Eliminarea subventiilor la incalzire va dubla factura la intretinere in aceasta iarna.
Restantele populatiei vor avansa, iar unele regii de termoficare ar putea intra in faliment.
Din ce in ce mai multe persoane vor alege sa se debranseze, iar piata centralelor termice va castiga tot mai mult teren.
Factura pentru caldura se va dubla la iarna, in contextul in care Guvernul a eliminat subventiile pentru incalzire acordate pana acum tuturor persoanelor, indiferent de venit.
Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR), spune ca factura la caldura va fi diferita de la un oras la altul, dupa eliminarea subventiilor. "Cresterea variaza de la localitate la localitate. In Bucuresti, factura se va majora cu 30%, din cauza cresterii tarifului de la 1 august", a declarat acesta, pentru Curierul National.
Presedintele FAPR ne-a mai spus ca masurile luate de Executiv nu vor rezolva nicio problema, ci, "dimpotriva, se vor amplifica cele care exista deja (restante etc.) si vor aparea altele (falimentul marilor regii de termoficare)", a explicat Radu Opaina.
Mariana Neamtu, director de marketing la Baxi Romania, este de parere ca factura la intretinere va creste ca urmare a eliminarii subventiilor pe care Guvernul le acorda pentru sustinerea pretului gigacaloriei produse in sistemul centralizat, precum si din cauza imposibilitatii autoritatilor locale de a sustine partea de subventie ce le revine.
De asemenea, diminuarea fondurilor ce acopereau ajutoarele sociale acordate populatiei cu venituri foarte mici va determina cresterea facturii. "Conform informatiilor furnizate de Ministerul Muncii, daca anul trecut s-a platit de la bugetul de stat suma de 1,2 miliarde lei, reprezentand ajutoare sociale pentru caldura, anul acesta, prin introducerea pragurilor de subventionare diferentiate procentual in raport cu veniturile populatiei (pana la pragul de 786 lei pe membru de familie), suma se diminueaza cu 0,5 miliarde de lei ", a spus, pentru Curierul National, Mariana Neamtu.
Directorul de marketing al Baxi a mai afirmat ca, in cazul in care nu ar exista nicio subventie, pretul gigacaloriei ar creste in Constanta cu 205%, ceea ce poate duce pana la o triplare a facturii la intretinere. In ceea ce priveste Bucurestiul, populatia va suporta o majorare cu pana la 87% a pretului gigacaloriei. "Daca pentru un apartament cu doua camere, o familie din Bucuresti cu venituri de peste 786 de lei pe membru de familie platea, in medie, in sezonul rece, circa 300 lei, pentru iarna acestui an va trebui sa aloce un buget minim de 560 de lei", ne-a explicat Neamtu.
Factura va creste cu 60%, in medie
Catalin Draguleanu, director de vanzari al Ariston Thermo Romania, a afirmat ca eliminarea integrala a subventiei, de catre Guvern, cat si imposibilitatea primariilor de a mai aloca un buget pentru subventii, asa cum s-a intamplat in multe orase si in iarna trecuta, va duce in mod cert la majorarea costului gigacaloriei facturate catre populatie. "La nivel national, diferenta dintre costul de productie al gigacaloriei si costul facturat catre populatie ajunge pana la 150%. Aceasta diferenta era subventionata pana acum aproape in mod egal de catre Guvern si autoritatile locale", a declarat acesta, pentru Curierul National, adaugand ca pretul de facturare al gigacaloriei depinde de acum doar de puterea autoritatilor locale de a sustine integral subventia. Din acest motiv, cresterea pretului nu va fi unitara la nivel national. "Preconizam o crestere in medie cu 60% a facturii, estimand ca un avans cu 150% ar deveni chiar imposibil de suportat de catre consumatori", a continuat el.
Anual, bucurestenii vor plati 4.750 lei, pentru trei camere
In Capitala. conform anuntului lansat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, costul gigacaloriei facturat la populatie s-a majorat, incepand cu data de 1 august, cu 37%, de la 124 lei, cu TVA, la 169,8 lei, cu TVA. In aceste conditii, potrivit calculelor estimative realizate de Ariston, bucurestenii vor plati anual, in medie, catre RADET, 3.471 de lei in cazul unui apartament cu doua camere, 4.749 in cazul unuia de trei camere si 6.046 pentru o locuinta de patru camere, in conditiile in care acestea sunt dotate cu contoare si repartitoare. In caz contrar, fara contoare si repartitoare, preturile ar putea ajunge la 4.870 lei pentru doua camere, 6.822 lei pentru trei camere si, respectiv, 8.720 lei pentru patru camere.
