Suma imprumutata ajunge pana la 71.250 euro in cazul constructiei unui bloc prin asociere, iar clientii au la dispozitie doi ani si jumatate pentru finalizarea lucrarilor.
Daca in urma cu doar cateva saptamani niciuna din bancile inscrise in programul Prima Casa nu isi aratase intentia de a finanta si constructia de locuinte, in prezent, numarul celor care au semnat deja o conventie cu Fondul de garantare in acest sens a urcat la 12. Cei care doresc sa construiasca o casa pot apela la Alpha Bank, ATE Bank, BCR, BRD, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Carpatica, CEC Bank, Emporiki Bank, Millennium Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank. In plus, Millennium Bank si Emporiki Bank ofera credite de constructie numai prin programul Prima Casa. Prin oferta clasica, aceste banci acorda imprumuturi doar pentru achizitia de locuinte sau pentru refinantare. Valoarea totala a imprumutului ajunge la 66.500 euro in cazul constructiei, iar daca sapte solicitanti se asociaza, fiecare poate beneficia de un credit de pana la 71.250 euro.
Pentru a participa la program, solicitantii trebuie sa incheie un contract de antrepriza cu o societate de constructii, pe baza caruia se determina necesarul de finantare. Contractul va preciza estimarile de costuri necesare pentru ridicarea locuintei, conform unui deviz estimativ. Din contractul de antrepriza trebuie sa rezulte ca durata realizarii constructiei este de cel mult 18 luni de la data efectuarii primei trageri. Contractul poate fi insa modificat ulterior, in sensul prelungirii termenului cu cel mult 12 luni. In aceasta perioada, clientii beneficiaza de perioada de gratie, in care platesc doar dobanzi si comisioane. Pentru sumele neutilizate din creditul aprobat, banca nu are voie sa perceapa comisioane. Clientii trebuie sa prezinte la banca si dovada constituirii unei garantii de buna executie de 10% din valoarea totala a devizului, sub forma unei scrisori de garantie bancara. Foarte important pentru solicitanti este si momentul in care au obtinut autorizatia de constructie. Pentru a beneficia de finantare prin programul Prima Casa, autorizatia trebuie sa fi fost eliberata dupa data de 22 februarie 2010.
Statul va garanta si credite pentru reabilitarea termica
Recent, guvernul a introdus credite pentru populatie cu garantii de stat. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si cu Ministerul Finantelor Publice au lansat un program similar, pentru a incuraja reabilitarea termica a locuintelor. Fata de programul Prima Casa, unde avansul minim este stabilit la 5%, in cazul reabilitarii, beneficiarii trebuie sa sustina din fonduri proprii cel putin 10% din costuri. Finantarile sunt insa mai ieftine in cazul reabilitarii.
Creditele se vor acorda in lei, pe maxim 5 ani, cu o dobanda calculata in functie de Robor la 3 luni la care se adauga o marja fixa de 1,5% - 2,5% pe an, plus comisionul de gestiune datorat Fondului de Garantare. MDRT va incheia si conventii de subventionare a dobanzii cu bancile participante. Fondurile puse la dispozitie pentru 2010 sunt de 50 milioane euro, de aproximativ 14 ori mai putin decat in cazul programului Prima Casa. Pana acum, doar CEC Bank si-a anuntat intentia de a participa in cadrul acestui nou program prin dezvoltarea unui produs specific.
Sursa: Romania libera
Comentarii
Nu exista comentarii.