cuptor cu microunde

Cum alegi cuptorul cu microunde?

23 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o lume cu ritm alert, cuptorul cu microunde a devenit un obiect electrocasnic foarte popular datorita capacitatii sale de a economisi timp. Din 1967, cand a devenit mai accesibil datorita scaderii pretului, pregatirea mesei nu a mai trebuit sa dureze ore intregi.

Cuptorul cu microunde utilizeaza o forma de energie electromagnetica, generata electronic. Aceste unde penetreaza alimentele si produc o rotatie interna a moleculelor de apa din interiorul hranei procesate. Rotatia determia o frecare intre molecule, ceea ce genereaza la randul sau o crestere rapida a temperaturii. De aceea, spre deosebire de alte surse de energie, cuptoarele cu microunde incalzesc mancarea intr-un timp mult mai scurt.
Fie ca vrei sa gatesti sau doar sa incalzesti mancarea gata preparata, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de cuptoare cu microunde, cu dotari diverse. Atunci cand te  decizi sa-ti cumperi un astfel de aparat, e necesar sa tii cont de principalul scop pentru care il vei utiliza, de volumul de hrana pe care trebuie il gatesti, dezgheti sau incalzesti si, bineinteles, de buget.
Modelele de cuptor cu microunde standard incorporeaza doar functiile de baza si sunt cele mai ieftine, intre 40 si 50 de euro. Acestea permit doar fierberea, dezghetarea si incalzirea, nu si coacerea sau rumenirea. Cuptoarele cu gatire de tip grill si cele de tip convectie beneficiaza de dotari in plus si au preturi mai ridicate. Acestea au un element electric in plus si beneficiaza de un ventilator care ajuta aerul cald sa recircule pentru a gati hrana in mod uniform. Performanta si eficienta lor sunt date de consumul redus de energie si de faptul ca accepta si recipientele din metal. De asemenea, au diferite componente auxiliare ce iti pot fi de folos: rotisor, gratare de sustinere a alimentelor si tavi din metal.
Atunci cand folosesti un cuptor cu microunde e bine sa stii ca nu este recomandat sa fierbi oua, pentru ca exista risc de explozie, sa il folosesti fara sa fi introdus un aliment in interior sau sa pui mancarea in vase din metal. Utilizeaza, in schimb, recipiente nemetalice din sticla termica, lut sau ceramica. De asemenea, nu e indicat sa introduci mancarea in vase de lemn pentru ca lemnul contine intotdeauna apa si exista riscul ca acesta sa se innegreasca sau chiar sa se arda. E bine ca atunci cand nu este folosit, in cuptor sa existe intotdeauna un recipient cu apa pentru a absorbi energia creata de microunde.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Alegerea friteuzei – Optiunile existente pe piata Alegerea friteuzei – Optiunile existente pe piata
Alegerea frigiderului Alegerea frigiderului
Hota - descriere generala Hota - descriere generala
Combina frigorifica Combina frigorifica
5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului 5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului
PRIA Fire Safety of Buildings 2021 PRIA Fire Safety of Buildings 2021

Vezi mai multe articole