on

Cum alegi aparatul de aer condiționat pentru acasă: un ghid complet pentru cumpărătorii care își doresc cel mai bun aer condiționat

08 septembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea celui mai bun aparat de aer condiționat pentru locuință nu este niciodată una ușoară. De la nevoile tale, la funcțiile pe care le poate îndeplini o instalație AC, există un proces important de informare, de cunoaștere a pieței și a prețurilor, de identificare a celor mai bune branduri de aer condiționat. Totodată, e important să ții cont de o serie de criterii, cum ar fi suprafața locuinței tale, dar și stilul de viață. În cele ce urmează, Flanco îți va prezenta un ghid complet pentru alegerea aparatului de aer condiționat, dar și cele mai bune branduri și modele, în funcție de buget.

 

Cuprins:

  1. Ce este un aparat de aer condiționat și cum funcționează
  2. De ce criterii trebuie să ții cont atunci când alegi aparatul de aer condiționat pentru locuință
  3. Cum îngrijești aparatul de aer condiționat
  4. Programul Rabla pentru electrocasnice include aparatele de aer condiționat?

  1. Ce este un aparat de aer condiționat și cum funcționează

 

Aparatul de aer condiționat clasic are, în general, două componente:

  • Unitatea exterioară, formată din: compresor, condensator, ventilator, rezervor pentru agentul termic refrigerant;
  • Unitatea interioară, care include, de asemenea, un ventilator, dar și alte componente precum vaporizatorul, filtrele și elementele de control la distanță.

Agentul refrigerant este cel responsabil de transferul de căldură și, implicit, de răcirea aerului. Modelele noi de instalații AC nu mai folosesc freon, întrucât Uniunea Europeană a reglementat utilizarea acestuia până nu mai târziu de 2025. Agentul refrigerant se află în unitatea exterioară a aparatului, în stare lichidă; trecut prin vaporizator, este ulterior eliberat în stare gazoasă.

 

Care sunt beneficiile instalării unui aparat de aer condiționat

 

Cu ajutorul acestui sistem de răcire, vei obține o serie de beneficii ce țin de confortul termic și nu numai:

  • Fixarea temperaturii dorite în încăpere;
  • Controlul optim al umidității;
  • Izolarea fonică, deoarece impune închiderea ferestrelor și a ușilor;
  • Creșterea calității aerului, întrucât filtrează aerul și, în funcție de filtrele folosite, poate chiar avea un efect antialergenic.

 

Dezavantajele unui aparat de aer condiționat

 

Utilizat corespunzător, aparatul de aer condiționat îți poate îmbunătăți viața. Presupune, însă, o investiție destul de consistentă - de altfel, atunci când faci calculele, nu ar trebui să te raportezi strict la prețul aparatului, ci și la costurile de montaj și la consumul de energie.

 

Atunci când nu este îngrijit și igienizat corespunzător, aparatul de aer condiționat poate crea o serie de probleme. Iritarea ochilor și dezvoltarea rinitelor alergice și a altor alergii sunt destul de comune în astfel de situații, însă, pot fi evitate curățând și igienizând în mod regulat filtrele aparatului de aer condiționat.

 

  1. De ce criterii trebuie să ții cont atunci când alegi aparatul de aer condiționat pentru locuință

 

Aparatul de aer condiționat este o necesitate în zilele noastre. E important să alegi un brand de calitate și modelul potrivit pentru locuința ta, pentru a putea face față perioadelor toride. Nu de puține ori, cumpărătorii fac această achiziție fără a se informa corespunzător înainte și, astfel, ajung să cumpere o instalație nepotrivită pentru locuința și necesitățile pe care le au. Iată cele mai importante criterii de care să ții cont când alegi aerul condiționat, pentru a beneficia de toate avantajele sale:

 

Prețul - cât costă un aparat de aer condiționat?

