on

Cu ce se curata siliconul?

03 septembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi la prima vedere siliconul pare fragil si da impresia ca poate fi curatat usor, in momentul in care trebuie indepartat vom realiza ca nu este chiar asa. Curatarea siliconului uscat este o operatiune dificila si ne poate da mari batai de cap.

Indepartarea siliconului proaspat aplicat

Cel mai bun moment pentru indepartarea siliconului este atunci cand produsul este inca umed. Cand acesta este inca in faza de intarire, excesul sau siliconul aplicat incorect, se poate indeparta folosind hartie uscata. Puteti folosi diluant sau acetona pentru o curatare mai rapida, dar trebuie sa testati suprafata inainte de aplicare. Unele suprafete pot fi afectate, decolorarea fiind principalul efect care poate aparea. 

Indepartarea siliconul uscat

In functie de produsul ales, siliconul poate rezista pana la 20 de ani. Dar din cauza umiditatii excesive, mai ales in bai, poate aparea mucegaiul sau alte efecte nedorite.

Siliconul intarit este mult mai greu de eliminat, el fiind proiectat sa reziste la solventii chimici. Nu este suficient sa elimini doar zonele afectate. Trebuie sa indepartezi tot siliconul si mai apoi sa cureti foarte bine zona, caci mucegaiul poate aparea din nou si pe urmatorul strat.

Pasul 1 - Inspecteaza zona si elimina excesul

In cazul unui silicon `imbatranit` este posibil sa observi ca in unele zone acesta se curata foarte usor. Elimina siliconul care se dezlipeste usor si curata zona, astfel zonele in care acesta se incapataneaza sa ramana vor fi mult mai usor de observat. Foloseste un cutter sau un cutit pentru a elimina excesul. Executa aceasta operatiune cu grija, astfel incat sa nu afectezi suprafata.

Pasul 2 – Eliminarea reziduurilor

In functie de suprafata pe care siliconul a fost aplicat poti folosi 2 solutii de indepartare:

Caldura: poti folosi un uscator de par pentru a incalzi siliconul uscat. Ai grija sa nu supraincalzesti suprafata deoarece finisajul poate fi deteriorat. Foloseste un cutter sau o spatula din plastic pentru indepartarea reziduurilor.

Pe piata vei gasi produse care promit indepartarea cu usurinta atat a siliconului proaspat, cat si a celui uscat. Aplica solutia pe zonele afectate. Timpul de actionare depinde de grosimea siliconului ramas: 1 ora pentru reziduurile de silicon moderate si aproximativ 12 ore pentru straturile mai consistente. Timpul de actionare difera de la un produs la un altul. Citeste eticheta inainte de aplicare. Dupa ce solutia a fost lasata sa actioneze poti folosi o spatula din plastic sau un burete pentru indepartarea reziduurilor.

Pasul 3 – Curatarea suprafetei

Curata intreaga zona, poti folosi o laveta sau un burete si detergent. Detergentul il poti alege in functie de suprafata pe care urmeaza sa actioneze.

Ce ne sfatuiesc forumistii?

Da_n: `Prin razuire mecanica cu o lama subtire, gen cutter, ai mare grija ca raman urme de silicon sanitar!`

Iuliutz: `Nu cred ca sunt alternative chimice care sa dizolve siliconul fara sa afecteze cada. Incercati sa folositi o suflanta cu aer cald, dar daca este cada de fibra aveti grija sa nu o prajiti. Daca nu... un cutter si multa rabdare... Parerea mea`

VYS: `Siliconul reintarit se indeparteaza cu spirt sau acetona. Daca a apucat sa se intareasca nu se mai dizolva cu nici un solvent. Asta e valabil daca discutam de o urma de silicon pe o suprafata in care a patruns siliconul (un material textil); pe suprafete lucioase - de ex.: cada de acryl, inox, etc. se indeparteaza foarte usor dezlipindu-se cordonul.`

Ioan Prodan: `acid clorhidric in concentratie de 80-90% face minuni, numai ca e cam greu de utilizat`

Coretweaker: ` De dizolvat siliconul nici eu n-am auzit, dar exista o metoda foarte simpla de scapat de urmele de silicon. Cu o guma de sters (din acelea folosite de copii la scoala) se poate freca repetat zona cu urma de silicon pana ce tot siliconul se faramiteaza. Merge foarte usor.`

Klaus: `Se curata cat mai mult mecanic. Cu o guma de sters ar trebui sa se poata curata chiar cam tot.
Daca insa raman urme mici de silicon care sunt incapatanate, se poate folosi (pentru acele urme mici) un dizolvant de silicon`

Baboo: ` Mecanic! Cu lama de ras sau un cutter!`

Daca ai intampinat o problema in inlaturarea siliconului poti posta situatia ta aici

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Condens – Cauze si solutii Condens – Cauze si solutii
Cum scapi de soareci si sobolani Cum scapi de soareci si sobolani
Cele 8 elemente ale unei case sanatoase Cele 8 elemente ale unei case sanatoase
Igienizarea apartamentului Igienizarea apartamentului
Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru
Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere

Vezi mai multe articole