on

Cum alegi corect lantul pentru motofierastrau?

31 iulie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea corectă a lanțului pentru motofierăstrău este o problemă care ține în egală măsură de eficiența executării sarcinilor de tăiere a lemnului, dar și de siguranță. Un lanț nepotrivit pentru drujbă poate fi prea mare sau prea mic în șanțul în care se instalează, poate să iasă de pe șină sau să lucreze greu din cauza frecării excesive în canalul de ghidare. Nu mai vorbim despre ineficiența și imprecizia tăieturilor, care va apărea drept consecință.

 

Cum alegi corect lantul pentru motofierastrau

 

Pentru performanțe optime atunci când manevrezi o drujbă, un lanț motofierăstrău Oregon îți asigură durabilitate, eficiență și siguranță. Află din acest articol care sunt aspectele la care trebuie să fii atent atunci când cumperi un lanț pentru unealta ta de lucru.

 

Care sunt tipurile de lanț pentru motofierăstrău?

Componentele unui lanț pentru motofierăstrău sunt: dinții, verigile care conectează dinții și mențin integritatea lanțului, șuruburile care ajută la menținerea în poziție a tăișurilor și niturile care acționează ca puncte de rotație pentru verigi și tăietori, permițând lanțului să se îndoaie și să se rotească în jurul barei.

După tipurile de dinți, deosebim: lanțuri cu colț pătrat, lanțuri cu freze semi-șlefuite rotunjite, lanțuri cu micro-dălți, având colțuri rotunjite și mai mici și lanțuri de drujbă cu profil redus, versatile și ușor de întreținut.

Lanțurile cu colț pătrat sunt cele mai agresive și pot tăia esențe tari de lemn și pot pătrunde ușor în adâncimea materialului. Necesită eforturi mai mari de întreținere și se uzează mai rapid, de aceea sunt recomandate profesioniștilor și mai puțin utilizării în gospodărie.

Lanțurile de drujbă de tip semi-daltă, fie că sunt folosite la un motofierăstrău pe bază de combustibil, fie că sunt folosite cu o drujbă electrică, cu acumulator sau cu fir, au avantajul de a rămâne ascuțite pentru mai mult timp. În aceeași categorie intră și lanțul de drujbă cu micro-dălți.

Cele mai des folosite lanțuri sunt însă cele cu profil redus, potrivite utilizatorilor casnici, cel mai ușor de ascuțit.

În funcție de aranjamentul lanțului, deosebim, de asemenea, trei tipuri ale acestui accesoriu al unui echipament de tăiat, pe combustibil sau electric.

Lanțul complet este tipul standard, apreciat pentru versatilitate, în proiectele ocazionale din gospodărie. Lanțul de săritură, cu distanțe mai mari între dinți, necesită o putere mare a motorului și este destinat tăierilor profesionale, în materiale dure. La fel este și lanțul semi-scurt, adecvat tăierilor fine și precise, dar și pătrunderii în adâncimea esențelor tari de lemn.

 

Alegerea unui lanț de motofierăstrău în funcție de lățimea canalului de ghidare

Vei observa în oferta magazinelor de bricolaj sau de unelte, că lanțurile pentru drujbe au notate câteva dimensiuni. Cele marcate în milimetri reprezintă dimensiunile lanțului în funcție de lățimea canalului de ghidare. În oferta Econstrukt se găsesc lanțuri Oregon de 1,1 mm, 1,3 mm, 1,5 mm și 1,6 mm, la preț accesibil.

Grosimea canalului, exprimată în milimetri, definește lățimea canelurii din interiorul barei de ghidare unde se potrivește lanțul. O potrivire perfectă este esențială pentru funcționarea optimă a ferăstrăului.

Un lanț prea lat va bloca canalul, împiedicând mișcarea liberă, va genera frecare excesivă, ducând la uzură prematură a lanțului și a barei și va pune presiune inutilă pe motor, reducând performanța și eficiența. Un lanț prea îngust va avea joc excesiv în canal, rezultând instabilitate și vibrații, va fi predispus la derapare, crescând riscul de accidente și nu va putea beneficia de ungerea optimă, ceea ce duce la uzură prematură.

 

Pasul lanțului și lungimea barei de ghidare - caracteristici de bază la motofierăstraie

Pe lângă grosimea canalului, pasul lanțului este un alt aspect esențial de luat în considerare atunci când alegi accesoriul potrivit pentru motofierăstrăul tău. Pasul lanțului reprezintă distanța dintre două nituri adiacente, măsurată în centimetri și împărțită la doi. Există 6 tipuri de pași comuni pentru lanțurile de motofierăstrău: ¼", ¼" P, 3/8" P, 3/8", 3/8", 0,325", 0,404"
PAS . 1/4” ; 325” LP ; 3/8” LP . 325” / 38” / 404”

Alegerea lanțului se realizează în funcție de dinții de ghidare DL Drive links. Există posibilitatea ca aceeași familie de lanțuri/pas și lungime lamă să  aibă numărul de DL diferiți, chiar și 2 sau 3/unitate. Motivul îl reprezintă forma lamei sau lungimea reală a lamei (parte activă+prindere)

Lanțurile au 4 elemente de ajutor pentur echivalare: PAS, canal, DL și lungime și sunt similare cu caracteristicile lamei: pas/canal/lungime.

În plus, lamele trebuie să respecte sistemul de prindere. Sunt multe motofierastraie care folosesc același lanț cu pas/canal/lungime însa prinderea lamei nu este aceeași. Sunt 19 tipuri de prindere a lamei.

Alege de la Econstrukt un lanț cu pasul compatibil cu bara de ghidare și pinionul de antrenare al drujbei! Un lanț cu pas nepotrivit nu se va potrivi corect pe bară, rezultând în probleme de funcționare și riscuri de siguranță.

Lungimea barei de ghidare a motofierăstrăului influențează și dimensiunea buclei de lanț necesară. Fierăstraiele cu lanț utilizate în gospodării au, de obicei, bare de ghidare cu lungimi de 30, 35 sau 40 cm. Este nevoie să consulți manualul de utilizare a motofierăstrăului sau indicațiile producătorului pentru a alege lanțul potrivit.

Respectarea acestor sfaturi te va ajuta să achiziționezi lanțul adecvat, care va asigura funcționarea optimă, eficiență pe termen lung și, cel mai important, siguranță în timpul utilizării unui motofierăstrău. La Econstrukt.ro, găsești o gamă largă de șine și lanțuri pentru motofierăstrău de la Oregon, un producător renumit, la preț convenabil. Alege accesoriul potrivit nevoilor tale și beneficiezi de performanță și siguranță de top!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce scule si unelte nu trebuie sa lipseasca din trusa mesterului Ce scule si unelte nu trebuie sa lipseasca din trusa mesterului
De ce ai nevoie de o drujba performanta pentru cabana de la munte De ce ai nevoie de o drujba performanta pentru cabana de la munte
Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton Dotari necesare pentru o firma specializata in prelucrare fier beton
Cele mai utile scule si unelte pentru gospodaria ta Cele mai utile scule si unelte pentru gospodaria ta
Cum executi corect manipularea placilor? Cum executi corect manipularea placilor?
Aparatele de sudura: sfaturi pentru utilizatorii amatori Aparatele de sudura: sfaturi pentru utilizatorii amatori

Vezi mai multe articole