UPS - Uninterruptible Power Supply

Cum alegi un UPS pentru calculatorul de acasa

03 iunie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce este un UPS

UPS este acronimul de la Uninterruptible Power Supply. Pe romaneste, UPS-ul este un aparat pe care il interpui intre un dispozitiv electronic, de obicei calculatorul de tip desktop, dar poate fi si televizor sau centrala termica de apartament, si reteaua electrica.

Rolul unui UPS

UPS-ul face 2 lucruri. In primul rand, iti protejeaza calculatorul de fluctuatiile curentului electric, fluctuatii ce pot arde aparatura electronica. In al doilea rand, daca s-a intrerupt curentul electric, UPS-ul furnizeaza calculatorului curent electric timp de cateva minute, si astfel iti ofera timp sa salvezi documentele la care lucrezi si sa opresti apoi calculatorul corespunzator, de la butonul de shut down.

Cum functioneaza un UPS

UPS-ul este dotat cu un acumulator de energie. Atunci cand se intrerupe curentul electric, acumulatorul UPS-ului continua sa furnizeze energie aparatelor conectate pana cand se descarca. In acest fel, poti sa opresti functionarea aparatelor in mod corespunzator, de la butonul de power. In plus, unele tipuri de UPS-uri protejeaza aparatele de fluctuatiile din reteaua electrica.

Tipuri de UPS

Exista 3 tipuri de UPS-uri:
UPS-uri OFF-LINE. Acestea sunt cele mai ieftine UPS-uri. Ele NU protejeaza aparatele conectate la ele de fluctuatiile din retea, ci doar asigura curent electric timp de cateva minute, pana se descarca acumulatorul.

UPS-uri LINE-INTERACTIVE. Aceste surse de curent ofera protectie independent de tensiunea care le este livrata la intrare. Asta inseamna ca in cazul in care exista fluctuatii ale tensiunii, in reteaua de alimentare cu energie electrica, aceste surse de protectie vor comuta pe baterie si vor oferi o tensiune corespunzatoare pana cand, tensiunea de intrare revenire la valorile normale. Au un grad de protectie ceva mai ridicat.

UPS-uri ON-LINE. Acestea costa cel mai mult si sunt independente atat de tesiunea, cat si de frecventa de intrare. Ele sunt cele care ofera o protectie maxima, eliminand orice fel de variatie a tensiunii. Au cel mai inalt grad de protectie si o autonomie mare.

Cum alegi UPS-ul

Trebuie sa alegi UPS-ul potrivit in functie de destinatia sa. Il vei folosi pentru calculator sau pentru centrala termica? Daca vei alimenta cu el o centrala termica ce presupune circuite electronice, pompa si ventilator, atunci trebuie sa alegi un UPS care sa genereze energie electrica cu unda sinusoidala pura, similara cu cea de la reteaua electrica.

Trebuie sa cunosti puterea electrica insumata a tuturor consumatorilor pe care ii vei alimenta prin UPS. Adica nu poti sa folosesti un UPS cu o putere de 200 W pentru a alimenta unul sau mai multe dispozitive care consuma in total 250 W.

Nu in ultimul rand, trebuie sa cunosti autonomia UPS-ului. Daca ai nevoie de unul care sa-ti asigure curent electric timp de 2 ore, atunci nu alege cel mai ieftin UPS ce nu-ti poate asigura curent mai mult de 5-10 minute.

Aceatea sunt cele mai importante caracteristici ale unui UPS, de ele trebuie sa tii cont atunci cand decizi sa achizitionezi unul.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amplasarea boxelor in casa - sfaturi pentru o experienta acustica placuta Amplasarea boxelor in casa - sfaturi pentru o experienta acustica placuta
Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - a doua parte Cabluri sisteme audio – importanta si sfaturi pentru alegere - a doua parte
Ghidul aparatului electric de barbierit Ghidul aparatului electric de barbierit
Cum cureti de praf lentila unui CD player Cum cureti de praf lentila unui CD player
Cum ne alegem televizorul Cum ne alegem televizorul
Cum sa ne incarcam telefonul mobil Cum sa ne incarcam telefonul mobil

Vezi mai multe articole