Romanii iubesc culorile intense, dovada stau nenumaratele apartamente reamenajate modern cu peretii vopsiti in tonuri cromatice tari, chiar stridente. Dar se stie faptul ca o culoarea prea intensa, indiferent ca este una calda sau rece, poate obosi in timp. Se creeaza astfel un disconfort indus de vibratiile unui anumit ton cromatic. Spre exemplu, verdele, desi e perceput ca relaxant, intr-o nuanta puternica poate induce nervozitate, iar un albastru prea deschis face ca atmosfera camerei sa para rece si friguroasa.
Asa ca nu intimplator specialistii in vopsele propun o noua abordare a culorilor la interiorul locuintelor. Ei cunosc preferinta pentru nuantele tari, dar stiu ca efectele acestora nu sint deloc neglijabile, asa ca ei concep noi culori, mai pastelate care sa se asorteze cu cele mai puternice. Acesta este de fapt noul trend: combinatia dintre pastelat si viu colorat.
Unde se aplica
Dar cum se obtin cele mai reusite combinatii de culori? Pentru suprafete mari de perete sint recomandate tonuri placute, plastelate, iar culorile puternice ca accente de constrast pe zone de mai mica intindere, cum ar fi o grinda, un stilp sau chiar numai niste piese de mobila sau usi interioare revopsite.
De asemenea, asa cum recomanda designerii de interior, culoarea peretilor trebuie aleasa in raport cu cea a pardoselii, a timplariei (atit a ferestrelor, cit si a usilor interioare), mobilei, dar si cu textilele de mare intindere care au impact imediat intr-un ambient: covoarele, perdelele si tapiteria canapelelor, fotoliilor si scaunelor.
Galbenul este nou alb
Albul este ales de multi oameni pentru faptul ca se considera ca ar asigura unei incaperi luminozitate si senzatia de curatenie. Albul se comporta diferit in functie de anotimp, mai exact in relatie cu lumina naturala. Astfel, vara el amplifica razele solare, dar toamna si iarna bate in gri, mohorind camerele. Principalul criteriu de alegere al albului este pina la urma dorinta de a lumina o camera, dar specialistii propun ca albul sa fie inlocuit cu tonuri pastelate, placute de galben. Acesta ofera mai multa luminozitate pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Vara atmosfera trebuie sa fie una solara, iar iarna una calda, placuta, familara. In plus, se potriveste atit cu nuantele calde (rosu, portocaliu, maro), cit si cu cele reci (verde, albastru, mov).
Sursa: Jurnalul National
Comentarii
Nu exista comentarii.