Cafeaua nu mai este doar licoarea care ne energizează dimineața, pe fugă, înainte să ne începem activitatea. Prepararea cafelei a fost ridicată la rang de artă în ultimii ani, iar sortimentele diferite și varietatea rețetelor de cafea au transformat obiceiul de a o consuma într-un veritabil ritual. Aroma puternică a cafelei proaspăt măcinate care ne dezmeticește la primele ore ale zilei, tăria unui espresso care însoțește un desert catifelat și prospețimea unui dutch brew tonic, în zilele călduroase nu mai sunt doar simple tabieturi, ci senzații, emoții, stări. În continuare, Flanco îți va prezenta un ghid complet pentru alegerea aparatului de cafea cel mai potrivit pentru bucătăria ta.
Cuprins:
- Aparatele de cafea și modul de extracție
- Tipuri de espressoare în funcție de alimentare
- De ce criterii să ții cont atunci când alegi espressorul de cafea
- De ce accesorii ai nevoie pentru espressorul de cafea
- Cum întreții espressorul
Pentru că preferințele diferă, piața aparatelor de cafea este, la rândul său, tot mai diversă. De la variante rapide, precum espressoarele cu capsule, la aparatele profesionale care extrag cafeaua la presiunea optimă și obțin cea mai fină cremă de lapte, marii producători pun la dispoziție o mulțime de aparate și tehnici de extracție a cafelei, menite să satisfacă toate nevoile în acest sens. Dacă te afli în căutarea celui mai bun espressor sau aparat de cafea, e important să cunoști produsele disponibile, avantajele și dezavantajele lor.
-
Aparatele de cafea și modul de extracție
În funcție de modul de extracție al cafelei, rezultatul final poate fi o cafea puternică sau una mai ușoară. Tăria cafelei este direct proporțională cu timpul de extracție, dar depinde și de presiunea la care este supusă. Din acest punct de vedere, avem mai multe tipuri de espressoare și aparate de cafea, după cum urmează:
Dispozitiv cu aburi pentru cafea (moka pot)
Deși se numește ”espressor moka”, nu intră în categoria aparatelor de cafea. Este, însă, un recipient apreciat, format din trei părți, care extrage o cafea tare și bogată. Partea inferioară reprezintă recipientul în care se pune apa, cea intermediară este destinată cafelei măcinate, iar partea superioară are la bază o sită care filtrează cafeaua rezultată astfel cu ajutorul aburilor. Moka pot are un timp de extracție mare, tocmai pentru că instrucțiunile sugerează folosirea sa la căldură redusă, pe aragaz sau plită. Astfel, băutura rezultată este tare și savuroasă.
Espressor moka electric cu abur
Acest dispozitiv este, probabil, cel mai accesibil aparat pentru cafea. Arată și funcționează precum un moka pot clasic, însă nu necesită folosirea unei plite, deoarece are sistemul de încălzire încorporat. Presiunea la care este extrasă cafeaua poate ajunge la 3,5 bari. Comparativ, presiunea recomandată pentru un espresso ”a la carte” este de 9 bari.
Espressoare cu piston
Există două tipuri de espressoare acționate cu piston:
- Espressor cu piston cu acțiune directă - deși nu sunt prima alegere pentru uz casnic, tocmai pentru că sunt dificil de folosit și impun experiență, aceste espressoare funcționează prin propria forță de presiune: apa este încălzită în boiler și ajunge către sită, datorită presiunii.
- Espressor cu piston cu arc - acest tip de espressor trebuie manipulat manual, deoarece apa din boiler este transferată către sită datorită compresiei unui arc. Nici aceste modele nu sunt cele mai populare în rândul cumpărătorilor, deoarece pot fi dificil de manevrat.
Espressoare cu pompă electrică
Există trei tipuri de espressoare acționate cu ajutorul unei pompe electrice:
- Espressor semiautomat - pompa electrică creează presiune pentru ca apa să circule către sită. Există espressoare semiautomate cu cafea măcinată sau cu paduri. Modul de funcționare impune pornirea și oprirea aparatului, astfel că este foarte ușor să controlezi cantitatea de cafea extrasă. Temperatura și presiunea nu se reglează manual la cele mai multe dintre aceste aparate, însă există și modele de espressoare semiautomate premium, care permit astfel de ajustări.
