on

Cum alegi electrocasnicele pentru bunătățile din bucătărie: aragaz, plită și cuptor, aparate și lăzi frigorifice

27 septembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sezonul rece e deja aici, așa că timpul petrecut acasă crește pe zi ce trece. Și ce spune mai bine “acasă” decât familia adunată în jurul mesei sau mirosul unei prăjituri proaspăt scoase din cuptor? Electrocasnicele de bucătărie sunt ajutorul de nelipsit din orice gospodărie și unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare, atunci când îți renovezi bucătăria. În continuare, Flanco îți va prezenta care sunt principalele informații pe care trebuie să le știi înainte de a porni în căutarea aragazului ori a duo-ului format din plită și cuptor, a frigiderului ori a unei lăzi frigorifice pentru proviziile de iarnă.

 

Cuprins:


1. La ce să fii atent când alegi aragazul ori plita și cuptorul incorporabile
2. La ce să fii atent când alegi aparatul frigorific
3. Programul Rabla pentru electrocasnice

 

  1. La ce să fii atent când alegi aragazul ori plita și cuptorul incorporabile

Gătitul este, pentru mulți dintre noi, o activitate aproape zilnică, așa că aragazul, ori perechea mai modernă formată din plită și cuptor, are un loc de cinste în bucătărie. Chiar daca ești adeptul variantei mai confortabile a meselor în oraș sau a livrării la domiciliu, acestea rămân electrocasnice indispensabile, fie și numai pentru prepararea cafelei de zi cu zi sau pentru weekendurile destinate meselor home-made, împreună cu cei dragi. Iată la ce să fii atent atunci când pornești în căutarea produselor celor mai potrivite pentru tine:

 

Aragaz clasic sau plită și cuptor incorporabile?

 

Gândește-te, în primul rand, la modul în care este sau urmează să fie mobilată bucătăria ta. Daca îți faci mobila la comandă și îți dorești o bucătărie utilată modern, probabil vei alege varianta electrocasnicelor incorporabile, care oferă un plus de eleganță și cursivitate blatului de bucătărie, iar pe tine te ajută să ai suprafețe de lucru mai curate, cu mai puțin timp pierdut. De menționat este că plita și cuptorul trebuie montate și racordate separat, spre deosebire de aragazurile obișnuite, care se racordează la instalația de gaze într-un singur punct și distribuie gazele atât spre plită, cât și spre cuptor.

 

 

În schimb, daca mobila de bucătărie rămâne aceeași și nu vrei să faci alte modificări de structură, alege un aragaz, care poate funcționa în întregime pe gaz, poate fi electric sau mixt. Principalul dezavantaj al aragazurilor clasice este că nu mențin temperatura constantă pe termen lung și nu distribuie uniform căldură, iar mâncarea se poate arde ușor. La plitele electrice sau cu inducție, ceea ce necesită ceva mai multă atenție din partea ta este suprafața, destul de sensibilă la zgârieturi, care tolerează doar anumite tipuri de oale și tigăi.

 

Dacă vorbim despre design, putem să îți dăm și câteva sugestii privind stilul ori culoarea electrocasnicelor. Dacă ai combină frigorifică sau mașină de spălat vase de inox, atunci alegerea firească este un aragaz sau un set de incorporabile cu negru și argintiu. Totuși, dacă îți plac culorile deschise în bucătărie, în ciuda faptului că sunt pretențioase, rămâi la varianta clasicului alb. Aragazul pe gaz sau electric se pretează la un mobilier clasic, în timp ce electrocasnicele incorporabile se integrează mai bine în peisajul unei bucătarii moderne. Iar dacă ți-ai amenajat o bucătărie în stil rustic, poți căuta aragazuri sau plite speciale de cupru sau de culoare crem, care se vor preta la mobilierul de lemn.

 

Gaz, electric sau cu inducție?

