Cum iti alegi designerul?

28 iunie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am recomandat mereu ca macar pentru unele etape din procesul de amenajare a locuintelor sa apelati la sfatul unor oameni de specialitate, motivand adesea prin avantajele pe care o astfel de colaborare le poate aduce. Dar nu am pomenit niciodata despre cum poti alege un designer.
 Termenul de designer la noi in tara este unul relativ nou. Atributiile designerului sunt clare si cunoscute. Responsabilitatile pe care le preia el la acceptarea unei lucrari depind mereu de conditiile impuse de fiecare caz in parte: in ce stadiu preia lucrarea, daca se face angajarea lui cu tot cu urmarire de santier sau numai pentru proiect, daca pe langa latura de design arhitectural si finisaje se includ si mobilarea si decoratiunile etc. Dar pentru ca in general oamenii din acest domeniu nu beneficiaza oficial de publicitate, gasirea si alegerea designerului constituie la noi o problema. Aici reclama se face “din gura in gura”, prin cunostinte, prin recomandari.
Putini sunt designerii care se fac cunoscuti prin mass-media (prin colaborari cu diverse emisiuni sau reviste de specialitate) si adesea se intampla ca ei sa nu fie cele mai reprezentative exemple in bransa. Reputatia este de foarte multe ori castigata prin relatii, noroc sau tupeu. Pe baza unui simt artistic primar, cu o multime de contacte in domeniu si o informare permanenta in privinta noutatilor lansate anual pe plan mondial, astazi te poti numi designer.
 Pregatirea
Pentru ca scoala de design din Romania este una nou infiintata si nesigura inca, este irelevant sa crezi ca valoarea unui astfel de om este data de studiile pe care le-a urmat. Variantele de scolarizare in domeniu sunt putine aici. Ca invatamant de stat, dupa colegiul de trei ani de Arhitectura de Interior si Mobilier din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, a urmat infiintarea sectiei de Design Interior de 5 ani in cadrul aceleiasi institutii. Ca varianta de scoala particulara exista un curs in cadrul Institutului European de Cursuri prin Corespondenta (EUROCOR) care nu necesita o pregatire anterioara, intrucat toate subiectele lectiilor sunt concepute si prezentate intr-un mod accesibil, studiul nefiind conditionat de anumite cunostinte prealabile sau de reorganizarea radicala a timpului liber.
 
Tinerii designeri care doresc o aprofundare a cunostintelor sau o familiarizare cu ceea ce inseamna designul pe plan international au la dispozitie si varianta urmarii unor mastere (de un an sau 6 luni) sau cursuri de vara de o luna la marile scoli de design din lume, cum ar fi Instituto Europeo di Design de la Milano. Designeri de interior se pot numi, de asemenea, si absolventii de Arte Plastice, care sub impulsul simtului artistic cultivat in anii de scoala, isi pot permite sa se aplece asupra acestei laturi a artelor frumoase. Nu se poate face design fara notiuni de ergonomie, vedere in spatiu si sensibilitate artistica. Dar peste toate astea, informarea este esentiala. Astfel, designerii se impart in mai multe categorii. Sunt arhitecti care si-au asumat si rolul de designer, fara a fi capabili insa sa dea amenajarii finetea si caldura unui camin adevarat. Sunt designeri cu multa experienta, cu portofoliu de prestigiu, dar cu mijloace reduse de lipsa de mobilitate a varstei, care ajung sa se repete lamentabil in majoritatea cazurilor.
 
Sunt de asemenea designeri care exceleaza in alegerea completa a decoratiunilor (culori, textile, corpuri de iluminat etc.), dar care sunt complet lipsiti de curaj atunci cand vine vorba de design arhitectural. De aceea, atunci cand cereti recomandari, ganditi-va care e latura voastra vulnerabila si care sunt asteptarile pe care le veti avea de la omul pe care il angajati sa va amenajeze spatiul de locuit. Vreti design spectaculos? Vreti casa cuminte, eleganta si confortabila? Vreti sa va mandriti cu numele designerului? Vreti orice, doar sa scapati odata? Acum aveti posibilitatea de a alege designerul in functie de propriile exigente.
 Tot designeri
Mai exista si o categorie de oameni fara nici un fel de studii in domeniu, dar care au lucrat in magazinele de amenajari interioare pentru multi ani si care au deprins toate calitatile pe care un adevarat designer trebuie sa le aiba. Trecand prin toate etapele, cultivand simtul estetic si dezlegand toate incurcaturile legate de partea tehnica a amenajarilor, concep solutii neimaginate de cei mai constiinciosi dintre absolventii scolilor de design.
 
Sfat
Dar pentru ca in general oamenii din acest domeniu nu beneficiaza oficial de publicitate, gasirea si alegerea designerului constituie la noi o problema. Aici reclama se face “din gura in gura”, prin prieteni, prin recomandari. Daca nu aveti cunostinte care sa fi lucrat deja cu astfel de specialisti, intrebati constructorii. E imposibil sa nu fi cunoscut cativa designeri pe santiere
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

inSIGN by Noblesse Group International a fost desemnat „Best Interior Design Studio in Romania” inSIGN by Noblesse Group International a fost desemnat „Best Interior Design Studio in Romania”
Stimulente pentru achizitia de locuinte noi prin Prima Casa - 23 Octombrie 2009 Stimulente pentru achizitia de locuinte noi prin Prima Casa - 23 Octombrie 2009
Incepe CONSTRUCT - AMBIENT EXPO – o manifestare de top pentru domeniul constructiilor si amenajarilor interioare Incepe CONSTRUCT - AMBIENT EXPO – o manifestare de top pentru domeniul constructiilor si amenajarilor interioare
Ce faceti cu aparatele cand e pana de curent Ce faceti cu aparatele cand e pana de curent
Romania vs Ungaria: Ce se va intampla cu piata imobiliara dupa aderare? Romania vs Ungaria: Ce se va intampla cu piata imobiliara dupa aderare?
Topul celor mai verzi orase din Europa. Afla pe ce loc este Bucurestiul - 10 Decembrie 2009 Topul celor mai verzi orase din Europa. Afla pe ce loc este Bucurestiul - 10 Decembrie 2009

Vezi mai multe articole