Pentru proprietarii apartamentelor dotate cu centrale termice pe gaz, costurile vor fi mai mici cu sume cuprinse intre 2.211 de lei, pentru un apartament cu doua camere si 3.759 de lei, pentru un apartament de patru camere. Spre exemplificare, in cazul unui apartament de trei camere, dotat cu contoare si repartitoare, economiile anuale intre incalzirea cu centrala si incalzirea de la RADET vor fi de circa 1.764 de lei. In cazul unui apartament fara contoare si repartitoare, economiile ajung la 3.837 de lei.
Clujenii vor plati lunar 562 de lei pentru doua camere
In Cluj-Napoca, pentru un apartament cu doua camere, factura la intretinere ar putea ajunge, in decembrie 2011, la 562 lei, in conditiile in care, in aceeasi perioada a anului trecut, costurile la CET pentru un apartament cu contoare si repartitoare ajungeau la 351 lei. Pentru un apartament fara contoare si repartitoare, costurile in 2010 au fost de aproximativ 416 lei, urmand sa ajunga pana la 666 lei in aceasta iarna.
Daca in decembrie 2010 costurile la CET pentru un apartament cu trei camere cu contoare si repartitoare ajungeau la 455 de lei, in luna decembrie a acestui an ar putea ajunge la 728 de lei. Pentru un apartament fara contoare si repartitoare, costurile in 2010 au fost de 494 de lei, urmand sa ajunga la 790 lei in aceasta iarna.
Tot mai multe primarii nu vor avea bani
"Mai mult chiar, situatia ar putea sta mai rau de atat, fiind posibil ca tot mai multe primarii sa nu aiba bugete suficiente pentru a acoperi nici macar cota proprie de subventie. Inca din iarna trecuta
s-a observat acest lucru. In ciuda faptului ca oficial Guvernul a sustinut cota sa din subventie, costul real facturat catre populatie a crescut in anumite orase si pana la aproximativ 60%", a explicat Catalin Draguleanu. Spre exemplu, in Timisoara, costurile incalzirii au crescut cu 40%, in Ploiesti si Braila cu 58%, la Galati cu aproximativ 20%, iar la Craiova cu peste 15%. "In Timisoara, spre exemplu, inca de anul trecut, primariile n-au mai putut sustine cota lor de subventie, iar pretul la gigacaloria facturata catre populatie a crescut cu pana la 40%. Din acest motiv se explica si numarul crescut de debransari", a continuat el.
Sebastian Enache, marketing director al companiei Kober, considera ca gradul de crestere va depinde de nivelul subventiei acordate pana acum, dar si de posibilitatile de acordare in continuare a subventiilor de la nivel local. "In cazurile in care subventiile ar fi eliminate complet (zero subventie de la Guvern si zero subventie de la administratiile locale), cei cu incalzire centralizata vor avea de suportat o crestere a tarifurilor in medie de 45%", a declarat el, pentru Curierul National.
Cererea de centrale termice de apartament va creste
Cresterea pretului pentru incalzire va determina din ce in ce mai multi oameni sa se debranseze si sa aleaga o centrala termica de apartament, companiile din aceasta piata estimand o crestere a cererii pentru astfel de echipamente. Adrian Balsanu, director regional de vanzari, Divizia de Termotehnica, Robert Bosch SRL, considera ca efectul imediat al eliminarii subventiilor va fi unul benefic pentru piata centralelor termice de apartament, dat fiind faptul ca va creste cererea pentru astfel de echipamente.
"Pe termen lung, societatile locale de furnizare a energiei termice vor fi fortate sa investeasca in retehnologizare, daca doresc sa-si continue activitatea. Trendul este clar unul de inlocuire a echipamentelor deja perimate tehnic, dar si al infrastructurii care induce pierderi considerabile ce sunt suportate, in momentul de fata, de catre consumatori. Mai mult, tehnologii noi, cum este de exemplu co-generarea, vor castiga cu siguranta teren", a declarat Balsanu, pentru Curierul National.
In acest context, reprezentantul companiei estimeaza o evolutie pozitiva a pietei. Insa, este posibil ca, in ciuda cresterii cererii, multe proiecte sa nu se concretizeze pana la sfarsitul acestui an, ca urmare a scaderii puterii de cumparare a populatiei, sau, in cazul proiectelor industriale, ca urmare a procedurii anevoioase de achizitie publica, precum si a duratei mari de realizare a proiectelor de retehnologizare si modernizare.
Cele mai multe debransari se fac in septembrie - decembrie
Mariana Neamtu, director de marketing la Baxi Romania considera ca sistemul isi va arata adevarata fata dupa eliminarea subventiilor, afectand veniturile clientilor captivi. "In Romania sunt peste 1,5 milioane de familii care traiesc la discretia sistemului centralizat de incalzire. Conform statisticilor oferite de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, in 2010, numarul de apartamente debransate s-a ridicat la 72.108 in toata tara, inregistrand o crestere procentuala cu 54,81% fata de anul precedent. Pana la finalul lunii iulie 2011, au fost deja inregistrate 16.491 de cereri de debransare, in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului precedent", a explicat aceasta, pentru Curierul National.
