on

Cum construim corect o scara – partea 2

07 decembrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am vorbit despre elementele principale ale unei scari, este momentul sa trecem la aspectele tehnice.

Rampa scarii

Dupa cum spuneam, realizarea scarilor depinde de mai multe elemente: locul de  amplasare (interior sau exterior), dimensiunea spatiului unde se amplaseaza si tipul constructiei (rezidential, comercial sau industrial).

Relatia dintre lungimea treptei si inaltimea contratreptei conduce la ceea ce numim „panta rampei”. Jacques-Francois Blondel a introdus o ecuatie cu doua necunoscute, care permite proiectarea scarii in functie de factorii ce determina panta rampei astfel:  2h + l = 62 – 64 cm.

Numerele 62 si 64 reprezinta intervalul optim in care se poate incadra rezultatul adunarii 2h + l. De exemplu, daca avem o lungime L = 28cm, pe care vrem s-o obtinem, putem calcula inaltimea optima a scarii:

Inaltimea minima optima: 2h + 28 = 62; 2h = 62 - 28 = 34; h = 34:2 = 17

Inaltimea maxima optima: 2h + 28 = 64; 2h = 64 - 28 = 36; h = 36:2 = 18

Inaltimea ideala a contratreptei pentru o treapta de 28cm lungime trebuie sa fie cuprinsa intre 17cm si 18cm. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat si alte rapoarte specifice, ce pot avea alti parametri, in functie de modul de utilizare al scarilor si de tipurile de constructii.

Astfel, putem avea scari cu inaltimea contratreptei mai mare sau mai mica. De exemplu, pentru gradinite, putem cobori la o cota de 15cm, iar pentru constructiile industriale, sa urcam dimensiunea catre 19-20cm.

Rampele si scarile cu panta redusa sunt folosite, in general, la exterior, pentru accesul in cladiri, sau la interior, unde este necesar accesul persoanelor cu handicap locomotor. Trebuie sa avem in vedere ca, odata cu scaderea pantei, avem nevoie de un spatiu mult mai mare si acest lucru nu este intotdeauna posibil, cel putin la interior.

Scarile uzuale au o inclinatie de aproximativ 20° si pot ajunge pana la max. 45°, cu amendamentul ca inclinatia optima pentru scari, indiferent de domeniul de utilizare si de materialul din care este realizata, este de aproximativ 30-35°.

Scarile abrupte au, in mod uzual, o inclinatie de aproximativ 60 – 65 ° si sunt, de obicei, folosite pentru accesul in spatii tehnice sau in spatii industriale. Se pot folosi, de asemenea, si in domeniul rezidential, pentru scari de acces catre pod, fiind vorba de zone cu trafic ocazional, in acest caz, fiind foarte incomode.

Latimea rampelor

Aceasta reprezinta un factor important atunci cand scara este deservita de mai multe persoane sau cand este utilizata pentru a facilita accesul diverselor volume de transport intre doua zone, inclusiv obiecte de mobilier, aparatura etc. Daca nu tinem cont de latimea minima a unei scari, ajungem, inevitabil, la imposibilitatea de a manipula diverse obiecte voluminoase sau chiar la inghesuiala pe scara. Latimea rampei reprezinta spatiul de circulatie intre perete si balustrada sau cel dintre doua balustrade. Dimensiunea depinde de tipul de cladire si de numarul de niveluri al cladirii, latimea minima fiind de 0,9m iar cea maxima de circa 1,5m.

La podeste, este de evitat prevederea unor usi de acces care sa impiedice circulatia sau sa aglomereze scara.

Balustrada, mana curenta si parapetul

Balustrada are rol de protectie (previne caderea in gol). Inaltimea de siguranta a balustradei este cuprinsa intre 80cm si 110cm, in functie de tipul constructiei, numarul de etaje deservite etc. Parapetul si balustrada pot fi realizate din zidarie, lemn sau metal, cu inchideri din sticla, lemn sau materiale plastice etc. Balustrii (elementele verticale de rezistenta si sprijin pentru celelalte parti) trebuie pozitionati astfel incat sa impiedice alunecarea accidentala printre acestia.

Mana curenta este un element constructiv care inchide partea superioara a parapetului sau balustradei si care se pozitioneaza pe peretele ce delimiteaza scara. Rolul ei este pentru facilitatea sprijinului la urcare sau coborare. Este esential ca forma si materialul din care este realizata sau stratul de finisare al acesteia sa impiedice alunecarea mainii pentru a permite prinderea usoara. Amplasarea balustradelor si mainilor curente se poate realiza pe partea de gol a scarilor, pe partea de perete si, eventual, pe mijlocul scarilor, acolo unde latimea acestora este semnificativa (mai mare de 2-2,5m).

Treptele

Constituie suprafetele orizontale, care permit pasirea si urcarea pe verticala. Treapta poate fi reprezentata de ansamblul „treapta si contratreapta” sau doar din „treapta”, daca contratreapta nu este prevazuta. Dimensiunea acestor trepte trebuie sa fie identica pe toata lungimea rampei. Este recomandat ca numarul maxim de trepte ale unei rampe (intre doua podeste) sa fie nu mai mare de 16 pentru cladiri rezidentiale si de maximum 18 trepte pentru cladiri industriale. Treptele pot fi realizate din beton armat, metal, lemn, sticla.

Accesorii pentru trepte si scari

Pentru finisarea treptelor si a scarilor avem la dispozitie diferite tipuri de profile, plinte si elemente decorative. Cele mai importante sunt profilele de cant, care permit finisarea muchiei treptei, conferind rezistenta in timp, dar si realizarea unor zone antiderapante, care impiedica alunecarea pe trepte. Acestea sunt realizate, de regula, din aluminiu, metal sau PVC, in diferite nuante. Profilele antiderapante se pot achizitiona separat, fiind realizate din cauciuc si putand fi montate pe orice tip de treapta, daca nu exista din construcţie sau daca nu avem un loc special prevazut din fabricatie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arta designului pentru scarile de interior Arta designului pentru scarile de interior
Recomandare Misiunea Casa: Comanda trepte de la magazinul de trepte Recomandare Misiunea Casa: Comanda trepte de la magazinul de trepte
Plachezi o scara interioara? Foloseste platforma unde toata lumea are de castigat Plachezi o scara interioara? Foloseste platforma unde toata lumea are de castigat
Metal sau beton? Ce structura este cea mai potrivita pentru scara interioara Metal sau beton? Ce structura este cea mai potrivita pentru scara interioara
Materiale utilizate la scari Materiale utilizate la scari
Cum construim corect o scara – partea 1 Cum construim corect o scara – partea 1

Vezi mai multe articole