Fluture si coada randunicii

Cum atragem fluturii in gradina? 5 recomandari pentru o gradina primitoare

12 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cine nu iubeste fluturii? Cu aripile lor pline de culoare si zborul atat de usor incat par ca plutesc pe o adiere de vant, fluturii ne duc cu gandul la zile lungi si insorite de vara, la vacanta si libertate.

Nici atat de harnici precum albinele, dar nici exagerat de lenesi precum trantorii, fluturii par sa gaseasca ideala cale de mijloc, imbinand utilul cu placutul atunci cand zboara din floare-n floare in cautare de nectar.

In ciuda aparentelor, fluturii au o misiune mult mai importanta in mentinerea sanatatii ecosistemelor. Fluturii au aparut pe pamant acum mai bine de 100 de milioane de ani si numara aproape un sfert din totalitatea speciilor cunoscute. O functie importanta a fluturilor este aceea de a asigura polenizarea plantelor. In plus, fluturii si omizile reprezinta o sursa majora de hrana pentru numeroase pasari, mamifere si insecte, constituind astfel o veriga importanta in lantul trofic. De asemenea, prezenta lor intr-un ecosistem reflecta sanatatea acestuia, devenind un indicator valoros pentru cercetatori.

Mai mult, datorita popularitatii studiului fluturilor printre oamenii de stiinta, cantitatea insemnata de date obtinute de-a lungul timpului au fost folosite cu succes in cercetarea incalzirii globale. Iar ciclul lor de viata, transformarea din omida cea lipsita de gratie intr-o insecta cu aripi colorate, constituie deseori un valoros suport didactic, ilustrand pentru cei mici una din cele mai interesante povesti din lumea necuvantatoarelor. Si pentru ca a venit vorba de povesti, dintotdeauna fluturii au inspirat poetii sa inventeze metafore, alegorii si sa scrie poezii, epigrame si haiku despre  aventurile lor surprinzatoare dar si sa mediteze la exuberanta si vremelnicia vietii.

Asadar, fluturii sunt o parte importanta din natura si cultura noastra deopotriva si trebuie sa fie protejati de efectele negative ale activitatilor umane care duc la diminuarea teritoriilor lor si implicit la disparitia surselor lor traditionale de hrana. Desi folosesc numeroase tehnici de camuflare, fluturii adulti au o serie de pradatori naturali, precum vrabiile, pitigoii, gaitele, muscarul sur si alte pasari,   la care se adauga paianjenii, viespile, libelulele si greierii. Sub forma de larva si omizi ei reprezinta o sursa la indemana de hrana pentru pasari, insecte, reptile si amfibieni. Cu toate acestea, extinderea oraselor, poluarea si folosirea la scara larga a pesticidelor si insecticidelor reprezinta cea mai mare amenintare la adresa populatiilor de fluturi, care, potrivit unui studiu publicat in 2012, sunt in mai mare pericol de exctinctie decat leii si tigrii.

Ce putem face pentru a ajuta la mentinerea sanatatii populatiilor de fluturi? In primul rand, ii putem invita in gradinile noastre, dupa ce le-am pregatit in prealabil pentru vizita acestor musafiri incantatori, tinand seama de sfaturile de mai jos.

             Flori pentru fluturi

Umpleti gradina cu flori si plante autohtone, bogate in polen si nectar

Desi banuiti (pe nedrept) de nestatornicie, fluturii sunt peste masura de fideli atunci cand isi aleg sursele de hrana. Anume, de-a lungul timpului ei au dezvoltat preferinte, sau daca e sa pastram un ton insinuant, povesti longevive de dragoste cu multe din speciile de flori autohtone, pe care le prefera in detrimentul celor exotice. Nu va sfiiti deci sa plantati flori bogate in polen si nectar care va amintesc de gradina bunicii, printre soiurile nou introduse in gradinile noastre.

Omizi

Plantati flori care asigura hrana fluturilor si omizilor din primavara pana toamna

Fluturii au nevoie de hrana din martie pana in octombrie. Asigurati-va ca aveti in gradina suficiente specii de plante care sa le ofere hrana constant, de la primele raze calde de la debutul primaverii pana la caderea brumei. De asemenea, nu uitati faptul ca fluturii adulti se hranesc cu polenul si nectarul florilor, pe cand omizile au nevoie de hrana specifica, preferand frunzele unor copaci si plante si ocolindu-le pe altele. Atunci cand e nevoie, puteti suplimenta sursele de hrana cu fructe feliate de mere sau pere, care asigura o portie de zahar natural.

             Plante pentru atragerea fluturilor

Asigurati-va ca florile prietenoase cu fluturii sunt plantate la soare

Desi, de preferinta, cea mai mare parte a gradinii este plasata intr-un loc insorit, este important ca florile preferate de fluturi sa fie incalzite pe tot timpul zilei de razele soarelui. Pentru ca sunt vietati cu sangele rece, fluturii iubesc lumina si caldura soarelui, fara de care nu pot zbura.

Folositi numai ingrasaminte si pesticide organice

In dorinta noastra de a scapa 'usor' de daunatori suntem mereu tentati de solutii imediate si aparent fara riscuri pentru sanatate. Fluturii sunt insa foarte sensibili la orice schimbare a ecosistemului si vor fi printre primii care sufera, alaturi de albine. Vor fi urmati apoi, in timp, de alte organisme, plante, animale mici si animale de companie, in functie de toxicitatea substantelor folosite. Este bine de stiut ca nici ingrasamintele si pesticidele organice nu sunt 100% prietenoase cu natura, asadar daca decideti sa le folositi, asigurati-va ca nu faceti asta atunci cand florile au atins maturitatea sau atunci cand in gradina zumzaie albinele ori poposesc fluturii.

Asigurati-le o sursa de apa si adapost de vant

Fluturii vin in gradina pentru nectar, dar daca le veti da si apa, ei vor reveni cu siguranta sa va rasplateasca ospitalitatea. Daca nu aveti un mic iaz de gradina, este indicat sa plasati un rezervor cu apa proaspata sub razele soarelui, sau, daca va puteti procura unul, un hranitor pentru fluturi si albine. In mod ideal, posesorii de gradini ar trebui sa 'sacrifice' o mica portiune de gradina, unde sa toarne suficienta apa incat sa se formeze o mica balta, si de ce nu, putin noroi. Fluturii vor fi atrasi de sursa de apa si de mineralele din sol. La fel de important pentru cresterea frecventelor vizitelor acestor insecte minunate este sa le oferiti un loc unde sa se odihneasca si sa se apere de vant. Un bustean lasat sa putrezeasca lent la soare este accesoriul ideal dar si cativa arbusti sau o parcela de iarba lasata sa creasca in voie vor fi accesorii la fel de apreciate.

sursa foto: www.flickr.com
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghid de montare a pavelelor Ghid de montare a pavelelor
8 flori care poarta nume de celebritati 8 flori care poarta nume de celebritati
Aerarea si scarificarea gazonului Aerarea si scarificarea gazonului
Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara
Gradinile verticale, de la vis la realitate Gradinile verticale, de la vis la realitate
LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II) LUCRARI „IN VERDE” APLICATE VITEI-DE-VIE (II)

Vezi mai multe articole