Programul "Prima Casa 2" a intrat ieri in vigoare, oferind noi plafoane de creditare si dobanzi mai accesibile. Insa numai teoretic, pentru ca, la fata locului, nicio banca nu primise normele de aplicare a proiectului, asa ca eventualii doritori de casa noua trebuie sa mai astepte
"Manca-l-ar mama", "v-ati cam grabit" si "aveti dreptate, dar..." au fost reactiile pe care le-am primit de la principalele banci din centrul Bucurestiului cand am intrebat ce aduce nou programul "Prima Casa 2".
Teoretic, din opt martie a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta care reglementeaza noile proceduri de acordare a creditului "Prima Casa". Practic, cum aveam sa ma conving la fata locului, nicio banca nu era pregatita sa acorde un astfel de credit, normele de aplicare urmand sa vina abia in zilele urmatoare. Am inceput turul bancilor cu CEC-ul, despre care aflasem ca, mai nou, poate acorda creditul si in euro, nu doar in lei ca pana acum. Sunt poftit sa ma asez in fata biroului de credite, unde, in lipsa de clienti, lipsea si ofiterul bancii. Alte angajate ale CEC-ului o cheama de urgenta pe doamna Luci (din entuziasmul lor deduc ca biroul de credite nu mai fusese vizitat de multisor) si cand in sfarsit le spun ce am pe suflet, starnesc o reactie de duiosie materna. "Manca-l-ar mama, a venit sa-si ia casa!"...
"Deocamdata nu stim nimic"
Dupa ce doamnele de la CEC se satura sa ma soarba din ochi si sa-mi admire entuziasmul tineresc, mi se dau vestile proaste. "Inca mai asteptam si noi vesti de la Guvern. Nu avem normele de aplicare, deocamdata nu stim nimic". Aduc vorba de noul plafon de 70.000 de euro si de creditul in euro, insa tot ce stiu doamnele este ce au citit in presa. "O sa ne lamurim mai tarziu, daca puteti sa reveniti peste cateva zile, va ajutam cu placere".
La BCR ma izbesc nu de duiosie, ci de efortul ofiterului de creditare de a nu dezamagi un potential client. "Aveti dreptate, dar... Stim ca a intrat de azi in vigoare Ordonanta de Urgenta, insa nu avem inca normele de aplicare. Daca puteti sa reveniti mai tarziu..." Avansez ipoteza sfarsitului de saptamana sau chiar a saptamanii viitoare si ma izbesc din nou de efortul angajatului care nu stie ce sa-mi zica, dar nici nu vrea sa ma dezamageasca. "Este posibil sa stim saptamana viitoare, da..."
La Banca Transilvania mi se arata din nou semnele ca birourile de creditare nu mai sunt ce-au fost. Bodyguard-ul de la usa ma indreapta catre acest birou aratandu-mi niste trepte de lemn care coboara la subsol. Cobor pe scara ingusta care se rasuceste in spirala si starnesc surprinderea unui functionar (unul singur) care pare sa nu mai fi vazut de multa vreme oameni in subsolul sau intunecos. "Am venit prea devreme pentru Prima Casa 2", incep discutia anticipand deja raspunsul. "Da, v-ati cam grabit... Intr-adevar, programul incepe de azi, dar nu am primit inca normele de aplicare. Dar pot sa fac altceva pentru dumneavoastra!".
Simt deja ca inima imi bate mai tare...
"Iata cartea mea de vizita. Puteti sa ma sunati oricand si va voi aduce la cunostinta daca putem sau nu sa ne ocupam de dumneavoastra. O zi buna"...
Boc: "Programul Prima Casa este operational"
Conform premierului Boc, insa, programul a devenit operational chiar de ieri, eventualele tergiversari fiind exclusiv din vina bancilor. "Din perspectiva noastra, de astazi Fondul de Garantare si de Contragarantare este pregatit sa primeasca solicitarile bancilor pentru Programul «Prima Casa» in oricare dintre cele trei forme: 60.000 de euro, 70.000 de euro sau 75.000 de euro. De aici inainte, mingea este in terenul bancilor, Fondul este pregatit sa primeasca solicitarile de la banci in conditiile in care cetatenii se adreseaza bancilor. Eu am vorbit cu presedintele Fondului si mi-a spus ca de astazi (ieri n.r.) este pregatit sa primeasca solicitarile, depinde de banci cum se misca", a declarat premierul. Un numar de 21 de banci au intrat in "Prima Casa" in acest an, fata de 19 institutii anul trecut. Dobanzile oferite sunt similare cu cele din prima etapa a programului la majoritatea bancilor.
CEC a fost singura institutie bancara care anul trecut nu a avut decat o oferta in lei. In acest an, CEC are o dobanda care se calculeaza cu formula Robor la trei luni (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus 1,9% - ca si anul trecut -, precum si o oferta in euro, la nivelul Euribor la trei luni (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) plus 4%. BCR are o dobanda de 4,6% pe an. BRD a decis sa reduca dobanzile fata de anul trecut. Pentru creditele pe 20 de ani marja a scazut de la 2,5% la 2,4%, iar pentru cele pana la 30 de ani marja este acum de 2,65%, de la 2,75%. Alpha Bank, Banca Transilvania, GarantiBank au aceleasi dobanzi ca in prima etapa a programului. "Prima Casa 2" prevede garantii de stat de 60.000 euro pentru apartamentele vechi, 70.000 euro pentru cele noi si 75 de mii de euro in cazul imobilelor noi la care s-au asociat cel putin sapte beneficiari. Plafonul pentru acest an este de 700 milioane de euro, fata de un milliard in 2009. Circa 11.000 romani si-au luat "Prima Casa" in 2009.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.