- Espressor automat sau superautomat - modul de funcționare este similar espressoarelor semiautomate, cu mențiunea că cele automate au setări prestabilite pentru prepararea diferitelor băuturi pe bază de cafea. Temperatura, presiunea, dar și cantitatea se reglează automat. De altfel, există espressoare automate care au și râșniță integrată, astfel că permit utilizarea cafelei boabe și o macină în cantitatea necesară, atunci când sunt puse în funcțiune. Astfel de espressoare au meniuri sau butoane atât pentru diferite preparate pe bază de cafea, dar permit și o serie de ajustări ale funcțiilor principale, cum ar fi granulația de măcinare a cafelei, intensitatea aromei cafelei, temperatura. De altfel, funcționează la presiune optimă, constantă, chiar și atunci când sunt folosite consecutiv. Au funcții de curățare și o capacitate mai mare a rezervorului de apă și a boilerului. Cele mai multe espressoare automate sau superautomate sunt dotate și cu sisteme automate de spumare pentru lapte.
Espressoare fără pompă
Espressoarele fără pompă funcționează pe un principiu similar filtrelor de cafea. Presiunea din boiler este dependentă de funcția de aburire, iar durata de preparare a unei cafele se poate întinde până la 3-4 minute. Sunt compacte și ușor de utilizat, însă rezultatul este o cafea apoasă, lipsită de cremozitate, tocmai pentru că presiunea la care funcționează este redusă.
Espressoare manuale cu pompă
Prima opțiune a cumpărătorilor care vor să își prepare un espresso autentic și cremos în confortul propriei case rămân espressoarele manuale cu pompă. Presiunea de 15 bari este optimă pentru obținerea băuturilor pe bază de cafea, iar timpul de preparare nu depășește durata de 40 de secunde. Există trei tipuri de espressoare manuale cu pompă:
- Espressoare manuale cu pompă care folosesc cafea măcinată
- Espressoare manuale cu pompă care folosesc capsule
- Espressoare manuale cu pompă care folosesc paduri de cafea (cunoscute și drept cialde)
Aparatele de cafea și espressoarele cu capsule
Espressoarele cu capsule au un mod de funcționare clasic. Cafeaua se prepară rapid și este cremoasă, datorită presiunii. În plus, au avantajul dozării perfecte, deoarece atât cantitatea de cafea din capsule, cât și funcțiile de preparare sunt predefinite - o rețetă perfectă, pentru o cafea perfectă. În ceea ce privește dezavantajele lor, e important să acorzi atenție compatibilității capsulelor pe care le cumperi cu aparatul pe care îl folosești. Dimensiunile acestora, dar și modul de perforare pot fi diferite. De altfel, ar trebui să știi că, atunci când folosești un astfel de espressor cu capsule, reciclarea este importantă - caută centrele care colectează capsule de cafea și asigură-te că tabieturile tale de dimineață sunt inofensive pentru mediu.
Aparatele profesionale de făcut cafea
Deși nu se pretează neapărat pentru uz casnic, e important să știi cum funcționează și ce avantaje au. Așadar, un espressor profesional, deși prohibitiv în ceea ce privește costul de achiziție, oferă presiunea optimă, funcții avansate de spumare a laptelui care îți permit inclusiv obținerea unei creme de lapte, specifică unor specialități precum flat white, dar și o durată de viață mult mai lungă decât a espressoarelor de uz casnic. Pot prepara între două și șase cafele simultan, în funcție de modelul ales. Sunt, însă, mai sensibile la depunerile de calcar, din cauza utilizării intense și, de aceea, impun folosirea unui dedurizator pentru apă. Totodată, aceste espressoare profesionale, pe care le vezi adesea în baruri, restaurante și chiar unități de cazare, permit doar folosirea cafelei măcinate. Dacă vrei o cafea proaspătă și cu aromă intensă, este indicat să folosești o râșniță pentru a măcina cafeaua boabe pe loc, atunci când o pregătești.
-
Tipuri de espressoare în funcție de alimentare
În funcție de alimentare, espressoarele sunt de patru feluri. Iată care sunt acestea și ce avantaje și dezavantaje au:
- Espressoare cu cafea boabe - au râșniță încorporată, iar cafeaua este proaspăt măcinată pentru fiecare băutură. În acest fel, aroma cafelei este intensă. E important ca râșnița să funcționeze corespunzător, să nu se încălzească în timpul măcinării, deoarece poate prăji suplimentar cafeaua și îi poate conferi un gust amar în aceste condiții. Pot fi folosite atât cu cafea de specialitate, cât și cu sortimente prăjite, amărui.
- Espressoare cu cafea măcinată - pentru a folosi un astfel de aparat de cafea, trebuie fie să cumperi cafea măcinată, fie să folosești o râșniță. Astfel, un espressor de acest fel poate implica un cost suplimentar, pentru accesorii.
