Fara bani pentru a prelucra pamantul, satenii prefera sa-l vanda oamenilor de afaceri din alte tari, la preturi mici. Anul trecut, numarul de tranzactii catre straini a crescut cu un sfert.
Preturile scazute ale terenurilor din Romania atrag tot mai multi oameni de afaceri straini, iar cele mai cautate sunt terenurile arabile si padurile. Cei mai multi straini care se intereseaza de astfel de proprietati in Romania sunt austriecii si italienii sau fondurile de investitii din aceste tari, potrivit lui Florian Ciubota, manager al agentiei In Land Store, companie imobiliara specializata pe astfel de tranzactii.
"In 2010, in timp ce zona tranzactiilor pe rezidential si office a raportat descresteri dramatice, cea a terenurilor agricole si a padurilor s-a mentinut la un nivel destul de activ, influentata, in mare parte, de achizitiile strainilor care, potrivit datelor noastre, au crescut cu 25% fata de 2009", ne-a spus Florian Ciubota.
Spre exemplu, un investitor german a cumparat, prin asociere cu o companie din Romania, 40 de hectare de padure in judetul Buzau, in zona localitatii Berca, iar in prezent acesta se afla in negocieri cu mai multi locuitori din zona pentru a cumpara aproximativ 100 de hectare de teren agricol pe care doreste sa-l transforme intr-un lot compact, in vederea exploatarii, a precizat managerul In Land Store.
Cu cat se vinde pamantul agricol
De altfel, judetul Buzau este unul dintre cele mai cautate pe segmentul de terenuri agricole, alaturi de Ialomita, Calarasi, Braila si Prahova, daca analizam anunturile postate pe internet de persoanele care doresc sa faca astfel de achizitii.
In judetul Braila, de pilda, in localitatea Visani, un hectar de teren agricol se vinde cu aproximativ 2.100 de euro. Pretul devine negociabil la achizitia unor suprafete mai mari.
In judetul Teleorman, zona Rosiori, pretul pentru un hectar este de aproximativ 1.900 de euro, de asemenea negociabil. In judetul Buzau, preturile variaza intre 1.500 si 2.300 de euro pe hectar, in functie de suprafata cumparata.
"In general, anunturile de vanzare postate in ultimele luni se refera la proprietati cu suprafete care incep de la 50 de hectare si care pot ajunge pana la 500-600 de hectare, comasat", a spus Florian Ciubota. Acesta a mai explicat ca, la suprafetele mari, de sute de hectare, preturile, la negociere, pot cobori si pana la 0,1 euro pe metru patrat de teren arabil.
Lemnul romanesc devine mobila cu brand italian
Karl Venzig reprezinta interesele unui fond austriac de investitii care a achizitionat, pe parcursul anului trecut, aproximativ 500 de hectare de padure in diverse judete ale tarii, in vederea exploatarii lemnului in Italia.
"Concret, prin exploatare controlata, in colaborare cu Romsilva, vom trimite la export lemn destinat fabricarii elementelor de mobilier in unitati din Italia si, in functie de volumul de comenzi, vom proceda la noi achizitii de terenuri in Romania", ne-a spus investitorul austriac.
Unul dintre romanii care a vandut austriecilor cateva hectare de padure este Mircea Savu, din Buzau. El sustine ca imposibilitatea contractarii unui credit pentru asigurarea logisticii si materialelor necesare exploatarii padurii l-a determinat sa aleaga varianta vanzarii, chiar si la un pret mic.
"Evident ca as fi dorit sa demarez o mica afacere de familie, care sa-mi asigure un venit din exploatarea padurii mostenite de la parinti, insa nu am putut primi niciun sprijin de niciunde, iar orice afacere are nevoie de o investitie la inceput", ne-a explicat el.
Agricultura romaneasca, la pamant
In 2010, aproximativ 3 milioane de hectare de teren agricol au ramas necultivate si doar 2 milioane au fost cultivate cu grau. Asta in conditiile in care pretul graului s-a dublat in ultimul an. Efectul unei astfel de situatii este acela ca au crescut importurile si, implicit, preturile, desi teoretic Romania ar putea asigura o mare parte din necesar din exploatarea pamantului.
"In 2010, achizitiile de terenuri agricole si paduri de catre straini au crescut cu 25% fata de 2009."
FLORIAN CIUBOTA, manager In Land Store
ASOCIERE
Pasii pentru vanzarea terenurilor
In cazul suprafetelor mari, vanzatorii cu parcele de pamant vecine formeaza grupuri ce cauta cumparatori postand anunturi on-line sau apeland la serviciile unei agentii imobiliare cu contacte in strainatate. Daca ei gasesc un cumparator strain, reprezentat de un cetatean roman, procedura continua cu pasii caracteristici oricarei tranzactii imobiliare. Concret, fie se achita un avans ca urmare a semnarii unui precontract, fie intreaga suma, daca se incheie direct un act de vanzare- cumparare.
Actele trebuie autentificate de un notar public. In cazul comasarii unor parcele de teren, grupul de vanzatori se constituie intr-o asociatie care isi desemneaza reprezentanti cu drept de semnatura in numele tuturor celorlalti, evitandu-se, astfel, incheierea a zeci de contracte diferite. Astfel, se reduc si costurile tranzactiei.
LEGISLATIE
Strainii au restrictii la cumparare
Potrivit Tratatului de Aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana, semnat in 2005, Romania are posibilitatea sa limiteze achizitia de terenuri agricole si forestiere de catre persoane fizice si juridice din alte tari din spatiul economic european, pentru o perioada de sapte ani de la data aderarii, adica pana in anul 2014. Prin urmare, solutia identificata de investitorii straini este aceea a asocierii cu persoane fizice sau juridice cu cetatenie romana, prin intermediul carora realizeaza achizitiile.
Potrivit Comisiei Europene, incurajarea investitiilor straine ar putea avea un impact pozitiv asupra reformei agricole din Bulgaria si Romania, prin introducerea unor tehnologii noi, asigurarea capitalului necesar productiei, rationalizarea exploatarii terenurilor agricole si cresterea valorii acestora.
Sursa: Gandul
Comentarii
Nu exista comentarii.