termoizolare casa din lemn

Cu ce termoizolam o casa din lemn?

23 februarie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele din lemn au intotdeauna un aer aparte si atrag, prin esteticul lor, atat privirile trecatorilor cat si invidia prietenilor. Insa, o casa din lemn ridica si o serie de probleme, incepand de la solutiile de tratare a lemnului pentru a ii creste durata de viata si pana la cele de termoizolare. Casele din lemn pot avea probleme serioase in timpul sezonului rece si de aceea o termoizolatie corespunzatoare este esentiala.

Inainte de toate, eterna controversa” izolatie exterioara sau interioara? Care este mai buna? Ei bine, izolatia exterioara este net superioara celei realizate la interior. Explicatia este urmatoarea:

Cand izolatia este realizata la exterior, temperatura creste pronuntat pe parcursul primilor centimetri ai peretelui, care corespund grosimii de izolatie. In felul acesta, peretele casei nu va fi supusa ciclurilor repetate inghet-dezghet.

Daca izolatia este realizata la interior, peretele va fi supus direct ciclurilor inghet-dezghet, temperatura peretelui va creste lent de la exterior spre interior iar peretele propriu-zis al casei va fi in preajma temperaturii de 0oC in majoritatea perioadei de iarna. Iar asta nu va fi deloc bine pentru perete.

Un prim sfat ar fi sa nu termoizolezi cu vata de sticla. Ultimele teste si cercetari au demonstrat ca vata de sticla dauneaza sanatatii oamenilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care produsul a inceput sa dispara de pe piata.

Polistirenul ramane cel mai indicat produs pentru termoizolarea oricarui tip de imobil. Ofera un foarte bun coeficient de termoizolare si nu este daunator sanatatii. Nu uitati ca polistirenul contine 98% aer si ca de zeci de ani este folosit la frigidere, combine si vitrine frigorifice precum si casolete pentru alimente.

Un alt produs potrivit pentru termoizolare il constituie vata bazaltica. Aceasta este neutra din punct de vedere chimic, nu dauneaza sanatatii si este reciclabila. In plus, este anorganica si astfel nu constribuie la dezvoltarea mucegaiului.

In cazul in care nu tineti atat de mult la aspectul de cabana al casei voastre din lemn, recomandarea ar fi sa executati o termoizolatie atat la exterior cat si la interior, astfel: la exterior o termoizolatie cu polistiren de 10, iar la interior termoizolatie realizata din vata bazaltica, urmata de o folie anticondens, apoi placi de rigips si la final un strat de tencuiala termoizolanta. 

Daca vei intreba 10 mesteri care este solutia de termoizolare pe care ti-o recomanda, probabil ca vei primi multe raspunsuri diferite, poate chiar 10. Ideea este sa cantaresti bine inainte sa iei o decizie, sa te documentezi si sa iei hotararea potrivita. Poate vei termoizola doar la exterior sau atat la exterior cat si la interior, poate vei folosi doar polistiren, doar vata bazaltica sau ambele. Termoizolare usoara!

 

Daca doriti sa aprofundati acest subiect va invitam sa cititi topicul din forumul MisiuneaCasa.ro dedicat discutiilor despre termoizolarea caselor din lemn - click aici

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Andrei

16 aprilie, 23:08

@Muresan Ciprian rabdarea, modestia si retinerea sunt calitati mult prea neglijate in lumea asta care prea se grabeste catre nicaieri.

Sa analizam textul articolului:
"la exterior o termoizolatie cu polistiren de 10,
iar la interior termoizolatie realizata din vata bazaltica,
urmata de o folie anticondens,
apoi placi de rigips si
la final un strat de tencuiala termoizolanta"

"Folia Anticondens" redenumita "Bariera de vapori" (in comentariul dvs. critic) este destul de permeabila din ce am citi pe acest site (unele rezista la o coloana de apa de 1m dar permit o cantitate de 1.5kg de vapori sa patrunda), totusi nicaieri in articol nu sugereaza aplicarea foliei la exterior, doar la interior sub placile de rigips, dupa cum ii spune si numele nu formeaza condens ca folia obisnuita de polietilena.

Sigur ca mi-ar placea ca articolele sa fie un ghid rapid cu cele mai bune solutii/tehnologii, preturi si furnizori in toata tara dar nu cred ca avem vre-un motiv sa acuzam autorii articolelor de pe acest site de lipsa profesionalismului.

Muresan Ciprian

19 octombrie, 10:52

Cum sa pui bariera de vapori la exterior? Tot condensul se produce intre polistiren si bariera de vapori! Daca doriti sa oferiti solutii macar sa aveti notiunile de baza.

Alte articole

Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm
Izolarea cu Lana de Lemn: De ce Romanii Au Nevoie de Produse in Care Sa Poata Avea Incredere Izolarea cu Lana de Lemn: De ce Romanii Au Nevoie de Produse in Care Sa Poata Avea Incredere
Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii Frumusetea si siguranta fatadei devin obligatorii
Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica Izolarea peretilor cu spuma poliuretanica
Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului Spuma poliuretanica - solutia optima pentru izolatia termica a podului
Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si  mai ales de ce alegem spuma poliuretanica? Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si mai ales de ce alegem spuma poliuretanica?

Vezi mai multe articole