Atât espressoarele cu cafea boabe, cât și cele care folosesc cafea măcinată sunt mai dificil de întreținut. De la folosirea unui dedurizator pentru apă și utilizarea în mod regulat a soluțiilor de decalcifiere, până la eliminarea resturilor de cafea imediat după folosire sau după o anumită cantitate (de regulă, 10 cafele, la espressoarele automate), există o serie de acțiuni suplimentare pe care trebuie să le faci, pentru a-ți întreține aparatul de cafea și a-i asigura funcționarea optimă.
- Espressoare cu paduri de cafea - padurile sau cialdele sunt ușor de folosit, se elimină cu ușurință din recipient și nu lasă urme. Timpul de extracție este rapid, de 30-40 de secunde. Singurul dezavantaj al acestor aparate, dacă se poate numi astfel, este că depozitarea padurilor trebuie făcută în condiții optime de temperatură și umiditate, pentru păstrarea proprietăților cafelei și a gustului intens.
- Espressoare cu capsule - sunt confortabil de folosit, se curăță cu ușurință, cafeaua este încapsulată etanș și își păstrează aroma. Cele mai multe capsule de cafea pot fi reciclate. În plus, există și capsule reutilizabile pentru cele mai multe modele de espressoare, realizate din oțel inoxidabil sau alte aliaje, care pot fi umplute cu cafea măcinată. Există și modele cu dispozitiv sau recipient de spumare a laptelui, la fel ca în cazul celorlalte tipuri de espressoare, dar și capsule pentru sortimentele de cafea cu lapte, cum sunt cele Dolce Gusto.
-
De ce criterii să ții cont atunci când alegi espressorul de cafea
Atunci când alegi un espressor profesional, destinat barurilor sau restaurantelor, criteriul principal este bugetul, cu atât mai mult cu cât cele mai multe modele de acest tip oferă o presiune optimă, au capacitatea de a prepara mai multe băuturi simultan și sunt dotate cu sisteme performante de spumare a laptelui. Desigur, fiecare barista poate avea preferințele proprii când vine vorba despre branduri, iar calitatea și longevitatea aparatelor au, la rândul lor, un cuvânt de spus.
Însă, pentru alegerea unui aparat de cafea pentru acasă, există o întreagă listă de criterii de care trebuie să ții cont. Iată care sunt acestea, pentru a putea lua o decizie de cumpărare informată și potrivită nevoilor tale:
Bugetul
Stabilește-ți bugetul înainte de a citi review-urile pentru diferite branduri și aparate. Dacă acesta este limitat între 500 și 1000 de lei, e preferabil să te orientezi către un espressor cu paduri sau capsule performant, decât către unul automat, ale cărui caracteristici lasă de dorit. De asemenea, poți urmări ofertele în magazinele tale preferate, perioadele de reduceri sau Black Friday, te poți interesa despre posibilitățile de cumpărare în rate sau cu cardul de credit pe care le pun la dispoziție furnizorii - e important să ai la dispoziție toate datele, înainte de a-ți aloca bugetul pe primul aparat care îți iese în cale.
Presiunea espressorului
În funcție de granulația cafelei, espresso-ul perfect poate fi obținut la o presiune care se încadrează în intervalul 7-9 bari. Există espressoare a căror pompă poate ajunge la o presiune mai mare, însă acestea se reglează manual sau automat în jurul acestei valori, în funcție de cafeaua folosită.
Temperatura cafelei
Și aici, specialiștii în prepararea cafelei sunt de părere că temperatura unei băuturi perfecte ar trebui să se încadreze între 86 și 92 de grade celsius. Gradul de prăjire al cafelei dictează această temperatură. La unele aparate, aceasta poate fi reglată sau setată manual, iar la altele este predefinită.
Timpul de extracție al cafelei
În mod ideal, un espresso este preparat în 25 până la 40 de secunde. Dacă durata nu atinge acest interval, cafeaua va fi mai slabă, deoarece timpul nu este suficient pentru extracția optimă a cafeinei. Dacă timpul de extracție depășește 40 de secunde, cafeaua va fi lipsită de cremozitate.
Capacitatea
Pentru acasă, este suficient un espressor care poate prepara o singură cafea. Însă, dacă ai o familie numeroasă sau consumul de cafea este mai mare, ar fi indicat să îți îndrepți atenția către modelele care pot prepara măcar două cafele simultan.
Aspectul și dimensiunile
Bineînțeles, aspectul și dimensiunile espressorului trebuie să fie potrivite pentru locuința ta. Într-o bucătărie mică, nu vrei să aglomerezi blatul cu un aparat de dimensiuni mari, astfel că vei opta pentru un espressor mai compact. Culoarea, forma și chiar brandul pot fi, de asemenea, criterii importante de selecție.
