on

Cum evaluam nivelul de risc al instalatiei electrice

18 noiembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Furnizorii de servicii în domeniul energiei se confruntă zilnic cu riscuri. Dar evaluările care vizează instalațiile electrice, atunci când sunt efectuate corect, pot ajuta la reducerea riscului general.

O evaluare a riscurilor instalației electrice este o procedură care îi ajută pe electricieni să identifice pericolele, să evalueze riscurile și să implementeze controale de risc înainte de a începe activitatea pe șantier. În timpul evaluării, un electrician trebuie să cântărească probabilitatea unui eveniment electric și severitatea unei potențiale situații de risc.

NFPA 70E, standardul de siguranță la locul de muncă care necesită această evaluare a riscurilor, nu detaliază o procedură specifică. În schimb, trece în revistă elementele necesare unei evaluări a riscurilor pentru instalațiile electrice. Depinde de angajator să stabilească și să actualizeze continuu planul real care urmează să fie pus în practică.

Nu mi se poate întâmpla asta tocmai mie. Sunt în siguranță..." În timp ce furnizorii de servicii se pot simți încrezători când lucrează cu echipamente electrice, riscurile potențiale ale lucrării, inclusiv șocurile și arcul electric, necesită precauții suplimentare.

În multe cazuri, practicile sigure de lucru pentru electricieni, cum ar fi efectuarea unei evaluări a riscurilor pentru circuite și alte instalații electrice, pot ajuta specialiștii să evite atât evenimentele legate de apariția șocurilor electrice, cât și de arc.

Probabilitatea de apariție a unui fenomen electric variază în funcție de specificul operațiunii efectuate. Un exemplu banal - există o șansă mai mare de apariție a unui eveniment electric atunci când se efectuează testarea tensiunii pe conductori sub tensiune, decât atunci când se acționează un mâner de întrerupător.

Starea echipamentului este, de asemenea, un factor care poate afecta probabilitatea apariției unui fenomen electric, mai ales dacă acesta este evaluat sau întreținut incorect.

Din acest motiv, documentele de întreținere a echipamentelor și orice informații relevante pentru siguranță sunt absolut necesare pentru electricieni.

Cum determinați energia incidentă? Energia incidentă este cantitatea de energie generată în momentul producerii unui arc electric. Electricienii pot estima această energie folosind caracteristicile de circuit din documentația echipamentelor, cum ar fi timpul de reactie al echipamentului de protecție din amonte și curentul de defect maxim estimat. Odată ce nivelul de energie incidentă este cunoscut, echipamentul ar trebui să fie marcat conform cerințelor standardului NFPA 70E, paragraful 130.5(D), astfel încât personalul de mentenanță să poată identifica rapid nivelul de energie incident în timpul operatiilor de întreținere.

După evaluarea probabilității de apariție și a gravității unei potențiale situații de risc, este timpul pentru implementarea unor măsuri de diminuare a riscurilor. Acestea includ:

• Eliminarea temporară a pericolului pentru a stabili condiții de lucru sigure din punct de vedere electric (cum ar fi decuplarea din amonte a instalației).

• Înlocuirea unor echipamente cu altele mai puțin periculoase, cum ar fi folosirea de scule mecanice sau care funcționează cu baterii, în loc de cele cu cablu și ștecher.

• Alegerea unor opțiuni care reduc automat riscul, inclusiv protecția diferențială și/sau barierele fizice.

• Avertizarea oamenilor cu privire la pericol prin instalarea de semne permanente sau temporare, panouri, etichete, semnale luminoase de avertizare, etc.

• Instruirea personalului prin participarea la cursuri, obținerea de permise și atestate, precum și clarificarea procedurilor de lucru.

• Dotarea personalului cu echipamente de protecție individuală, precum instrumente izolate, îmbrăcăminte și mănuși, care să fie disponibile rapid în situații de risc.

Aceste evaluări ale riscurilor vor varia în funcție de șantier și de lucrările efectuate.

Pentru a crește siguranța interventiilor în instalatiile electrice, electricienii trebuie să fie capabili să recunoască pericolele asociate cu energia electrică și apoi să ia măsurile de precauție necesare pentru a le evita. Evaluarea riscurilor unei instalații electrice este un instrument important în acest sens.

Pentru instruire suplimentară privind îmbunătățirea siguranței la locul de muncă, accesați portalul personalizat mySchneider.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Curentul electric Curentul electric
Generator de curent electric - benzina sau diesel Generator de curent electric - benzina sau diesel
Avantajele si dezavantajele sigurantelor automate Avantajele si dezavantajele sigurantelor automate
Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta? Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta?
Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata Piata de energie electrica a devenit complet liberalizata
Combate focul cu tehnologia: o abordare eficienta a prevenirii incendiilor Combate focul cu tehnologia: o abordare eficienta a prevenirii incendiilor

Vezi mai multe articole