on

Cum cureti vopseaua de pe lemn

14 iunie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand iti renovezi casa, apar situatii in care esti nevoit sa indepartezi vopseaua veche de pe o suprafata din lemn. Poate ca este vorba despre reconditionarea usilor, tocurilor, meselor si scaunelor, dulapurilor si ferestrelor. Nu iti doresti sa le inlocuiesti cu totul, ci doar sa le reimprospatezi aspectul. Doar ca nu-ti doresti sa aplici un strat nou de vopsea peste cel vechi, ci sa cureti in prealabil vopseaua cea vechi de pe obiectul din lemn, si apoi sa aplici o vopsea noua.

Caldura distruge stratul de vopsea asa ca, pentru a “da jos” vechea vopsea, poti sa folosesti un arzator sau o suflanta cu aer cald. Tine suflanta la o distanta de 10 centimetri de stratul de vopsea. Dupa cateva secunde, vopseaua incepe sa se umfle si sa se desprinda. Ia apoi o racleta sau spaclu si razuieste vopseaua arsa. Atentie, suflanta se incinge foarte tare asa ca, atunci cand nu o mai folosesti, aseaz-o pe un suport termoizolant. Foloseste apoi o perie de sarma pentru a indeparta toate resturile de vopsea, dupa care finiseaza suprafata lemnoasa cu un smirghel.

O alta varianta de indepartare a vopselei este sa folosesti un decapant lichid sau pasta. Decapantul inmoaie vopseaua, astfel incat sa poata fi rasa in totalitate. Decapantul lichid este folosit pentru straturi subtiri si curate, iar cel pasta pentru indepartarea straturilor foarte groase de vopsea. Decapantul trebuie aplicat pe zone mici, ca sa poti sa indepartezi vopseaua cu o racleta, inainte sa se usuce.

Cea de-a treia metoda de curatare a vopselei de pe lemn este slefuirea. Pentru suprafete mari va trebui sa folosesti o masina speciala care sa faca acest lucru, pentru zonele mici o poti face manual. Atentie, in cazul unei piese de mobilier deosebite, slefuirea nu este recomandata.

Si inca ceva. Slefuirea este recomandata doar in cazul suprafetelor foarte dure, in toate celelalte cazuri fiind recomandat decapantul.

Pentru zonele curbate si greu accesibile, precum si pentru vopseaua din jurul fisurilor, trebuie sa folosesti diluanti chimici. Lasa diluantul sa actioneze aproximativ 20 de minute, apoi curata cat de mult poti si repeta procesul pana cand reusesti sa indepartezi si ultima urma de vopsea.

In concluzie, alege metoda potrivita de indepartare a vopselei de pe lemn in functie de tipul si caracteristicile obiectului, dar si de planeitatea si curburile suprafetei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

DIY - Lucruri dragute din obiecte vechi DIY - Lucruri dragute din obiecte vechi
Este necesar un curs de Project Management pentru constructii in regie proprie? Este necesar un curs de Project Management pentru constructii in regie proprie?
Construirea unui foisor Construirea unui foisor
Caramida aparenta, un finisaj rafinat Caramida aparenta, un finisaj rafinat
Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta
Gresia e baza si preturile mici sunt mereu binevenite Gresia e baza si preturile mici sunt mereu binevenite

Vezi mai multe articole