Dotările și funcțiile
Când vine vorba despre dotări și funcții, posibilitățile sunt numeroase. Dacă obișnuiești să consumi espresso sau americano, îți va fi suficient un aparat de cafea simplu, însă, dacă îți place să te joci de-a barista sau vrei să fii cea mai bună gazdă și să le oferi musafirilor ceea ce își doresc și când vine vorba despre cafea, sunt câteva dotări și funcții mai complexe care ți-ar încânta simțurile:
- Vaporizatorul sau dispozitivul de spumare a laptelui - îl găsești inclusiv la modelele de espressor cu paduri sau capsule. Este util pentru prepararea unor sortimente precum latte, cappuccino, flat white sau alte rețete de cafea cu lapte.
- Sistemul de alimentare cu apă - dacă ești singura persoană care folosește espressorul, capacitatea recipientului de alimentare nu este atât de importantă. Însă, atunci când consumul de cafea este mare, e important ca recipientul să aibă un volum de 1,5 - 2 litri.
- Sistemul de alimentare cu cafea - dacă excludem modelele de espressoare care folosesc paduri sau capsule, decizia oscilează între cafea boabe și cafea măcinată. În al doilea caz, ai putea avea nevoie și de o râșniță și, eventual, alte accesorii, despre care vom vorbi în scurt timp.
- Programele prestabilite - dacă te îndrepți către variantele automate, vei avea, probabil câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de cafea disponibile în meniul principal. Astfel, un espresso scurt, o cafea lungă sau un cappuccino pot fi realizate printr-o simplă apăsare de buton. Dacă le preferi pe cele manuale, efortul preparării unui flat white, de exemplu, va fi mai mare.
- Reglarea intensității sau a concentrației cafelei - dacă preferi să îți începi ziua cu un espresso dublu și, după prânz, să te bucuri de o cafea lungă cu lapte în loc de desert, această funcție este foarte importantă.
- Reglarea cantității de cafea și apă - doar la espressoarele manuale ai deplin control asupra dozării cafelei și a apei, pentru a obține o băutură exact așa cum îți place. În cazul celor automate, te poți interesa dacă permit reglaje predefinite, însă, trebuie să știi că acestea vor rămâne predefinite cât timp nu modifici setările.
- Ajustarea dispozitivului de scurgere - la espressoarele automate, indiferent dacă folosesc cafea boabe sau măcinată, paduri sau capsule, ar trebui să poți ajusta înălțimea dispozitivului de scurgere, în funcție de ceașca pe care o folosești, pentru a păstra curățenia în jurul aparatului de cafea și a nu permite picurarea pe lângă cană.
- Modalitatea de curățare și decalcarizare - există espressoare cu funcție de auto-curățare, dar și aparate cu sistem anti-calcar încorporat. Pentru cele mai multe dintre ele, însă, folosirea unor soluții speciale la intervale regulate de timp rezolvă problema calcarului. De altfel, mai ai de ales și între espressoarele cu recipiente de colectare a zațului sau a capsulelor și espressoarele manuale, în cazul cărora curățarea imediată este necesară. În ceea ce privește sistemul de spumare a laptelui, poți și aici, alege dintre variantele care se curăță manual și cele care au funcție pentru curățarea dispozitivului de spumare.
- Siguranța - asigură-te că espressorul pe care îl cumperi beneficiază de sisteme de siguranță care îl protejează, de exemplu, în situația unei pene de electricitate, dacă poate fi blocat pentru a nu fi folosit de copii sau are alte mecanisme ce țin de siguranță.
Pe lângă toate aceste criterii, e important să mai ții cont și de reputația producătorului, de review-urile clienților pentru modelul de espressor dorit, dar și de garanția pe care ți-o oferă producătorul sau furnizorul și, eventual, de condițiile în care aceasta poate fi prelungită.
-
De ce accesorii ai nevoie pentru espressorul de cafea
Dacă optezi pentru un espressor cu paduri sau capsule, probabil nu vei avea nevoie de alte accesorii, cu excepția latierei, în cazul în care acesta este prevăzut cu sistem de spumare a laptelui pe bază de aburi. Pentru variantele care nu sunt superautomate, însă, așa cum sunt espressoarele manuale, vei avea nevoie, în primul rând, de presă și de site portfiltru. În cazul în care espressorul tău nu are râșniță încorporată și vrei să te bucuri de aroma puternică a cafelei proaspăt măcinate, ți-ar putea prinde bine și un astfel de dispozitiv; există variante de râșnițe simple, manuale sau electrice, dar și râșnițe mai complexe, care permit ajustarea granulației cafelei. Iată ce trebuie să știi despre alegerea acestor accesorii:
- Latiera trebuie să fie din inox și gradată, pentru a-ți fi ușor să respecți întocmai rețetele de cafea.