Totusi, datele din anii anteriori arata ca aproximativ 80% din numarul de debransari au fost inregistrate in perioada septembrie - decembrie, cand costurile intretinerii devin insuportabile pentru populatie.
Un val masiv de restantieri
"Mai mult, cresterea pretului gigacaloriei va genera un val masiv de restantieri din partea populatiei ce se va afla in imposibilitatea de a-si achita facturile la intretinere. Acest lucru va conduce la sistarea furnizarii agentului termic pentru intreg condominiul, afectand deopotriva si persoanele cu plata la zi", a continuat Mariana Neamtu, adaugand ca masurile anuntate recent de oficialii Guvernului prin eliminarea subventiilor si modificarea grilei de ajutoare sociale vor atrage dupa sine o crestere a pietei de centrale termice individuale.
Prin urmare, aceasta piata ar putea creste in volum cu circa 20-30%. "Din punct de vedere al valorii pietei, nu putem vorbi despre aceeasi tendinta, tinand cont de faptul ca, din cauza puterii scazute de cumparare a populatiei, echipamentele cele mai ieftine, cu putere de 24 kW (destinate apartamentelor), vor avea cea mai mare cautare", ne-a mai spus reprezentantul Baxi.
Piata centralelor ar putea creste cu 35%
Catalin Draguleanu, director de vanzari al Ariston Thermo Romania estimeaza ca si in acest an vom asista la o majorare a pietei locale de profil.
"Discutiile privind posibila eliminare a subventiilor la energia termica au avut un impact pozitiv asupra pietei si in 2010, determinand o crestere cu 35%, de la 100.000, la 135.000 de unitati. Astfel, estimam ca si in acest an vom asista la o majorare a pietei locale de profil, dar o directie mai clara a evolutiei cererii vom avea in urmatoarele doua luni, acestea reprezentand perioada in care se achizitioneaza si instaleaza centrale de apartament", a declarat reprezentantul Ariston, pentru Curierul National.
La inceputul acestui an, compania estima o crestere cu pana la 30% a pietei locale de centrale termice de apartament comparativ cu 2010, pana la 180.000 de unitati vandute.
"Este posibil ca anunturile privind pretul de facturare fara subventie sa vina prea tarziu pentru ca populatia sa mai aiba timp sa se debranseze, situatie in care vor ramane captivi la sistemul centralizat de incalzire in acest an, cresterea urmand a fi resimtita in 2012", a continuat Catalin Draguleanu.
Cresterea debransatilor va fi mai pregnanta in 2012
De asemenea, Sebastian Enache, marketing director al Kober, afirma ca efectul normal ar fi de crestere a vanzarilor de centrale termice in Romania. "Cu toate acestea, cred ca majorarea va fi mai pregnanta in 2012, atunci cand mult mai multi romani se vor debransa de la sistemul centralizat, ca urmare a diferentelor mari in ceea ce priveste costurile si beneficiile obtinute, fata de cei cu centrale termice individuale de apartament", a declarat acesta, pentru Curierul National.
Cat costa instalarea unei centrale termice?
Costul instalarii unei centrale termice depinde de foarte multi factori, cum ar fi existenta sau nu a unei conducte separate de gaz in scara sau la nivelul apartamentului, de structura si marimea apartamentului sau casei, de materialele utilizate (centrala, radiatoare, tevi), sau de zona in care se face instalarea.
"Un cost estimativ al unei astfel de investitii poate sa oscileze intre 4.000 lei si 10.000 lei sau chiar mai mult", ne-a spus Sebastian Enache.
Potrivit directorului de marketing al Ariston Thermo Romania, pretul mediu pentru achizitionarea si instalarea unui sistem propriu si complet (cu radiatoare, teava, accesorii, montaj si costuri de debransare) de incalzire variaza intre 5.500-7.000 de lei si difera in functie de numarul de camere si nivelul de dotare al instalatiei.
Reprezentantul Baxi ne-a explicat faptul ca, pretul pentru o configuratie minima de lucrare termica porneste de la 5.000 de lei, iar pentru un apartament de trei camere pretul se ridica la 5.700 lei. Mariana Neamtu a spus, totodata ca gicacaloria produsa de o centrala termica are un pret mediu de 130-140 de lei (inclusiv amortizarea echipamentului calculata pe o perioada de 8 ani de zile), fata de gigacaloria produsa in sistemul centralizat, care poate ajunge pana la peste 500 de lei.