 

Dacă nu vrei să renunți la gătitul tradițional, la flacără, poți alege această opțiune pentru ochiurile aragazului sau plită, iar pentru cuptor varianta electrică, mai practică atunci când vine vorba despre setarea temperaturii ori a timer-ului pentru gătit. În schimb, dacă alegi un aragaz sau o plită electrică ori cu inducție, ai libertatea să regândești în întregime dispunerea mobilierului și a electrocasicelor de bucătărie, pentru că nu vei mai depinde de alimentarea cu gaz.

 

 

Plitele incorporabile electrice sau cu inducție sunt preferate de multe ori în detrimentul celor cu gaz, din numeroase motive: se curăță foarte ușor, permit setarea exactă a temperaturii, nu ard mâncarea și reduc timpul de preparare a acesteia, oferă mai multă siguranță, în special pentru copii (în cazul plitelor cu inducție, suprafața de gătit se înfierbântă doar atunci când așezi oala/tigaia pe „foc” și doar în zona respectivă) și, nu în ultimul rand, nu distrug vasele pentru gătit așa cum se întâmplă, în timp, la aragaz sau la plitele cu gaz. E adevărat, trebuie să folosești oale și cratițe speciale pentru a evita deteriorarea suprafeței vitrate, însă preturile nu diferă mult comparativ cu vasele obișnuite și, în plus, ai garanția că vor arăta la fel de bine și peste câțiva ani.

 

Dacă timpul pe care îl poți petrece în bucătărie este limitat, soluția potrivită pentru tine este plita cu inducție, care reduce simțitor timpul de gătire și de curățare. În plus, aceasta poate fi programată, precum cuptoarele electrice, în funcție de timpul de gătire necesar și te eliberează de grija supravegherii permanente a mâncării. Plita se oprește singură atunci când mâncarea e gata, așa că poți chiar pleca de acasă în timp ce mâncarea se gătește – încă un punct important de diferențiere față de varianta pe gaz.

 

În ceea ce privește prețul, trebuie să știi că varianta cea mai accesibilă este aragazul clasic, pe gaz, iar cea mai costisitoare este perechea formată din plită cu inducție și cuptor electic. Cea din urmă opțiune va presupune și un cost ceva mai mare la factura lunară de curent, însă raportul cost-eficiență este mai mult decât satisfăcător. Nu uita să verifici eticheta de eficiență energetică, iar dacă iei în calcul și faptul că va fi nevoie să înlocuiești mult mai rar oalele și tigăile, atunci acestea pot fi considerate soluții cu adevărat avantajoase.

 

Ce programe și funcții speciale sunt importante?

 

Chiar și aragazurile clasice au funcții specile utile, dar cele mai complexe sunt disponbile pe plitele și cuptoarele electrice ori cu inducție:

  • Aprindere electrică și valve de siguranță împotriva scurgerilor de gaze, disponibile pe majoritatea aragazurilor și plitelor
  • Zonă modulară pentru gătit pe plită, care poate transforma două ochiuri distincte, într-o singură zonă de gătit, cu suprafață variabilă, în funcție de mărimea vasului, ce poate fi controlată ca o singură entitate
  • Funcția de blocare, pentru ca cei mici să nu poată activa singuri sistemul de încălzire
  • Funcția booster a plitelor, care încălzește mâncarea rapid, la cea mai înaltă temperatură
  • Funcție de economisire a energiei, prin utilizarea căldurii reziduale, în cazul plitelor cu inducție
  • Unele cuptoare îți permit să selectezi preparatul de pe panoul de comandă, iar cuptorul va face singur setările de temperatură și va stabili durata de preparare, pentru ca rezultatele să fie optime, de fiecare dată
  • Funcția Ready to Cook, care elimină faza de preîncălzire a cuptorului și economisește astfel până la 25% din timpul de preparare al alimentelor și până la 20% din energia electrică utilizată la un ciclu de gatire
  • Alte funcții speciale ale cuptoarelor precum decongelare, încălzire rapidă sau dospirea aluatului
  • Funcțiile de autocurățare ale cuptoarelor – cea mai avansată fiind cea pirolitică, prin care cuptorul se încălzește până la 480 de grade, transformând toate depunerile și resturile de alimente în cenușă, care poate fi ușor înlăturată

 

 

Pentru câte persoane vei găti?