- Sitele portfiltru pot fi alese în funcție de dimensiuni, pentru prepararea uneia sau a mai multor cafele. Asigură-te că acestea sunt confecționate din oțel inoxidabil de calitate și compatibile cu aparatul tău de cafea.
- Presa este un element important, cu ajutorul acesteia presezi cafeaua măcinată în sită, în cazul espressoarelor manuale. Există modele de espressoare cu presă încorporată din plastic, însă, recomandarea specialiștilor barista este să folosești o presă metalică, grea, a cărei dimensiune se potrivește perfect sitei portfiltru.
- Râșnița de cafea poate fi manuală sau electrică. În funcție de nevoile tale și de modul de utilizare, poți opta pentru un produs simplist sau pentru unul complex, care permite ajustarea granulației, în funcție de rezultatul dorit.
- Kiturile pentru decalcarizare sunt importante, atunci când nu ai un espressor cu funcție de auto-curățare. Citește instrucțiunile de curățare a aparatului de cafea înainte de a folosi soluțiile anti-calcar.
Accesorii pentru espressoarele cu capsule
Dacă ai ales un espressor cu capsule, poți folosi, de asemenea, diverse accesorii. Foarte populare în acest sens sunt capsulele reutilizabile, ecologice, care împiedică risipa și nu implică trecerea prin procesul de reciclare a capsulelor.
Totodată, dacă espressorul tău cu capsule nu dispune de un dispozitiv de spumare încorporat, poți achiziționa fie un mixer mic, destinat spumării, fie un dispozitiv de spumare individual, pe care să îl folosești pentru prepararea sortimentelor de cafea cu lapte. Acestea încălzesc laptele la temperatura optimă și îi conferă o textură cremoasă, spumoasă, perfectă pentru băuturi precum cappuccino sau flat white.
-
Cum întreții espressorul
Pentru a te bucura din plin de o cafea gustoasă, dar și pentru a prelungi durata de viață a espressorului, întreținerea acestuia este esențială. Iar când vorbim de întreținere, în acest caz, ne referim la curățare și decalcarizare. Iată ce trebuie să faci:
- Șterge aparatul după fiecare utilizare, inclusiv partea exterioară, pe care pot sări stropi de apă, cafea sau lapte.
- Dacă folosești un espressor manual, portfiltrul și sita trebuie curățate, de asemenea, după fiecare utilizare, la fel și vaporizatorul.
- În cazul în care espressorul are un recipient pentru zaț, golește-l de câte ori este necesar și clătește-l bine - reziduurile de cafea pot mucegăi și compromite acest recipient, în caz contrar.
- Espressoarele automate au, de cele mai multe ori, un sistem de notificare ce se activează atunci când espressorul a acumulat depuneri de calcar. Pentru cele manuale, însă, va trebui să stabilești, în funcție de frecvența de utilizare, intervale regulate de timp pentru procesul de eliminare a acestor depuneri. Găsești în magazinele fizice și online kituri anti-calcar, iar instrucțiunile pentru curățarea aparatului sunt indicate de către fiecare producător în parte.
Indicații pentru o cafea perfectă și pentru un espressor longeviv
Apa pe care o folosești este foarte importantă atât pentru gustul cafelei, cât și pentru menținerea aparatului în perfectă stare de funcționare. Utilizează apă plată sau folosește o cană filtrantă pentru a curăța apa de la robinet de eventualele impurități. Totodată, un dedurizator poate îmbunătăți considerabil calitatea apei și, implicit, pe cea a cafelei.
Un alt lucru de care trebuie să ții cont este alegerea ingredientelor pentru prepararea băuturilor pe bază de cafea. Cafeaua boabe sau cea proaspăt măcinată sunt de preferat, iar, în ceea ce privește capsulele, e indicat să ții cont de recomandările producătorului espressorului. Dacă apreciezi cafeaua de specialitate, vei fi atent atât la originea acesteia - unele sunt mai dulci, altele mai acide, cât și la gradul de prăjire. Doar experimentând, vei putea ajunge la gustul echilibrat pe care ți-l dorești.
Alegerea espressorului potrivit pentru acasă este o decizie importantă și poate impune o investiție destul de mare. De aceea, decizia ta trebuie să fie una pe deplin informată.
Sursă foto: Pexels, Unsplash
Comentarii
Nu exista comentarii.