Cum finisam corect peretii?

07 februarie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Utilizatorii Forumului Misiunea Casa ne-au atras atenția cu această discuție interesantă, despre cantitatea de glet necesară amenajării unei încăperi. 

 

Cum se întâmplă deseori, o primă întrebare - care se referă la numărul de saci de glet necesari unei amenajări, dă naștere unei discuții interesante, pentru că întrebările voastre au nevoie de răspunsuri personalizate. De exemplu:

 
 
Care e diferența dintre gletul de egalizare și gletul de finisare?
 
E cunoscut faptul că gletul de egalizare și gletul de finisare au compoziții chimice similare, cu un amestec de ciment, nisip și aditivi. Cu toate acestea, există diferențe între cele două tipuri de glet, care se reflectă în compoziția chimică și în proprietățile lor.

Gletul de egalizare are o consistență mai groasă și mai puternică, astfel încât să poată acoperi și nivela imperfecțiuni mari ale pereților sau tavanului. De obicei, gletul de egalizare conține un procent mai mare de ciment și mai puțin nisip, astfel încât să poată susține greutatea și să aibă o durabilitate mai mare.

Gletul de finisare, pe de altă parte, are o consistență mai fină și mai ușoară, care se aplică pe stratul de glet de egalizare. Acesta poate conține un procent mai mare de nisip, care ajută la îmbunătățirea aspectului și uniformității suprafeței. Gletul de finisare poate fi, de asemenea, mai ușor de lucrat și poate fi modelat într-o varietate de forme și texturi.

Să reținem această diferență principală între cele două: compoziția chimică a gletului de egalizare se concentrează pe a oferi putere și durabilitate, în timp ce compoziția chimică a gletului de finisare se concentrează pe a oferi aspect și uniformitate. 
 
Glet de egalizare sau glet de finisare?
 
 
Doriti sa aveti pereti perfect drepti de un alb imaculat?
 
Echipa Misiunea Casa va dezvaluie cateva din secretele amenajarilor de calitate!
 
AMORSAREA
 
Pentru amorsare este preferabil sa folositi un grund de profunzime fara solvent, realizat pe baza de rasini sintetice. Acesta este recomandat pentru amorsarea  suprafetelor critice, inainte de aplicarea placarilor, a acoperirilor, chiar si in cazul sapelor autonivelante.
Grundul are rolul de a intari stratul suport si de a reduce absorbtia. Inainte de continuarea operatiunilor, suprafata grunduita trebuie verificata in privinta rezistentei la zgariere. Daca nu s-a obtinut aceasta caracteristica, grunduirea se va repetata. 
 
APLICARE GLET DE UMPLERE
 
Dupa ce ne-am asigurat ca amorsa rezista la zgariere, putem trece la finisarea cu glet. Prepararea materialului se face intotdeauna cu ajutorul unui mixer electric evitandu-se in acest mod formarea de aglomerari in masa materialului. Gletul se aplica uniform pe suport cu ajutorul unui fier de glet.
De obicei gletul de umplere se foloseste pentru acoperirea denivelarilor intre 1 si 10 mm si obtinerea unor suprafete perfect netede. De asemenea, acest glet se mai poate folosi pentru fixarea coltarelor din aluminiu sau pentru finisarea constructiilor din gips carton. Dupa uscare, suprafata poate fi slefuita cu glass papier astfel incat urmatorul strat sa adere mult mai usor la suport.
 
APLICARE STRATULUI AL DOILEA DE GLET
 
Urmeaza aplicarea unui strat de glet pentru finisaje fine care se aplica intr-un strat subtire de max 3 mm. Il puteti folosi pentru obtinerea unor suprafete netede pe pereti si plafoane in interiorul cladirilor si asigura un finisaj de mare calitate. Timpul de punere in opera este de 48 de ore. Gletul se aplica la temperaturi cuprinse intre 5 si 30 de grade Celsius, iar timpul de uscare este de aproximativ o zi pentru un strat de 1 mm.
 
APLICARE VOPSEA
 
Ultimul strat de finisaj il veti realiza prin aplicarea unei vopsele lavabile. Pentru o acoperire uniforma, aplicati vopseaua cu ajutorul unui trafalete de blana. Daca doriti ca acest ultim strat de finisaj sa reziste in timp, puteti aplica vopseaua in doua straturi.
 
 
 
   

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Constructii cu caramizi din sticla Constructii cu caramizi din sticla
Baitul - aspectul firesc al lemnului Baitul - aspectul firesc al lemnului
ZUGRAVITUL – pasii pe care sa-i urmezi ZUGRAVITUL – pasii pe care sa-i urmezi
Despre DIY si modul in care poti darui din experienta ta Despre DIY si modul in care poti darui din experienta ta
Cum se zugraveste cu vopsea lavabila? Cum se zugraveste cu vopsea lavabila?
Construirea unui foisor Construirea unui foisor

Vezi mai multe articole