Cu cat scad preturile apartamentelor in 2011? Anul acesta este cel mai bun moment pentru cumpararea unei case

07 ianuarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nimeni din piata imobiliara nu mai indrazneste sa spuna cu cat se vor ieftini proprietatile in acest an, dar cert este ca toata lumea vorbeste in continuare numai despre scaderi! Expertii in domeniu ii sfatuiesc pe cei care vor sa-si cumpere case sa profite de preturile mici care vor aparea si sa faca achizitiile dorite pentru ca daca
despre 2011, desi imprevizibil, se poate spune totusi destul de sigur ca va fi un an al reducerilor, despre 2012 nu se stie mai nimic!
 
"Nicio persoana serioasa nu stie cu exactitate cum va evolua piata imobiliara in viitorul apropiat!... Cand vorbim de acest lucru, obligatoriu, trebuie sa luam in discutie fiecare segment in parte: rezidential si nonrezidential. Eu consider ca, segmentul rezidential va fi in continuare mai afectat decat cel nonrezidential (birouri, terenuri, industrial, comercial). Economia va functiona, chiar daca greu, si oamenii nu se vor mai orienta spre achizitii rezidentiale decat pentru stricta necesitate sau super-oportunitati", explica Dragos Dragoteanu, fondatorul si managerul companiei imobiliare Euroest.
 
Dragoteanu ar paria ca imobilele in cladiri mai vechi vor continua sa se deprecieze, in functie de zona, oras, infrastructura, facilitati, an de construire etc., iar apartamentele in cladiri noi (maximum 10 ani vechime) se vor mentine ca valoare "numai daca in zona respectiva nu exista prea multe oferte disponibile la vanzare".
 
Si Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), arata intr-un interviu acordat incont.ro ca urmeaza un an de scaderi de preturi si ca in Bucuresti, este destul de posibil ca si imobilele noi sa-si continue scaderea pentru ca stocul este unul important.
 
"In ceea ce priveste locuintele vechi, am putea spune fara sa riscam prea mult ca preturile vor mai cobori cu cel putin 5-10%. Despre cele noi, se poate spune ca va fi cel mult o stagnare, dar situatia se schimba daca ne referim la Capitala, unde sunt foarte multe apartamente nevandute", puncteaza Clenciu.
 
La randul sau, Daniel Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), spune ca nu vede niciun motiv pentru care piata imobiliara nu si-ar continua caderea.
 
"Puterea de cumparare este tot mai mica si banii sunt tot mai putini. Nivelul de trai se deterioreaza, deci nu vad niciun motiv pentru care nu va continua caderea pietei. Este foarte greu de spus daca va scadea la fel de mult ca in 2010 sau cat de mult va scadea", puncteaza Daniel Negulescu.
 
Reamintim ca in 2010, preturile apartamentelor au scazut in medie cu peste 12%.
 
Negulescu crede ca locuintele din blocurile noi din Bucuresti nu se vor ieftini decat fortat pentru ca dezvoltatorii vor tine cu dintii de preturi, chiar si in cazul celor pentru care este prea tarziu.
 
"Vor tine de preturi pana cand le va ajunge cutitul la os. Pentru multi va fi prea tarziu, pentru altii, totul depinde de relatia pe care o au cu banca. Altfel, ii paste falimentul si vanzarea pe nimic", explica presedintele APAIR.
 
Ce se intampla pe piata de birouri si cu terenurile
 
Dragos Dragoteanu de la Euroest crede ca birourile ultracentrale sau din zonele comerciale "consacrate" vor fi in continuare cautate, dar la preturi mai reduse decat in 2010 cu 10-15% si ca terenurile vor ramane cele mai afectate tranzactii, atat ca numar cat si ca valoare.
"Pentru cele din afara oraselor sau din zonele neatractive pentru investitori, exista in acest moment oferte cu o reducere de 80-90% fata de pretul din 2008! Singurii investitori imobiliari care vor mai achizitiona terenuri vor fi dezvoltatorii, fie ca vorbim de noi constructii rezidentiale pentru viitor, fie ca vorbim de imobile nerezidentiale (retaileri, dezvoltatori de office, parcuri industriale sau logistice)", spune el.
 
