on

Cum montam glaful de exterior

23 octombrie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Odata cu montarea ferestrelor si corelat cu executia termo-sistemului pe fatada casei, trebuie sa avem in vedere alegerea si instalarea glafurilor de exterior pentru fiecare fereastra.

De regula, prima operatiune, dupa ridicarea peretilor si acoperirea casei, este montarea ferestrelor. Acestea sunt realizate preponderent cu profile din PVC si pot fi sau nu prevazute cu profil de montare a glafului. Acest profil special se numeste „solbanc”, se monteaza in partea inferioara a tocului ferestrei si asigura spatiul necesar pentru fixarea glafurilor interioare si exterioare, fara a acoperi tocul ferestrei.

Aceasta este varianta recomandata, insa ferestrele pot fi montate si fara a fi prevazut acest profil solbanc. Alegerea apartine fiecaruia, insa trebuie sa tinem cont de acest lucru la comandarea ferestrelor (masuratoare), dar si la alegerea glafurilor exterioare, în special la grosime lor, pentru a pastra spatiul de montaj necesar.

Principalele tipuri de glafuri de exterior folosite sunt confectionate din aluminiu, PVC, tabla vopsita, materiale naturale (granit, travertin), glafuri ceramice sau alte tipuri de materiale compozite (de exemplu, helopal). Indiferent de tipul glafurilor folosite, menirea lor este sa protejeze peretele in zona ferestrei, impotriva patrunderii apei si murdariei. Din punct de vedere constructiv, acestea pot fi prevazute cu elementele de inchidere laterala (capace din plastic), care impiedica deteriorarea tencuielii de pe zidarie, la extremitatile glafurilor de fereastra. De asemenea, este recomandata montarea glafurilor exterioare sub nivelul celor interioare.

In ceea ce priveste montajului, este foarte importanta respectarea unor reguli esentiale, ca un glaf sa realizeze functiile pentru care a fost montat.

Aceste reguli de montare se refera la urmatoarele aspecte:

- Asigurarea unei inclinatii a glafului, de circa 4-5%, pentru a permite evacuarea rapida a apei din precipitatii;
- Montarea glafului sub tocul ferestrei, daca acesta a fost prevazut cu profil solbanc;
- Fixarea cu suruburi autofiletante pe profil sau solbanc (exceptie fac glafurile compozite sau din materiale naturale, care nu au margine pe zona de contact cu fereastra);
- Etansarea cu silicon pe conturul glafului, pe zona de contact cu peretele si tamplaria;
- Capetele glafului se incastreaza in termo-sistem sau tencuiala, pe o lungime de circa 2cm;
- Latimea glafului trebuie sa depaseasca peretele cu minimum 3cm;
- Glaful nu trebuie sa acopere gaurile de drenare a condensului tamplariei.

In cazul in care montajul nu va respecta aceste reguli minime si, posibil, nici pe altele, care tin de specificul fiecărui tip de glaf pentru care optati, exista riscul ca apa sa ajunga in zone in care poate degrada finisajul fatadei sau poate chiar afecta suprafetele interioare. Testarea glafurilor va fi facuta la prima ploaie serioasa, dar noi va dorim sa nu aveti probleme legate de montarea glafurilor exterioare!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

VEKAVARIANT: sistemele de rulouri inteligente de la VEKA VEKAVARIANT: sistemele de rulouri inteligente de la VEKA
Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast Interviu cu Alexandru Stanean - Director General Adjunct al Teraplast
CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal? CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal?
De data asta trebuie sa fie "termopan"! De data asta trebuie sa fie "termopan"!
Amplasarea ferestrelor in golurile de zidarie Amplasarea ferestrelor in golurile de zidarie
Dilema usilor pliante Dilema usilor pliante

Vezi mai multe articole