Cum obtinem finantare pentru o casa noua

Cum obtinem finantare pentru o casa noua

23 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Nu ne-am propus aici sa dam sfaturi celor ce dispun de fonduri suficiente sa-si achizitioneze o casa scumpa. Nu vorbim despre vile in Primaverii, apartamente in Piata Unirii, ori case de vacanta la munte sau la mare. Cei care nu isi pun problema banilor nu au nevoie de prea multe sfaturi in acest sens deoarece la nivelul respectiv totul se rezolva mult mai simplu. Scopul acestui material este informarea celor cu venituri mici si medii, mai ales a familiilor de tineri care nu vor sa mai locuiasca impreuna cu parintii sau spera sa depaseasca statutul de chirias. Cum in prezent statul nu ofera nici un sprijin real tinerilor acestia sunt nevoiti sa se descurce singuri. Excluzandu-i pe cei care au economii sau au mostenit o proprietate imobiliara, majoritatea sunt nevoiti sa treaca prin tot felul de furci caudine. Trebuie sa se puna in primul rand la punct cu legislatia din domeniu, iar pentru asta chiar si simplele intrebari adresate celor din anturaj pot fi extrem de utile. Multi dintre cei din jurul cunosc detalii despre aceste lucruri; este un subiect care preocupa pe oricine in prezent. Ideea este ca totusi tinerii au anumite drepturi insa acest lucru este prea putin facut public, mai ales in zone unde presa locala este aservita autoritatilor.
Astfel se face ca putini tineri casatoriti, din provincie, cunosc faptul ca au dreptul la o locuinta sociala sau la un teren, repartizat de Consiliul Local, e adevarat, in anumite conditii. Daca nu va incadrati in aceasta categorie va mai raman cateva posibilitati. Una din cele mai la indemana este contractarea unui credit. Si aici sunt o gramada de probleme de care va trebui sa tineti cont in momentul in care veti opta pentru un imprumut ipotecar sau unul imobiliar. Va trebui sa reflectati cu atentie care din aceste variante vi se potriveste mai bine si veti putea alege in cunostinta de cauza abia dupa ati avut acces la o informare detaliata.
Colindati personal bancile sau preferati un intermediar?
Pentru o perceptie cat mai obiectiva puteti colinda sediile bancilor care au astfel de oferte. Piata este foarte dezvoltata, banci sunt destule, insa nu se poate spune ca oferta este tocmai diversificata. Daca analizati cu atentie variantele veti observa cu usurinta ca rata lunara este comparabila de la o banca la alta. La nivel superficial dobanzile difera, dar acolo unde acestea sunt mai mici apar diverse comisioane ascunse ori o asigurare de viata obligatorie, platibila separat. Diferenta apare la partea administrativa si la calitatea serviciilor efective. Astfel, o banca va poate cere mai multe acte, altele mai putine, in unele banci veti fi cautat si consiliat permanent (pe parcursul completarii dosarului de creditare) de catre un ofiter de credit, in altele veti astepta la coada, in picioare, sa va bage cineva in seama. Exista o solutie ideala pentru a evita astfel de inconveniente: imputernicirea unui intermediar. Exista firme de intermediere credite, care va pot ajuta sa va alcatuiti un dosar beton. Astfel de societati dispun de logistica necesara pentru a va ajuta sa alegeti varianta ideala si tot ele se vor ocupa de preluarea actelor de la dumneavoastra si depunerea lor la reprezentantii bancii selectate. Culmea este ca dumneavoastra nu veti plati nimic pentru aceste servicii, firmele de intermediere primind comision direct de la banca, fara ca aceasta sa va afecteze ratele. Deci ce preferati, sa va luati concediu pentru a alerga din banca in banca, sau sa alerge altii pentru dumneavoastra, fara a suporta vreo cheltuiala suplimentara?
Credit ipotecar sau imobiliar?
Creditul ipotecar se garanteaza numai cu imobilul finantat (practic pana la achitarea datoriei catre banca, aceasta este proprietarul imobilului) iar cel imobiliar se poate garanta cu depozite colaterale sau cu alte locuinte ce pot fi proprietatea solicitantului sau a unei terte persoane. Conform  legii, valoarea garantiilor trebuie sa acopere 133% din valoarea finantata. Intre cele doua tipuri de imprumuturi exista diferente si in ceea ce priveste valoarea cotei finantate. Conform prevederilor legale in cazul creditului ipotecar finantarea este de maximum 75% din valoarea viitoarei proprietati, contractantul contribuind cu un avans de 25%. Spre deosebire de primul, creditul imobiliar poate fi obtinut fara ca imprumutatul sa fie obligat a depune acest avans minim obligatoriu. Prin urmare creditul imobiliar este mai avantajos deoarece finantarea sa de catre banca poate ajunge pana la 95% din pretul proprietatii. De curand BNR a anuntat ridicarea obligativitatii avansului pentru creditele ipotecare. Ulterior cateva banci si-au exprimat intentia de a renunta la acest avans. Cum va influenta aceasta decizie piata imobiliara ramane de urmarit insa avantajul dumneavoastra imediat este ca puteti scapa de achitarea avansului.
Cel putin la fel de importanta ca si obtinerea finantarii pentru cumpararea unei locuinte este si alegerea ei. Orientati-va dupa pretul zonei si nu ignorati defectele instalatiilor, ale peretilor etc. Rectificarea acestora va va costa iar in momentul in care sunteti nevoiti sa platiti o rata destul de mare pentru imprumut este greu de crezut ca va mai raman suficiente fonduri pentru renovarea noii locuinte.
A fost foarte dificil sa faceti toate aceste demersuri. E greu sa te orientezi corespunzator in mediu pentru a avea acces la cea mai buna optiune atunci cand vrei sa-ti cumperi o casa.  Daca v-ati descurcat iar acum pregatiti petrecerea de casa noua va recomandam sa va luati un concediu de cateva zile pentru a va putea relaxa si ulterior reintegra in program. Astfel psihicul dumneavoastra va putea suporta mai usor revenirea la cotidian.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Home banking, ghiseul bancar la un click distanta Home banking, ghiseul bancar la un click distanta
Creditele ipotecare fara avans Creditele ipotecare fara avans
Romanii vor fi obligati sa isi asigure casele - 2008-10-14 Romanii vor fi obligati sa isi asigure casele - 2008-10-14
Supraimpozitarea bunurilor imobile - Atentie la noile proiecte legislative! Supraimpozitarea bunurilor imobile - Atentie la noile proiecte legislative!
Asigurarea locuintei Asigurarea locuintei
Guvernul vine in ajutorul celor care doresc o casa Guvernul vine in ajutorul celor care doresc o casa

Vezi mai multe articole