 

Ai o familie numeroasă, locuiești singur sau împreună cu partenerul/partenera? În funcție de răspuns, te poți orienta către un aragaz sau o plită cu 2, 3, 4 sau chiar 5 zone de gătit. De exemplu, dacă locuiești într-o garsonieră și nici nu ești pasionat de gătit, cea mai practică alegere este o plită incorporabila cu două arzătoare, ideală pentru 1-2 persoane, care ocupă jumătate din spațiul unui aragaz sau a unei plite obișnuite.

 

  1. La ce să fii atent când alegi aparatul frigorific

La fel de indispensabil în orice bucătărie, aparatul frigorific vine, și el, în diferite variante, fiecare potrivită într-un anumit tip de gospodărie. Iată ce ar trebui să stabilești înainte de a porni în căutarea modelului ideal pentru tine:

 

 

Câte persoane sunteți și ce obiceiuri aveți?

 

Un frigider mare și încăpător, dar mereu pe jumătate gol, este o risipă de spațiu și de energie. Așadar, înainte să pornești hotărât să cumperi ultimul model lansat pe piață, întreabă-te, mai întâi, cât de multe alimente vei ține la rece, pentru tine și membrii familiei tale. Dacă sunteți doar doi și de multe ori vă place să mâncați în oraș, cea mai bună idee este un frigider obișnuit, cu o singură ușă, de dimensiuni reduse, ori unul cu congelatorul în partea de sus. Dacă, dimpotrivă, familia ta este mare și vă strângeți des în jurul mesei, o combină frigorifică ar putea fi mai potrivită sau poate chiar un frigider cu două uși, side by side – una pentru alimentele refrigerate, iar cealaltă pentru cele congelate. Fii atent doar să ai suficient spațiu în bucătărie pentru el.

 

Ce ne place să mâncăm?      

                                                                 

Gusturile alimentare diferă de la o familie la alta și de la o persoană la alta. Așadar, dacă tu preferi fructele și legumele proaspete, dar soțul tău vrea să aibă întotdeauna la congelator o pizza, un hamburger sau alte semi-preparate, atunci vei avea nevoie de o combină frigorifică, ce vă va mulțumi pe amândoi. Nu doar datorită spațiului, ci și pentru că temperatura va rămâne constantă mai mult timp. Și încă ceva - cu cât alimentele pe care le cumperi sunt mai diverse, cu atât ar fi mai bine să ai la dispoziție suporturi, sertare, rafturi reglabile și spații speciale pentru categorii diferite.

 

Ce funcții îmi vor fi utile?

 

  • Filtrul antibacterian, care contribuie la o mai bună păstrare a alimentelor, având în vedere că bacteriile sunt active până la temperaturi de -19 grade
  • Alarmă atunci când ușa frigiderului rămâne deschisă prea mult timp
  • Compartiment 0 grade, cu o temperatură mai scăzută, specială pentru carnea proaspătă
  • Dozatoare de apă și de gheață, care, deși ocupă spațiu în interior, elimină nevoia de a deschide în mod repetat ușa frigiderului
  • Funcție de dezghețare automată
  • Funcția Holiday, care reduce la minim temperatura și funcționarea aparatului, pe o anumită perioadă de timp – bineînțeles, în frigider nu trebuie să rămână alimente foarte perisabile.

 

 

Cât de atent sunt atunci când pun alimentele în frigider?