Seful Euroest adauga ca pentru spatiile industriale, cererea este mai mica decat oferta.
 
"Totusi, oferta de spatii bune, la un pret rezonabil, nu este foarte bogata si din acest motiv exista premisele unor noi dezvoltari industriale, la o calitate superioara, cu multiple facilitati si infrastructura necasara", subliniaza el.
 
Potrivit lui Dragos Dragoteanu, spatiile comerciale vor ramane interesante pentru potentialii cumparatori/chiriasi doar acolo unde exista vad format sau o expunere stradala deosebita.
 
"Concurenta pe acest segment este acerba si, pe langa nivelul pretului, conteaza foarte mult si calitatea imobilului in care se gaseste spatiul", explica expertul imobiliar.
 
Intrebat cum se vor schimba comportamentele dezvoltatorilor, bancilor si clientilor, Dragoteanu spune ca "dezvoltatorii rezidentiali vor inghiti in sec, isi vor asuma greselile si pierderile, iar cei care vor supravietui vor merge inainte, evitand erorile din trecut".
 
"Dezvoltatorii nonrezidentiali vor face analizele pe oportunitati (studii de fezabilitate, marketing etc) de 10 ori mai atent ca inainte", iar "profesionistilor nu le va fi frica de criza si vor gasi in aceasta perioada solutii alternative care sa le aduca profit", adauga el.
 
Dezvoltatorii imobiliari au programate pentru deschidere in anul 2011 cel putin opt proiecte de retail, care vor totaliza o suprafata de peste 230.000 metri patrati, reprezentand o crestere de peste 17% comparativ cu finalizarile din 2009, potrivit analistilor imobiliari, citati de Mediafax.
 
In 2009, suprafata spatiilor moderne comerciale finalizate a fost de 195.000 metri patrati, potrivit datelor CB Richard Ellis (CBRE).
 
"Stocul de spatiu de retail modern in Romania va creste in 2011 cu 230.000 metri patrati prin proiecte precum Palas Iasi, Maritimo Shopping Center Constanta, prima faza a proiectului Colosseum Bucuresti si extinderea proiectului Baneasa Shopping City", apreciaza reprezentantii CBRE.
 
"Consideram ca in 2011 vom asista la dezghetarea unor proiecte care in prezent sunt blocate din lipsa finantarii. Cererea din partea retailerilor este consistenta in orase deficitare in ce priveste oferta de spatii comerciale moderne cum ar fi Galati sau Ploiesti", declara Razvan Sin, seful departamentului de retail al companiei DTZ Echinox.
 
In opinia sa, pe piata exista presiune din partea retailerilor pentru ca dezvoltatorii sa deschida noi proiecte.
 
"In ultimii doi ani, multe lanturi de magazine s-au extins in proiecte existente care au devenit accesibile datorita reducerii nivelului chiriilor si al gradului de ocupare. Pentru un retailer de talie mare nu se justifica prezenta in Romania cu doar 4-5 magazine, de aceea exista presiune de a deschide noi unitati. Consideram ca gradul de neocupare a atins punctul maxim si ca acesta va incepe sa scada de la inceputul lui 2011 pe fondul ofertei scazute de spatii noi", a adaugat Sin.
 
Analistii The Advisers Knight Frank mentioneaza ca din cel putin opt scheme de retail anuntate si planificate pentru deschidere in anul urmator, majoritatea este reprezentata de proiecte de tip "big-box" ca o consecinta a adaptarii la conditiile de piata actuale.
 
Sursa: Incont.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plan de vanzari Gealan de 42 mil. euro Plan de vanzari Gealan de 42 mil. euro
Locuinta veche, avans pentru o casa noua Locuinta veche, avans pentru o casa noua
Creste presiunea pentru scumpirea gazelor Creste presiunea pentru scumpirea gazelor
Centrul Capitalei - In Bucuresti, metrul patrat sare de 2.000 de euro Centrul Capitalei - In Bucuresti, metrul patrat sare de 2.000 de euro
Euronavetistii, loviti de criza imobiliara Euronavetistii, loviti de criza imobiliara
Randamentele din imobiliare au scazut brusc Randamentele din imobiliare au scazut brusc

Vezi mai multe articole