Inca din cele mai stravechi timpuri, oamenii au cautat diverse metode de conservare a fructelor si legumelor, astfel incat sa le poata pastra si consuma mult timp dupa ce le-au cules. Cea mai veche metoda de conservare a fructelor si legumelor o constituie uscarea acestora la soare. Apoi, tehnica uscarii fructelor s-a dezvoltat prin utilizarea caldurii artificiale, obtinuta prin arderea lemnelor in cuptoare. Fructele si legumele uscate erau pastrate in podurile caselor, in cosuri de rachita suspendate sau pe scanduri de lemn acoperite cu hartie sau panza de iuta.
Ulterior, omul a creat aparate speciale care deshidrateaza fructele si legumele mult mai repede, la temperatura dorita si intr-un interval de timp prestabilit, fara sa mai depinda de capriciile soarelui. Astfel, deshidratarea fructelor si a legumelor cu un astfel de aparat se poate realiza in orice anotimp, la ora ora din zi si din noapte.
Care fructe, legume si plante se preteaza cel mai bine deshidratarii
Fructe: prune, cirese, visine, zmeura, mure, afine, caise, capsuni;
Legume: rosii, ardei, vinete;
Plante: busuioc, cimbru, marar, patrunjel, leustean, tarhon, urzici si chiar petale si boboci de trandafir.
Cum se realizeaza deshidratarea fructelor si a legumelor
- Achizitionezi un deshidrator si il amplasezi intr-o incapere aerisita;
- Alegi fructele si legumele pe care vrei sa le deshidratezi. Acestea trebuie sa fie coapte, dar nu rascoapte, pe punctul de a se strica. Spala-le bine si, daca sunt zemoase, taie-le in bucati cat mai mici sau felii subtiri.
- Pregateste amestecul de condimente specifice fructelor (scortisoara, cuisoare si ienibahar) sau legumelor (busuioc, cimbru, menta, leustean, boia dulce, sare, piper).
- Seteaza timer-ul si temperatura deshidratorului.
- Dupa ce fructele si legumele au fost deshidratate, depoziteaza-le in pungi de hartie, cutii de carton, pungi vidate sau borcane, dupa caz.
Daca nu doresti sa dai aproximativ 1.500 lei pe un deshidrator cu timer, poti deshidrata fructele si legumele si la cuptor, insa trebuie sa supraveghezi riguros procesul. Asezi o hartie de copt pe tava sau gratarul cuptorului, setezi temperatura la 90de grade Celsius si o micsorezi pe masura ce fructele se deshidrateaza. Fructe trebuie lasata la cuptor o ora, timp in care verifici daca exista fructe care s-au deshidratat deja. Este necesar sa repeti aceasta operatiune la fiecare 20 minute, pana cand fructele nu mai au suc.
Sursa foto: preservedhome.com
Comentarii
Nu exista comentarii.