 

Dacă vrei să economisești, cumpărarea celui mai ieftin aparat de aer condiționat nu este neapărat cea mai bună decizie. Pe termen lung, un AC de calitate este o investiție mai rentabilă, datorită consumului redus de energie, dar și longevității. Asta nu înseamnă că nu e important să stabilești un buget și să cauți cel mai bun aparat de aer condiționat din categoria de preț în care te poți încadra. De altfel, există aparate de aer condiționat sub 1500 lei. Iată câteva branduri de calitate, sortate în funcție de preț:

 

Buget mediu: branduri mari și intermediare de aer condiționat:

 

Dacă ai un buget mediu pe care vrei să-l aloci acestei investiții, brandurile de aer condiționat către care ar trebui să te orientezi sunt acestea: Samsung, LG, Whirlpool

 

 

Buget limitat: branduri economice  de aer condiționat:

 

Chiar și cu un buget mic, poți cumpăra un aparat de aer condiționat de calitate, care să facă față nevoilor tale și, mai ales, temperaturilor neprietenoase:

  • Heinner
  • Vision Touch
  • Orion
  • Tossot by Gree
  • Alizee

 

Indiferent din ce categorie vrei să cumperi, nu uita că Flanco le pune la dispoziție clienților săi diferite variante de finanțare. Poți opta pentru până la 40 de rate prin carduri bancare de credit, dar și pentru plata în 3-4 rate cu dobândă minimă, care se acordă pe loc.

 

Tipul aparatului de aer condiționat

 

În funcție de spațiul disponibil, de investiția pe care ești dispus să o faci, dar și de criteriile estetice și de design interior, ai de ales între mai tipuri diferite de aparate de aer condiționat. Iată cum se clasifică acestea și care sunt diferențele dintre ele:

 

Clasificare aer condiționat în funcție de modul de utilizare a compresorului

 

Din acest punct de vedere, există două feluri de aparate de aer condiționat:

  • Aer condiționat cu inverter
  • Aer condiționat fără inverter

 

În vreme ce prima variantă e mai eficientă și are un consum de energie mai redus, are și avantajul de a răci mai rapid locuința și de a menține o temperatură constantă. Aerul condiționat fără inverter funcționează cu ajutorul unui termostat, în funcție de care compresorul pornește sau se oprește. Începând cu anul 2016, importul aparatelor de aer condiționat fără inverter a fost sistat. Toate produsele comercializate în prezent de Flanco sunt dotate cu inverter cu un randament puternic și eficiență termică sporită.

 

Clasificare aer condiționat în funcție de componente

 

Dacă ne raportăm la componentele instalației de aer condiționat, aparatele se pot clasifica în patru categorii:

  • Aer condiționat split - are o unitate exterioară și una sau mai multe unități interioare; în funcție de numărul acestora, există aparate de aer condiționat single split, cu o singură unitate interioară și multi split, cu mai multe unități interioare.
  • Aer condiționat casetă - popular în spațiile comerciale și de lucru, acest tip de aer condiționat se montează în tavan și au funcție dublă, de răcire și de încălzire.
  • Aer condiționat duct - după cum sugerează denumirea, implică montarea unor conducte în structura locuinței sau a imobilului; costurile unui astfel de aparat de aer condiționat sunt destul de ridicate și prohibitive, varianta fiind adesea întâlnită în spațiile comerciale, mai degrabă decât în locuințe.
  • Aer condiționat mobil - mai puțin eficiente decât celelalte variante, aceste aparate au o singură unitate, care evacuează aerul printr-o conductă ce face legătura cu exteriorul.

 

 

Unde și cum montezi aparatul de aer condiționat?

 

Dacă îți dorești să montezi aparatul de aer condiționat pe perete, vei opta pentru un sistem split sau duct. Dacă preferi montarea pe tavan, aerul condiționat tip casetă este potrivit pentru nevoile tale. În situația în care preferi o variantă mobilă, un aparat de aer condiționat portabil îți va rezolva problema.

 

Clasa energetică

 

Clasa energetică a aerului condiționat îți indică ce consum de energie are acesta, conform standardelor stabilite de Uniunea Europeană. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât consumul va fi mai mic. Astfel, un aparat de aer condiționat din clasa A+++ va consuma mai puțină energie electrică decât unul din clasa A+.

 

Zgomot

 

La fel ca toate electrocasnice, aparatul de aer condiționat poate fi zgomotos. Atunci când alegi un astfel de dispozitiv, asigură-te că volumul de zgomot nu depășește valoarea de 60-65 de decibeli, nici măcar în timp ce răcirea este activă.

