on

Cum indepartezi mucegaiul din baie

12 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructiile, indiferent ca sunt vechi sau noi, pot fi afectate de diverse probleme structurale. Una dintre problemele cel mai des intalnite este cea legata de calitatea aerului interior, de condens, mucegai si de igrasie. Efectul vizibil si greu de inlaturat al problemelor legate de condens si igrasie este aparitia mucegaiului pe suprafetele interioare, pe tavan, pe pereti sau pe zonele din spatele mobilierului. In cazul in care exista o umiditate permanenta la valori ridicate, ciuperca va germina. Cauzele pot fi diverse si pot fi impartite in doua categorii - una tine de proiectarea si realizarea constructiei, iar cealalta de activitatile desfasurate de locatari in locuinta.

Mucegaiul, pe langa faptul ca este inestetic, poate afecta si sanatatea locatarilor. El se dezvolta foarte rapid din sporii ciupercilor care isi gasesc un mediu propice pentru dezvoltare si se manifesta sub forma unor pete negre, care se instaleaza pe pereti sau mobilier.

Mucegaiul apare cel mai des in baile in care nu este prezenta o sursa de aerisire. Intr-o incapere unde umiditatea depaseste 80% probabilitatea aparitiei mucegaiului creste. Pe langa umiditatea din interior, cea din exterior este la fel de daunatoare, iar folosirea materialelor improprii de constructie, lipsa igienei si a intretinerii spatiilor pot cauza si ele instalarea mucegaiului.

Preventie inainte de toate

Este mult mai usor sa previi, decat sa repari, de aceea iti recomandam sa indepartezi cauzele dezvoltarii mucegaiului prin cativa pasi simpli.

Aeriseste si ventileaza baia pe cat de des posibil, inclusiv iarna, tine geamul deschis, sterge picaturile de apa de pe faianta, gresie si mobilier, evita formarea aburului si instaleaza un dezumidificator pentru a scapa de abur, renunta la covorasele decorative care retin apa si amenajeaza-ti un colt cu plante care absorb umiditatea (iedera, feriga s.a.). Curata cat mai des si cat mai bine. Praful este locul ideal in care se pot ascunde sporii ciupercilor si mucegaiurilor. In acest mod, nu numai ca vei mentine igiena si vei crea o ambianta placuta in baia ta, dar vei evita si instalarea factorilor propice de dezvoltare a mucegaiului.

Cum indepartezi mucegaiul din baie?

In cazul in care mucegaiul si-a facut deja aparitia, iti recomandam sa verifici mai intai instalatia sanitara si sa o repari daca este necesar. De asemenea, nu uita sa aerisesti cat mai des incaperea pentru a preveni extinderea mucegaiului.

Cea mai la indemana rezolvare o constituie produsele din comert, special gandite pentru eliminarea eficienta a mucegaiului, murdariei si a bacteriilor de pe suprafetele interioare si exterioare. Dar poti indeparta mucegaiul folosind cateva solutii preparate chiar de tine cu produse pe care le ai deja in casa.

Poti folosi amoniac pentru a curata suprafata afecta, este necesar sa aplici solutia si sa o lasi sa actioneze intre 1 si 2 ore, timp in care geamurile sunt deschise) si mai apoi sterge suprafata cu o carpa uscata. Desi boraxul este folosit si ca insecticide natural, el poate fi utilizat si ca substanta de curatare. Dar inainte de a a aplica solutia de perete si de a freca cu o perie zona afectata de mucegai, este necesar sa aspiri mucegaiul de pe perete, cu ajutorul unui aspirator cu filtre. Nu freca tare, nu-ti doresti sa imprastii sporii in alte zone din casa. Dupa aceasta operatiune, sterge suprafata cu o carpa.

Bicarbonat si inalbitor - amesteca intr-un recipient o ceasca de bicarbonat de sodiu, o lingurita de sapun lichid, adauga o parte de solutie de inalbitor si doua parti de apa. Apoi, solutia astfel preparata o torni intr-o sticla cu pulverizator si o aplici pe zona afectata de mucegai. Asteapta sa se usuce, repeta aceasta operatiune, apoi sterge suprafata cu o carpa.

Otet si apa - amesteca otetul cu apa. Peretele se stropeste cu aceasta solutie si se lasa sa actioneze timp de cateva ore. Ulterior, se freaca cu o perie sau o carpa umeda. Este dovedit ca otetul are puterea de a distruge peste 80% din sporii de mucegai, alaturi de ei fiind sacrificati si virusii si bacteriile. Acestei solutii ii poti adauga si bicarbonat de sodiu, un dezinfectant natural bland, care distruge mucegaiul fara a lasa in urma sa un miros neplacut.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Solutii naturale care tin paianjenii la distanta Solutii naturale care tin paianjenii la distanta
Alergie la praf? Metode de diminuare a prafului din casa Alergie la praf? Metode de diminuare a prafului din casa
Cum scapam de gandacii de bucatarie Cum scapam de gandacii de bucatarie
Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere
Igienizarea apartamentului Igienizarea apartamentului
De ce este important sa curatam cosul de fum? De ce este important sa curatam cosul de fum?

Vezi mai multe articole