Casa veche

Cum facem o casa veche mai sigura: sanatate si siguranta

28 mai, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele vechi pot fi incantatoare, avand ceva aparte. Insa daca acestea nu sunt intretinute corect, pot pune probleme serioase de sanatate si siguranta. Sa vedem cum facem o casa veche mai sigura.

Casele construite astazi trebuie sa “adere” la coduri de siguranta si sanatate stricte. Casele vechi, in timp ce adera la mult sarm si caracter, sunt mult mai predispuse la a avea probleme de siguranta – potentiale probleme care variaza de la vopseluri cu plumb si azbest, pana la probleme ale instalatiei electrice si scari subrede.

Pericolele vopselurilor cu plumb si azbestului in casele vechi
Anumite materiale folosite pentru constructia sau renovarea caselor vechi nu mai sunt folosite astazi din cauza problemelor de siguranta asociate cu ele. Prin acestea se numara:

• Azbestul. Azbestul a fost folosit in izolare, vopseluri texturate, gresie, carton in case vechi pentru a le face rezistente la incendii. Insa cand acesta ajunge in aer, particulele pot fi inhalate si se pot acumula in plamani, ducand la cancer pulmonar sau mezoteliom. Din moment ce materialele ce contin azbest nu sunt periculoase atunci cand sunt in stare buna, cea mai buna alegere este sa le lasam in pace. Dar daca renovam, o idee buna este sa ne documentam temeinic pentru a vedea cum acestea pot fi indepartate in mod corespunzator.

• Vopseua cu plumb. Vopseaua pe baza de plumb a fost, la un moment dat, extrem de comuna in decorarea caselor, insa astazi se stie foarte bine ca partiulele mici de plumb pot cauza probleme grave de sanatate, precum afectarea creierului, a sistemului nervos, celulelor sanguine si a rinichilor.

Expunerea la nivele ridicate de plumb poate duce la convulsii, coma si chiar moarte. Daca locuinta in care traiesti a fost construita inainte de 1960, este o probabilitate mare de a contine vopseluri pe baza de plumb.
Desi in Romania nu exista experti pe aceste probleme la fiecare colt de strada, putem apela la medici, profesionisti din unitati sanitare si de igiena.
Daca iei in considerare achizitionarea unei case vechi, ar trebui sa determini in primul rand daca azbestul sau plumbul sunt o problema, mai ales daca planuiesti sa renovezi casa.

Pericolul unui incendiu in case vechi
O alta potentiala problema care poate tine o casa veche departe de a fi una sigura este o instalatie electrica necorespunzatoare. In timp ce acestea nu aveau probleme cu furnizarea de energie in trecut, acum cererea de curent electric pentru o locuinta este din ce in ce mai mare. Acest lucru poate duce la incendii cu origine electrica – de fapt, incendiile electrice pot aparea de 3 ori mai des in case care sunt mai vechi de 40 ani, in comparatie cu casele care au doar intre 11 si 20 ani vechime.

Semne ca sistemul electric al casei tale este “depasit”:
• Intrerupatoarele electrice cedeaza des
• Sigurantele trebuie inlocuinte frecvent
• Lumina este slaba
• Ai vazut scantei in sistemul electric
• Exista sunete neobisnuite care provin din sistemul electric, precum zumzaitul sau sfaraitul
• Simti un miros de arsura, care poate exista ca rezultat al unui fir incins in perete
• Te-ai curentat usor din cauza sistemului electric

Daca suspectezi ca sistemul electric al locuintei tale este depasit, cheama un electrician profesionist sa il inspecteze. Este extrem de important acest aspect atunci cand vrei sa cumperi o casa veche – din moment ce actualizarea sistemului electric este costisitoare si poate afecta sever decizia.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tu dezinfectezi sau doar cureti pardoselile? Afla care sunt pasii corecti. Tu dezinfectezi sau doar cureti pardoselile? Afla care sunt pasii corecti.
Sansa ca prosopul tau sa nu contina bacterii e asemanatoare cu cea a castigului la pariuri Sansa ca prosopul tau sa nu contina bacterii e asemanatoare cu cea a castigului la pariuri
Cu ce se curata siliconul? Cu ce se curata siliconul?
Sanatatea casei: cum depozitam pesticidele si cum le debarasam corect Sanatatea casei: cum depozitam pesticidele si cum le debarasam corect
Cum ne protejam de virusul COVID-19 Cum ne protejam de virusul COVID-19
Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre

Vezi mai multe articole