 

Agent de răcire

 

Pentru că noile norme europene se îndreaptă tot mai mult către soluții mai prietenoase cu mediul înconjurător, se preconizează că, până în 2025, folosirea freonului va lua sfârșit. Noii agenți de răcire folosiți în această industrie sunt gaze mai eco-friendly, cum ar fi R32. Avantajul acestora, pe lângă cel ecologic, este un consum mai redus de energie.

 

Filtre

 

Filtrele sunt un criteriu important, atunci când alegi aparatul de aer condiționat. Acestea pot fi de mai multe feluri și au diferite avantaje, astfel:

  • Filtrele cu ionizare - rețin eficient germenii și praful, prevenind dezvoltarea unor afecțiuni respiratorii, cum ar fi rinita alergică.
  • Filtrele din plastic - deși nu au o acțiune purificatoare, au avantajul că se pot curăța ușor, prin spălare, în mod regulat.
  • Filtrele electrostatice - distrug alergenii și, din acest punct de vedere, sunt foarte sigure, mai ales în contextul existenței unei alergii.
  • Filtrele din catechin - purifică aerul prin recircularea acestuia.
  • Filtrele din cărbune activ - nu pot fi curățate, însă au un beneficiu important: elimină mirosurile neplăcute și le neutralizează.

 

 

Putere, în raport cu dimensiunile spațiului

 

Atunci când alegi aparatul de aer condiționat, trebuie să te raportezi la nevoile pe care le ai, iar cea mai importantă dintre acestea este un aparat eficient pentru spațiul în care urmează să îl folosești. Există câteva praguri standard care te vor ajuta să te orientezi și să alegi corect aparatul:

  • 0 - 25 mp - 9.000 BTU/h
  • 25 - 35 mp - 12.000 BTU/h
  • 35 - 50 mp - 18.000 BTU/h
  • 50 - 70 mp - 22.000 BTU/h

 

Funcții

Cele mai noi modele de aparate de aer condiționat dispun, pe lângă funcția de răcire, de o serie de alte funcții, care ți-ar putea spori confortul în locuință:

  • Răcire/ încălzire - poate fi folosită pentru a spori confortul termic și iarna, nu doar în zilele toride.
  • Dezumidificare - pentru că este importantă calitatea aerului din locuință.
  • Ventilație - această funcție va direcționa jetul de aer așa cum dorești.
  • Reglare automată - un aparat de aer condiționat cu această funcție este capabil să păstreze o temperatură constantă, dozând efortul energetic în mod optim.
  • Restart automat - această funcție va permite aparatului AC să repornească după oprire, atunci când temperatura se modifică.
  • Mod de noapte - îți va asigura o temperatură constantă în timpul somnului, într-un mod silențios și discret din punct de vedere al jetului de aer.
  • Temporizare - aparatul este dotat cu un temporizator, pentru a putea fi pornit sau oprit în funcție de niște intervale de timp setate.
  • Autodiagnoză - această funcție va afișa eventualele erori cu precizie, astfel încât să știi cu ce te confrunți înainte de a ajunge la un service pentru aparate de aer condiționat.
  • Autocurățare - deși această funcție nu te scapă de igienizarea filtrelor, va face parțial curățarea aparatului în locul tău.
  • Control prin wi-fi - o funcție utilă pentru cei care vor să poată controla temperatura din cameră prin telefon, atunci când telecomanda nu este disponibilă sau are bateriile descărcate.
  • Scanare 3D - cu ajutorul acestei funcții, aparatul de aer condiționat scanează încăperea în care este montat, pentru a optimiza direcția fluxului de aer.

 

 

Garanția aparatului de aer condiționat

 

Ia și acest criteriu în calcul atunci când alegi sistemul de răcire. Garanția poate varia în funcție de brandul aparatului, dar și în funcție de furnizor. De regulă, garanția este de un an la montaj, trei la unitatea interioară și cinci la cea exterioară. Există branduri și furnizori care oferă o garanție de șapte ani la unitatea exterioară. Ține cont de faptul că garanția este valabilă doar dacă respecți termenii și condițiile impuse de furnizor, printre care se numără montajul corespunzător, dar și achiziționarea unui aparat care corespunde nevoilor și dimensiunilor spațiului.

