on

CUM ALEGI DESIGNERUL DE INTERIOR POTRIVIT PENTRU PROIECTUL TAU

14 decembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mulți proprietari se simt intimidați atunci când ajung în punctul de a angaja un designer de interior, indiferent dacă au de amenajat o casă nouă sau doar de reîmprospătat un decor pe care îl consideră demodat. 

Vechea credință că arhitecții și designerii de interior lucrează doar cu cei bogați și celebri este din ce în ce mai desuetă,  iar un expert în domeniu îți poate deveni cel mai bun prieten. Experiența și competențele unui arhitect sau designer de interior sunt un mare plus, fie că ai nevoie să dezvolte și execute un întreg proiect, fie că dorești doar să schimbi atmosfera.
În primul rând: cu ce te poate ajuta un designer de interior?

 

În funcție de necesități, poți apela la un specialist pentru sfaturi și ajutor cu lucruri mai simple, precum alegerea culorii vopselei, iluminatul, aprovizionarea cu țesături sau cu cerințe mai complexe, de exemplu planificarea spațiului, proiectarea și execuția proiectului.

Cert este că angajarea unui designer de interior îți poate economisi bani și oferi libertatea de a-ți urma viziunea atunci când creezi spațiul perfect pentru tine și familia ta.

 

 

PROCESUL DE SELECȚIE A UNUI ARHITECT / DESIGNER DE INTERIOR

Pentru o colaborare cât mai eficientă și profesionistă cu specialistul ales, este important să îl selectezi cu atenție și răbdare pe cel mai bun pentru proiectul tău. Iată mai jos informații utile despre cum să găsești unul, procesul de selecție și despre cum decurge o colaborare de succes cu un profesionist în design de interior. 

 

Unde să cauți un designer de Interior


Este important ca mai întâi să dedici timp pentru a afla ce tip de amenajări îți plac, a vedea care sunt arhitecții/designerii de interior din zona ta care au un stil ce îți place și, nu în ultimul rând, să te asiguri că vei lucra cu un profesionist care este certificat.

Pentru aceasta, îți propunem să iei în considerare aceste trei opțiuni ca punct de plecare:

  • Găsește amenajări interioare care sunt pe placul tău

Poți vizita case sau apartamente din zona în care locuiești și poți alege un aspect sau mai multe care ți se potrivesc. Răsfoiește reviste de design, printate sau digitale, pentru a găsi locuințe care se potrivesc stilului preferat de design. Notează-ți arhitectul / designerul care a coordonat acea amenajare și caută să vezi mai multe proiecte lucrate de acești profesioniști. În general, aceștia sunt prezenți în mediul online cu un site de prezentare a portofoliului și a serviciilor furnizate.

  • Cere prietenilor recomandări

Dacă vecinul, prietenul sau verișoara tocmai au avut ajutor profesional în design, află despre experiențele lor și contactează designerul de interior respectiv, poate primești un feedback pozitiv. Îndrăznește să soliciți câteva fotografii cu rezultatul sau chiar mergi în vizită, dacă e vorba despre prieteni apropiați sau rude, pentru a te asigura că stilul amenajării ți s-ar potrivi.

  • Apelează la organizații profesionale de arhitecți/designeri de interior


Este de bun augur să te asiguri că vei lucra cu un profesionist certificat. Îl poți găsi pe site-uri ale unor organizații/asociații de specialitate, ca de exemplu RIDA – Asociația arhitecților și designerilor de interior din România.

 

STABILEȘTE CU ATENȚIE BUGETUL ȘI CERINȚELE


Pe baza dimensiunii și sferei proiectului, trebuie să determini un buget de lucru și suma maximă în care să te încadrezi. Unii designeri nu vor prelua proiecte/bugete mici, așa că acest lucru te va ajuta să elimini unii candidați încă de la prima discuție.


Decide ce îți dorești, cât mai exact!
 

Un alt element pe care trebuie să îl iei în considerare este stilul tău personal. Când discuți despre gusturile tale în materie de decor cu un profesionist, este recomandat să fii cât mai precis în legătură cu ce îți place și ce nu.
 

O PRIMĂ ÎNTÂLNIRE DE SUCCES PENTRU A-ȚI ALEGE PROFESIONISTUL
 

La prima întâlnire cu un arhitect/designer de interior, este foarte important să discutați aceste aspecte de bază:


Ce tip de proiect îți dorești: este un proiect amplu de amenajare, care presupune recompartimentarea spațiului, schimbarea suprafețelor ceramice/pardoselilor, a instalației electrice sau este doar o reamenajare prin schimbarea culorii lavabilei și a draperiilor/perdelelor, achiziționarea unor noi obiecte de decor și a unor piese mici de mobilier?


În funcție de tipul de proiect, trebuie discutat bugetul de care dispuneți și tipurile de servicii pe care vi le oferă profesionistul. De exemplu, este foarte important să știți cum vor fi taxate micile modificări de randări 3D, dacă arhitectul/designerul va veni pe șantier să inspecteze calitatea lucrării etc.


Cum și când se va semna contractul și se va efectua plata? Nu ezitați să puneți întrebări detaliate și să treceți toate aceste informații în contract, aceste măsuri vă pot scuti de neclarități și discuții ulterioare.


Stilul preferat de design. Este important ca la prima întâlnire să vă asigurați că sunteți pe aceeași lungime de undă cu arhitectul de interior, că acesta este atent la nevoile și dorințele voastre și este capabil să le transpună într-un proiect de calitate.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Greseli in designul de interior Greseli in designul de interior
Baricada stilului victorian - design interior Baricada stilului victorian - design interior
Mai ai inca timp sa iti inscrii cea mai buna lucrare de design | A' Design Award & Competition Mai ai inca timp sa iti inscrii cea mai buna lucrare de design | A' Design Award & Competition
Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura
Podeaua de apa Podeaua de apa
Constructii vechi si noi Constructii vechi si noi

Vezi mai multe articole