Cu cat s-au ieftinit apartamentele din Bucuresti

23 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apartamentele noi si cele vechi s-au devalorizat la fel de mult in ultimii ani, reiese dintr-o analiza imopedia.ro care a luat in calcul pretul mediu al locuintelor din Bucuresti incepand din ianuarie 2008 pana in decembrie 2010. Concret, datele arata ca locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit in ultimii trei ani cu 40%, in timp ce
apartamentele noi au cunoscut o scadere de 39%.
 
„Studiul imopedia.ro arata declinul puternic inregistrat de segmentul rezidential al pietei imobiliare de la debutul crizei. Este interesant de observat evolutia din lunile iunie-iulie 2009, cand valorile au avut o tendinta crescatoare. Perioada coincide cu lansarea programului Prima Casa, insa optimismul proprietarilor a fost doborat de realitatea pietei, care a demonstrat ca preturile nu erau in concordanta cu nivelul cererii, acestea continuandu-si declinul", explica Razvan Muntean, manager general, imopedia.ro.
 
In ianuarie 2008, criza financiara parea ca nu poate atinge Romania, iar preturile anuntate de proprietari indicau un nivel de 1.927 euro/mp pentru apartamentele vechi, respectiv 2.190 euro/mp pentru cele noi.
 
Lunile februarie si martie din 2008 au adus usoare cresteri pe piata locuintelor vechi. Pe segmentul nou, la final de martie, preturile inregistrasera o scadere de aproape 30 euro/mp fata de prima luna din an. Aprilie insa a adus o crestere de pret pentru locuintele noi. Incepand cu luna august 2008, criza imobiliara incepe sa se simta si pe piata din Romania. Din aceasta luna si pana la finele anului 2008, preturile au tot scazut pe piata locuintelor vechi. Astfel, sfarsitul anului 2008 a adus o scadere de 13% pentru cele vechi si de 10% pentru cele noi.
 
In ciuda lansarii programului Prima Casa, anul 2009 a fost cel mai slab pentru proprietarii de apartamente din Bucuresti. Unitatile vechi s-au devalorizat cu 20%, iar cele noi cu 19%. Concret, daca la inceputul lui 2009 metrul patrat intr-un apartament vechi se vindea cu 1.558 euro, la sfarsitul anului proprietarii cereau in medie 1.247 euro/mp. In ceea ce priveste locuintele noi, datele imopedia.ro arata ca, in ianuarie 2009, pretul mediu a fost de 1.827 euro/mp, iar in decembrie, de 1.480 euro/mp.
 
In 2010, locuintele au continuat sa se devalorizeze, insa intr-un ritm mai lent. Apartamentele vechi au avut o scadere de 7%.
 
Anul trecut, pe segmentul locuintelor vechi, martie este singura luna in care s-a inregistrat o crestere, insa nesemnificativa; in rest, fiecare luna din 2010 a adus o noua scadere. La inceputul anului trecut, pretul mediu a fost de 1.238 euro/mp, urmand sa ajunga la 1.150 euro/mp, in decembrie.
 
Anul trecut s-a inregistrat o premiera pe piata locuintelor noi, preturile pentru unitatile rezidentiale noi, au scazut pentru prima data mai mult decat cele vechi, cu 8,6%. In cazul apartamentelor noi observam ca octombrie este singura luna din 2010 care a adus cresteri de pret, de 10 euro/mp. In ianuarie 2010, pretul mediu a fost de 1.467 euro/mp, in timp ce finalul anului a adus o valoare medie de 1341 euro/mp.
 
Analiza imopedia.ro a fost efectuata coroborand datele din perioada ianuarie 2008 - decembrie 2010.
A fost studiata evolutia preturilor medii pe metrul patrat pentru doua tipuri de apartamente: cele construite pana in anul 2004 (denumite vechi in comunicat) si cele livrate din 2005 pana in prezent (denumite noi in comunicat).
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

200 euro, cea mai ieftina chirie 200 euro, cea mai ieftina chirie
186 de case 186 de case "sociale" de lux electorale
Despagubiri Despagubiri
Peste 45% din cei care vor sa-si cumpere un apartament nu isi permit un credit - 21 Februarie 2009 Peste 45% din cei care vor sa-si cumpere un apartament nu isi permit un credit - 21 Februarie 2009
Fiskars reinventează uneltele pentru zăpadă cu noua gamă SnowXpert Fiskars reinventează uneltele pentru zăpadă cu noua gamă SnowXpert
Hoval-SolKit-aqua: punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute Hoval-SolKit-aqua: punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute

Vezi mai multe articole