui sunt rabdarea, profesionalismul si afacerile cinstite. “ sunt de parere reprezentantii companiei QCM.
 
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Prima Casa: avansul minim poate fi mai mare de 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro - 08 Septembrie 2009 Prima Casa: avansul minim poate fi mai mare de 5% pentru locuintele de pana in 60.000 euro - 08 Septembrie 2009
A inceput Black Friday 2017 la Flanco! A inceput Black Friday 2017 la Flanco!
R.A.D.E.T. incepe furnizarea caldurii dupa 10 octombrie R.A.D.E.T. incepe furnizarea caldurii dupa 10 octombrie
IKEA lanseaza noua colectie sustenabila KÅSEBERGA printr-o initiativa de curatare a plajei Modern IKEA lanseaza noua colectie sustenabila KÅSEBERGA printr-o initiativa de curatare a plajei Modern
noile ajutoare noile ajutoare
900 de lei, bani pentru plata chiriei 900 de lei, bani pentru plata chiriei

Vezi mai multe articole