Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ?

Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ?

10 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ?
 
Pentru a avea o locuinta eficienta energetic, in care confortul sa fie crescut, dar cu cheltuieli minime, trebuie sa tineti cont, pe langa multe alte elemente, de tipul de tamplarie folosit la ferestre, ferestre, prin care, va reamntim, se pierde peste 30% din caldura dintr-o locuinta. Vom vorbi pe scurt despre tamplarie, dar doar din acest punct de vedere, urmand ca intr-un articol viitor sa va dam mai multe detalii despre acest subiect.
Tamplaria ferestrei ocupa locul secund in ceea ce priveste impactul energetic al suprafetelor vitrate asupra cladirii.
Tamplaria din aluminiu este usoara, rigida, durabila si facil de imbinat in forme complexe, dar materialul este un bun conducator de caldura si atunci poate reduce performantele ferestrei cu pana la 30%. Pe de alta parte aluminiul este un material foarte costisitor, deoarece pentru producerea lui se consuma foarte multa energie (incorporeaza multa energie). Din acest motiv el ar trebui folost in alte aplicatii, unde efectiv nu are inlocuitori pe masura. Nefiind biodegradabila, tamplaria de aluminiu trebuie reciclata dupa consumarea duratei de viata normala in scopul reducerii impactului de mediu. Pentru reducerea conductivitatii termice se utilizeaza, in cazul tamplariei de aluminiu, barierele termice. Bariera termica separa tamplaria in doua piese, interioara si exterioara, prin intermediul unui material cu conductivitate redusa. reducerea conductivitatii termice se utilizeaza, in cazul tamplariei de aluminiu, barierele termice. Bariera termica separa tamplaria in doua piese, interioara si exterioara, prin intermediul unui material cu conductivitate redusa.
Tamplaria de lemn izoleaza mai bine termic, dar presupune mai multa intretinere in comparatie cu cea din aluminiu. Tamplaria de lemn se dilata si se contracta, urmarind variatiile de temperatura. In plus tolerantele sale sunt mai mari decat cele realizate de aluminiu.
Tamplaria din PVC are proprietati termice similare celei de lemn si intretinere similara celei de aluminiu. Solicitati numai tamplarie PVC de calitate superioara pentru a evita deformarea ei in timp.
Recent a fost introdusa tamplaria din poliester armat cu fibre care, din punct de vedere termic, este cel mai eficient material.
Tamplaria din material compozit este, de asemenea, disponibila. Este alcatuita din doua piese, aluminiu la exterior si lemn/PVC la interior. Evident, performantele ei termice se alfa undeva intre aluminiu si lemn/PVC.
In principiu, avand in vedere conditiile climatice din tara noastra, ferestrele trebuie proiectate sa retina caldura in interior.
Selectarea ferestrelor este un principiu important de proiectare pasiva. Sticla este un foarte bun conducator de caldura, permitand fluxului de caldura sa o strabata cu usurinta. Aceasta proprietate trebuie tratata foarte atent in cadrul unei proiectari ingrijite.
Performanta termica a ferestrei este caracterizata de coeficientul de transfer termic U. Cu cat valoarea U este mai mica, cu atat fereastra este mai performanta termic. Dublarea geamurilor si tratarea sticlei reduc valoarea U (geam termopan). Este important sa folosim ferestre cu o valoare U cat mai mica, pentru a retine caldura in interior.
Suprafetele formate din geamuri simple, neprotejate, formate dintr-un singur strat de sticla pierd de aproape 20 de ori mai multa caldura decat aceeasi suprafata formata dintr-un perete termoizolat. Sticla simpla, neprotejata, creeaza trei probleme majore in timpul iernii: pierderea de caldura, disconfortul si condensul. O protectie potrivita poate reduce pierderea de caldura la aproape 50%, ajutand astfel la economisirea energiei.
Prin asigurarea unui strat de aer “statator” intre fereastra si camera incalzita, efectele pierderii de caldura, disconfort si condens pot fi considerabil reduse.
Cum se poate face acest lucru este deja un alt capitol seriei noastre legate de eficientizarea consumului de energie in locuinta dumneavoastra. Astfel incat, vom reveni si saptamana viitoare la acest subiect.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Interviu cu Aurel Vlaicu - Director General al GEALAN Romania Interviu cu Aurel Vlaicu - Director General al GEALAN Romania
Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I
Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX Alege geamul potrivit pentru ferestrele de mansarda VELUX
Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A Investeste in relatiile de lunga durata. Ferestre si usi clasa A
Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast
Usa - mijloc de securitate! Usa - mijloc de securitate!

Vezi mai multe articole