Adrian Balsanu, reprezentantul Bosch, spune ca, in cazul eliminarii subventiilor, cu siguranta factura pentru incalzire si apa calda menajera va fi mai mica, potrivit calculelor facute de specialisti.
Investitia se amortizeaza in 5 ani
Sebastian Enache a afirmat ca investitia se amortizeaza relativ repede daca luam in calcul pretul probabil care va fi practicat pe gigacalorie pentru apartamentele bransate la sistemul centralizat incepand cu aceasta iarna. "Astfel, daca luam in considerare un pret mediu de 330 lei/gigacalorie la sistemul centralizat fata de 140 lei/ gigacalorie cat este costul de productie pentru o centrala murala noncondens si consideram un consum mediu pentru cinci luni de iarna de 1,3 gigacalorii/luna/apartament rezulta ca o investitie de 6.000 lei se amortizeaza in cinci ani", a explicat directorul de marketing al Kober. El a mai spus ca, daca si pana acum, cand subventiile la incalzire s-au practicat la nivel national, un numar foarte mare de romani au decis sa se debranseze, ajungand ca in unele orase sa nu mai functioneze niciun punct termic, iar in altele gradul de debransare sa depaseasca 50% dupa taierea subventiilor, avantajele montarii unei centrale termice vor fi mult mai evidente si pentru persoanele care au beneficiat de costuri subventionate la intretinere.
Catalin Draguleanu spune ca romanii opteaza pentru achizitia si instalarea unui sistem propriu de incalzire pentru a reduce cheltuielile, dar si pentru a avea controlul costurilor.
"In conditiile anuntului Guvernului prin care se renunta la suportarea subventiilor si se acorda ajutor de incalzire unui segment limitat al populatiei cu venituri mici, investitia intr-o centrala termica devine si mai rentabila iar perioada de amortizare se reduce semnificativ", a afirmat reprezentantul Ariston.
Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a declarat ca pana acum pretul era platit jumatate de catre populatie si jumatate de catre stat, prin subventia data de Guvern si Primarie, iar o parte din populatia saraca era sprijinita, cu ajutoare directe, sa plateasca aceasta jumatate de pret. Acum insa, "guvernul ia toti banii de subventie si muta o parte din ei la ajutoare", a spus acesta, explicand ca lasa primaria si cetatenii sa suporte costurile.
Conform lui, acest lucru inseamna ca pretul la incalzire se poate dubla pentru ca doar primaria nu mai poate acoperi toata subventia.
Sorin Oprescu a mai spus ca Primaria Municipiului Bucuresti va mari sumele date si pentru subventie si pentru ajutoare, insa nu are cum sa acopere total.
"Anul trecut, Primaria a alocat pentru subventie peste 100 de milioane euro, iar anul acesta incercam sa dam mai mult, peste 125 de milioane euro. Dar nu vom putea sa acoperim ce taie guvernul. Nu avem cum", a completat acesta.
Spre deosebire de anul trecut, cand Guvernul a acordat prin Ministerul Administratiei si Internelor o subventie de 350 milioane lei - tuturor, indiferent de venit - si ajutoare de incalzire prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in valoare de 120 de milioane lei, in functie de venit, anul acesta va fi eliminata subventia acordata nediferentiat si va creste valoarea ajutoarelor de incalzire alocate prin bugetul MMFPS la 345 de milioane de lei, potrivit primului-ministru Emil Boc, care a anuntat ca Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece. "O buna parte din subventia pe care Guvernul o dadea generalizat, la toata lumea, se duce la Ministerul Muncii pentru ajutoare de incalzire acordate persoanelor care au venituri mici", a explicat seful Executivului. El a mai spus ca la aceste ajutoare se va adauga subventia acordata de autoritatile locale, care anul trecut s-a cifrat la circa 700 milioane lei.
Ordonanta mai prevede ridicarea plafonului prin adaugarea unei noi categorii de beneficiari: cei cu venituri intre 615 si 786 lei de persoana pe luna. Astfel, va creste numarul beneficiarilor de ajutoare de incalzire de la 200.000 la 320.000 de persoane.
De asemenea, va creste plafonul maxim pentru acordarea de ajutoare de incalzire pentru persoanele singure, la 1082 lei de persoana. Astfel, persoanele singure care au venituri cuprinse intre 786 lei si 1082 lei vor beneficia de o compensare de 10%.
In ceea ce priveste subventia acordata de catre autoritatile locale, aceasta se poate situa intre 0 si 63%.
Cresterea care va trebui suportata luna de luna la factura de incalzire, odata cu eliminarea completa a subventiilor, pentru cateva din principalele orase din tara
Sursa: CurierulNational.ro
Comentarii
Nu exista comentarii.