on

Cum combat Pyrrhochoris apterus (vaca domnului)?

05 aprilie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pentru că ne dorim să vină mai repede vara, suntem atenți la discuțiile de pe Forumul Misiunea Casa (fie ele mai vechi sau mai noi, cum ar fi aceasta, in care forumistul ”ursulet” ne-a intrebat exact ca in titlul articolului de azi ...)

Astfel, ne-am gândit să lămurim lucrurile, și am zis să incepem cu o glumă, cu un dialog imaginar ...

- Alo, Misiunea Casa? Este gandacelul Pyrrhochoris apterus - adică vaca domnului - comestibil?!

- Siiiiigur că da, vaca domnului este extreeeem de comestibilă! În special aripile sunt considerate delicatesă în anumite culturi culinare (în schimb, poate burtica ar putea fi prea uleioasă pentru gustul tău). Cu toate acestea, trebuie să fii foarte atent înainte să o consumi, deoarece această insectă poate avea proprietăți anti-nutritive și ar putea provoca indigestie. În plus, este posibil să te uiți la insecte cu alți ochi după aceea și să îți fie mai dificil să le vezi ca pe niște vizitatori binevoitori în grădina ta!

 

Sursa Foto: pixabay

 

Acum serios: e dăunătoare sau nu? 

 

Vaca domnului, cunoscută și sub numele științific Pyrrhocoris apterus, este o insectă de talie mică care face parte din familia Pyrrhocoridae. Este o specie răspândită în toată Europa și Asia, inclusiv în România.

Deși este o insectă neobișnuită și ușor de recunoscut datorită culorilor sale vii de roșu și negru, vaca domnului nu este considerată o specie dăunătoare. Aceasta se hrănește în principal cu semințe, deci nu afectează culturile sau alte plante.

Cu toate acestea, uneori vaca domnului poate fi considerată o insectă incomodă deoarece își găsește adăpost în clădiri și poate să intre în casele oamenilor prin crăpăturile din pereți și ferestre. În general, nu este necesar să se ia măsuri pentru a combate vaca domnului, dar dacă populația acesteia devine prea mare, se poate recurge la metode de control, cum ar fi aspirarea acestora sau utilizarea de substanțe repelente.

 

Și totuși ... cum scap de ea?

 

Există mai multe substanțe repelente pe care le poți folosi pentru a ține vacile domnului departe de casa ta. Iată câteva exemple:

1. Uleiuri esențiale: uleiurile esențiale de mentă, eucalipt sau lavandă pot fi pulverizate în jurul locuinței tale sau în zonele în care se află aceste insecte pentru a le ține la distanță.

2. Soluții pe bază de plante: plantele precum busuiocul, cimbrul sau rozmarinul pot fi utilizate pentru a ține vacile domnului departe.

3. Spray-uri comerciale: există spray-uri insecticide comerciale care pot fi utilizate pentru a elimina vacile domnului. Acestea conțin de obicei piretrine sintetice, un tip de insecticid.

Este important să reții că orice substanță pe care o folosești trebuie să fie sigură pentru oameni și animalele de companie, astfel încât să nu provoace daune nedorite. De asemenea, este important să citești instrucțiunile produsului înainte de utilizare și să respecți dozele și modul de aplicare recomandate.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara
Trandafirii cataratori, spectacole coloristice Trandafirii cataratori, spectacole coloristice
Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie
Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii Rarirea plantelor lemnoase la debutul primaverii
Amenajare gradina cu alei din piatra naturala Amenajare gradina cu alei din piatra naturala
O oaza de liniste - veranda O oaza de liniste - veranda

Vezi mai multe articole