 

Dacă ești genul de persoană care pune farfuria cu mâncare direct în frigider, fară capac, folie sau alt fel de pregătiri, atunci pentru tine este mai potrivit un frigider fară funcția no-frost, pentru că aceasta accentuează uscarea alimentelor și circulația mirosurilor. Totuși, având în vedere că un frigider no-frost te scapă de grija decongelatului periodic, iar în plus este mai eficient energetic, poate ai prefera să fii ceva mai atent cu alimentele pe care le pui în frigider. Dacă nu crezi că vei reuși, poți opta pentru un frigider cu funcția no-frost doar în congelator.

 

Dacă am spațiu și pentru o ladă frigorifică, cum să o aleg?

 

 

Dacă locuiești la apartament, unde fiecare centimentru de spațiu e important, optează pentru o ladă frigorifică de maxim 200l. În schimb, dacă stai la casă și ai și o familie numeroasă, recomandarea noastră este o ladă mai încăpătoare, de 300-400l. Ideală este o ladă cu mai multe compartimente/sertare, pentru o mai bună organizare a alimentelor. Chiar dacă punguțele sunt etichetate, îți va fi dificil să găsești ceea ce cauți, răscolind prin întreaga lada, dacă aceasta are un singur compartiment principal.

 

O funcție extrem de utilă și poate cea mai importantă este autonomia energetică. Nu ai dori ca, în timpul unei pene de curent de durată sau în cazul unei defecțiuni a instalației electrice, alimentele să înceapă să se dezghețe (știm cu toții că alimentele trebuie preparate imediat după dezghețare și că recongelarea nu este recomandată). Datorită autonomiei energetice, rezerva de curent poate asigura funcționarea lăzii la capacitate normală, de la 24 la 70 de ore.

 

Alte atribute care contribuie la un confort sporit sunt nivelul redus de zgomot (optim este de 40-43 db) și sistemul de iluminare interioară, amplasat de multe ori pe capacul lăzii. Te vor ajuta și funcția de super-congelare (ține cont că pe durata activării acestei funcții, consumul energetic crește), dar și semnalul sonor care te avertizează în caz că introduci în aparatul frigorific alimente cu o temperatură prea ridicată.

 

  1. Programul Rabla pentru electrocasnice

În programul Rabla pentru electrocasnice sunt incluse toate tipurile de aparate frigorifice, alături de alte produse precum aparatele de aer condiționat, laptopurile, tabletele, televizoarele, mașinile de spălat vase, aspiratoarele. Urmărește startul noii ediții, iar noi te așteptăm în magazinele Flanco pentru a accesa voucherul primit.

 

De asemenea, până la finalul anului, te poți bucura de un voucher în valoare de 200 de lei oferit de Flanco, în cadrul campaniei Reciclează și Flanco te premiază, prin care încurajăm reciclarea aparatelor electrocasnice vechi. Descoperă regulamentul campaniei aici.

 

În concluzie, dacă ești în plin proces de reamenajare a bucătăriei, nu uita să iei în calcul și ajutoarele de nădejde pe care ți le vei alege, atunci când pregătești planul camerei. Potrivește electrocasnicele le cu stilul ales, încadrează-le cu atenție în spațiul pe care îl ai la dispoziție și alege funcțiile care ți se par cele mai utile, pentru nevoile tale specifice.

 

Te așteptăm în magazinele Flanco și pe flanco.ro, cu oferte speciale și diferite variante de finanțare – până la 40 de rate prin carduri bancare de credit sau plata în 3-4 rate cu dobândă minimă, ca să îți poți alege cele mai bune elctrocasnice mari, pentru bucătăria ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Uscatorul de rufe electric Uscatorul de rufe electric
Masina de gatit Masina de gatit
Ai grija de frigiderul tau Ai grija de frigiderul tau
Sucurile naturale – tezaur nutritiv Sucurile naturale – tezaur nutritiv
Improvizatiile sunt catastrofale! Improvizatiile sunt catastrofale!
Reduceri de-ti usuca hainele! Reduceri de-ti usuca hainele!

Vezi mai multe articole