 

  1. Cum îngrijești aparatul de aer condiționat

 

Atunci când aparatul nu este îngrijit corespunzător, performanța acestuia poate avea de suferit. De altfel, există o serie de defecțiuni care se întâmplă în mod frecvent, din cauza neigienizării sau a neverificării diferitelor componente, cum sunt următoarele:

  • Zgomotul nefiresc - poate fi cauzat fie de ventilator, fie de rulmenții motorului - în ultima situație, ai varianta să lubrifiezi sau să înlocuiești acești rulmenți.
  • Diminuarea puterii de răcire - de regulă, are loc din cauza pierderilor de agent refrigerant. Cantitatea acestuia poate fi completată de către o firmă specializată.
  • Condensul - dacă unitatea interioară prezintă scurgeri de apă, acest lucru indică o problemă la nivelul condensatorului sau al furtunului de evacuare.
  • Înghețarea vaporizatorului - va bloca circulația aerului, din cauza formării de gheață. În această situație, diagnoza și repararea aparatului pot fi realizate doar de către o persoană avizată, cum ar fi un frigotehnist.

 

 

Indiferent dacă aparatul AC este sau nu dotat cu funcția de autocurățare, trebuie igienizat în mod regulat, pentru a funcționa corespunzător, astfel încât tu să beneficiezi de toate avantajele sale. Iată ce trebuie să faci:

  • Reglajul anual - se face primăvara și include lubrifierea ventilatorului, curățarea sistemului și verificarea conexiunilor electrice.
  • Schimbarea filtrului de aer - se face în fiecare an, dacă filtrele nu pot fi igienizate corespunzător sau refolosite.
  • Curățarea conductelor de aer - acestea pot fi curățate de praf cu ajutorul aspiratorului.
  • Verificarea izolației conductelor de aer - distrugerea izolației poate să scadă puterea de răcire. Totodată, izolația poate fi înlocuită fără intervenția unui specialist, dacă ai materialele necesare.
  • Curățarea compresorului exterior și a condensatorului - aceste componente pot fi curățate cu jet de apă, cu condiția să nu atingi componentele electrice.

 

 

  1. Programul Rabla pentru electrocasnice include aparatele de aer condiționat?

 

Da, aparatele de aer condiționat sunt incluse în programul Rabla pentru electrocasnice, alături de alte produse precum laptopurile, tabletele, televizoarele, mașinile de spălat vase, aspiratoarele, aparatele frigorifice, uscătoarele și mașinile de spălat rufe. Urmărește startul noii ediții, iar noi te așteptăm în magazinele Flanco pentru a accesa voucherul primit.

 

De asemenea, până la finalul anului, te poți bucura de un voucher în valoare de 200 de lei oferit de Flanco, în cadrul campaniei Reciclează și Flanco te premiază, prin care încurajăm reciclarea aparatelor electrocasnice vechi. Descoperă regulamentul campaniei aici.

 

În concluzie, instalarea unui aparat de aer condiționat este necesară pentru un plus de confort atât în timpul verii, cât și în sezonul rece. Optează pentru o variantă în concordanță cu bugetul tău, profită de desfășurarea programelor naționale care încurajează schimbarea electrocasnicelor vechi și poluante cu unele noi și prietenoase cu mediul și bucură-te de o locuință răcoroasă și de o calitate sporită a aerului.

 

Sursă foto: Pexels

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Reguli montare aer conditionat - a doua parte Reguli montare aer conditionat - a doua parte
Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat
Reguli montare aer conditionat - prima parte Reguli montare aer conditionat - prima parte
Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday
Este timpul pentru aerul conditionat “SMART” Este timpul pentru aerul conditionat “SMART”
Hisense, cel mai cunoscut brand din China, este prezent pe piata de climatizare din Romania prin distribuitorul unic MIT Clima. Hisense, cel mai cunoscut brand din China, este prezent pe piata de climatizare din Romania prin distribuitorul unic MIT Clima.

Vezi mai multe articole